Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

ΤΡΙΚΛΟΠΟΔΙΑ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΚΙΝΕΖΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

dragasakis
Σε έναν αγώνα με πολλά εμπόδια από τους εταίρους βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις του Απριλίου.
Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου
Και ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει απαγορέψει και νομικά να καλύψουν οι τράπεζες έστω κι ένα ευρώ από τις ανάγκες του Δημοσίου για να πληρώσει έντοκα και ΔΝΤ, η Κομισιόν επιχειρεί να μπλοκάρει τον κινέζικο παράγοντα, καθώς εντείνονται και οι προσπάθειες .....
.....των ευρωπαϊκών συμφερόντων να αποτρέψουν τις κινέζικες επενδύσεις σε ΟΛΠ και ΟΣΕ μέσω της Κομισιόν.
Η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει κινέζικα κεφάλαια στις επικείμενες εκδόσεις εντόκων γραμματίων της Ελλάδας ήταν ένας από τους λόγους που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ταξίδεψε στο Πεκίνο για να διαπιστώσει εκτός από το μεγάλο κινεζικό ενδιαφέρον και τη σημασία της τροχοπέδης που δημιουργεί η Κομισιόν.
Το ενδιαφέρον της κινέζικης πλευράς επικεντρώνεται στον ΟΛΠ και τους σιδηροδρόμους και το αίτημα των Κινέζων ήταν άμεση απόκτηση μεγαλύτερης πίτας στο λιμάνι του Πειραιά και στο βάθος επενδυτική πρόσβαση στις μεταφορές (ΟΣΕ).
Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος συμφωνεί στην πώληση του ΟΛΠ και στηρίζει από την πρώτη ημέρα την επενδυτική στρατηγική των Κινέζων στην Ελλάδα. Ωστόσο, η στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις κινέζικες επενδύσεις βρίσκει αντίθετη την ευρωπαϊκή πλευράκαθώς είναι έντονο το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών συμφερόντων για τα «φιλέτα» τόσο του λιμανιού όσο και των σιδηροδρόμων.
Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι τυχαία η στάση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), που εγείρει θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού για μία σειρά ευνοϊκών, φορολογικού τύπου, διευκολύνσεων που δόθηκαν στην Cosco όταν υπεγράφη η συμφωνία για το λιμάνι.
Το αρνητικό μάτι με το οποίο βλέπουν οι Ευρωπαίοι το θέμα των κινέζικων επενδύσεων φαίνεται και από το γεγονός ότι την ώρα που η υψηλόβαθμη ελληνική αντιπροσωπεία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιάπετούσε προς την Κίνα, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν κάλεσε την Ελλάδα επισήμως να τακτοποιήσει με πρόστιμα τις ευνοϊκές ρυθμίσεις της Cosco!
Κατά το ταξίδι των ελλήνων αξιωματούχων οι Κινέζοι ζήτησαν διαβεβαιώσεις ότι το θέμα με την DG Comp θα κλείσει και βέβαια η ελληνική πλευρά δεν μπόρεσε να αποκλείσει περαιτέρω παρέμβαση της Κομισιόν.
Όσον αφορά στο ελληνικό αίτημα σχετικά τη στήριξη της Κίνας την κρίσιμη έκδοση εντόκων της 8ης Απριλίου ύψους 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 700 εκατ. ευρώ πρέπει να καλυφθούν από το ελληνικό δημόσιο ή από άλλη πηγή καθώς πρόκειται για αποπληρωμή εντόκων προς ξένες τράπεζες. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ πλέον έχει απαγορεύσει και νομικά στις ελληνικές τράπεζες να μεταφέρουν έστω και 1 επιπλέον ευρώ προς το ελληνικό δημόσιο καλύπτοντας μέρος του ποσού. Την ίδια περίοδο η Αθήνα πρέπει να πληρώσει και τη δόση των450 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σημειώνεται ότι οι Κινέζοι έχουν ήδη τοποθετήσει σε πρόσφατη έκδοση εντόκων του ελληνικού δημοσίου 100 εκατ. ευρώ, μέσω των τραπεζών τους, ως κίνηση καλής θέλησης προς την ελληνική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου