Τρομακτικές διαστάσεις λαμβάνει για την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως όμως για την Ελλάδα η ανεξέλεγκτη πλέον ροή παρανόμων μεταναστών, κυρίως από την σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο Συρία.
Το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι τεράστιο, ενώ τα νησιά έχουν μετατραπεί σε «αποθήκες ψυχών», μια κατάσταση που δημιουργεί προβληματισμό ευρύτερο και στο επίπεδο της εθνικής ασφάλειας.
Παράλληλα, αντιδρά και ο Δήμος Αθηναίων που δέχεται το ολοένα και αυξανόμενο βάρος στο κέντρο της πόλης, με το επιχείρημα ότι παντού αντιμετωπίζεται περιφερειακά, όχι στο κέντρο…
Όπως αναφέρει......... η Ημερησία, η μεγάλη όξυνση του φαινομένου προβληματίζει έντονα την κυβέρνηση και τους τοπικούς φορείς, κυρίως στα νησιά στα οποία έχουν αρχίσει να μετατρέπονται σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών.
Το πιο εφιαλτικό σενάριο όμως είναι άλλο. Είναι οι εκτιμήσεις ανώτατων αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος για νέο ανεξέλεγκτο κύμα. Όπως εκτιμούν, οι συλλήψεις παράτυπων μεταναστών θα φτάσουν φέτος τις 60.000 από 40.000 πέρυσι ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι στα απέναντι τουρκικά παράλια υπάρχουν συγκεντρωμένοι 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες οι οποίοι περιμένουν να μπουν παράτυπα στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η Καθημερινή, έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που συνελήφθησαν από τις λιμενικές αρχές το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2015 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Συγκεκριμένα, το α’ τρίμηνο του έτους διασώθηκαν από το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος 10.445 αλλοδαποί, που εντοπίστηκαν να μπαίνουν παράτυπα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τη στιγμή που ο αριθμός τους το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ήταν 2.863.
Ήδη έχουν στηθεί σκηνές για να φιλοξενήσουν πρόχειρα τους μετανάστες, όμως, οι τοπικοί φορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Εν τω μεταξύ, συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, προτίθεται να ζητήσει αμέσως μετά το Πάσχα ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των προβλημάτων για την πόλη από τις αυξημένες ομάδες μεταναστών, για τους οποίους δεν υπάρχουν υποδομές όπου θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν.
«Δεν είμαστε σύμφωνοι με αυτή τη διαδικασία, με την οποία μεταφέρονται στο κέντρο της πόλης εκατοντάδες άνθρωποι, χωρίς καμιά μέριμνα για το πού θα μείνουν, πού θα φάνε, πώς θα βιοπορισθούν. Η παντελής έλλειψη σχεδίου για το τι θα απογίνουν οι άνθρωποι που έως τώρα βρίσκονταν στα Κέντρα Προσωρινής Κράτησης, μας βρίσκει αντίθετους» τονίζει.
Εκφράζει έντονη ανησυχία για την πιθανότητα «επιστροφής στο παρελθόν». «Σε λίγο θεωρώ ότι η κατάσταση δεν θα είναι διαχειρίσιμη και θα αποτελέσει το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για την πόλη».
Οπως εξηγεί, στις πλατείες Ομονοίας και Βικτωρίας ήδη έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται ομάδες μεταναστών που δεν έχουν εργασία και τόπο διαμονής, ενώ και στα συσσίτια έχει αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων.
Ο κ. Καμίνης τονίζει στην «Καθημερινή» ότι «όλοι αυτοί οι άνθρωποι έρχονται σε αναζήτηση μιας τύχης, που εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να τους προσφέρουμε».
Όσον αφορά στις σκέψεις που διατυπώνονται από το υπουργείο για μεταφορά των λαθρομεταναστών από τα νησιά, όπου καταλήγουν, στην Αθήνα, ώστε να γίνει καταγραφή και ταυτοποίηση, ο κ. Καμίνης εκφράζει κάθετα την αντίθεσή του. «Σε καμιά ευρωπαϊκή πόλη δεν μεταφέρουν το πρόβλημα στο κέντρο. Αντίθετα, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το θέμα όσον το δυνατόν περιφερειακά.
Την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκα με τη δήμαρχο Παρισιού, Anne Hidalgo, και τον δήμαρχο Ρώμης, Ignazio Marino, και συμφωνήσαμε, οι τρεις δήμαρχοι, να αναλάβουμε κοινή πρωτοβουλία και να διατυπώσουμε ολοκληρωμένη κοινή πρόταση για το μεταναστευτικό.
Είναι ένα πολύ σύνθετο θέμα, που, για τη χώρα μας και κυρίως για την πόλη μας, αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη βαρύτητα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου