- Ενός συμβιβασμού που εκ των πραγμάτων δε μπορεί να είναι έντιμος αφού έχει πολιτικό κόστος
- Ζητούνται πανηγυρτζήδες να διαδηλώσουν για τη δικαίωση της περηφάνιας τους...
Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε, επίσης, τη βεβαιότητα ότι...
η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει το πολιτικό κόστος, που συνεπάγεται ένας συμβιβασμός με τους εταίρους, δηλώνοντας σίγουρος ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία ως τις 24 του μήνα.
Κατά το διάλογο που είχε, πάντως, με το γνωστό οικονομολόγο Τ. Στίγκλιτζ στο συνέδριο του Ινστιτούτου για τη Νέα Οικονομική Σκέψη, ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελληνική οικονομία πρέπει να λάβουν άλλη μορφή από αυτή που εισηγούνται και επέβαλαν οι δανειστές το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι η αγορά εργασίας δεν χρειάζεται απορρύθμιση αλλά ρύθμιση, φέρνοντας ως παράδειγμα την ενεργοποίηση των συλλογικών συμβάσεων, που ως γνωστόν έχουν μπει στο στόχαστρο των εταίρων.
Σύμφωνα με το Γ. Βαρουφάκη, μόνο εάν εφαρμοστούν κανόνες, θα ανταμειφθούν οι εργοδότες που λειτουργούν ως τώρα by the book και θα χτυπηθεί η "μαύρη" εργασία, η οποία πλήττει τα Ταμεία, τα φορολογικά έσοδα αλλά τα χαρτοφυλάκια δανείων των τραπεζών.
Όσον αφορά, δε, στο άλλο μέτωπο, των ιδιωτικοποιήσεων, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι μπορεί να παραχωρείται το management σε ιδιώτες αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις ήτοι τη δέσμευση των ιδιωτών ότι θα προχωρούν σε επενδύσεις, τη διατήρηση μεριδίου από το Δημόσιο έτσι ώστε να χρηματοδοτείται το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς και την προστασία των εργαζομένων σε αυτές τις επιχειρήσεις που θα ιδιωτικοποιούνται.
Θα φτάσουμε σε συμφωνία στις 24 Απριλίου
Αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων εμφανίστηκε σε σημερινή του συνέντευξη στο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης λέγοντας χαρακτηριστικά πως “είμαι σίγουρος ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία μέχρι τις 24 Απριλίου”.
Όταν ερωτήθηκε κατά πόσο η Ελληνική πλευρά εμπιστεύεται τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, απάντησε πως τα απαραίτητα βήματα για τη δημιουργία εμπιστοσύνης έχουν ήδη λάβει χώρα, προσθέτοντας πως “ο δεσμός της εμπιστοσύνης έχει ενισχυθεί σημαντικά” μέσα από τις διαπραγματεύσεις.
Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ επανέλαβε την πάγια θέση του σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας που θα είναι επωφελής και για την Ελλάδα αλλά για την Ευρώπη, αναφέροντας εν είδει αποφθέγματος την παλαιότερη δήλωση του Mario Draghi «για την επιβίωση του ευρώ σε μία χώρα, απαιτείται η επιβίωσή του παντού».
Ο Βαρουφάκης τόνισε την ανάγκη εφαρμογής σημαντικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, οι οποίες πρέπει να επικεντρωθούν στην αναμόρφωση του κράτους, της οικονομίας, καθώς και στην αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της πολυετούς ύφεσης.
Σύμφωνα με τα όσα είπε στην κάμερα του Bloomberg, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να πλαισιωθούν από ένα “δημοσιονομικό σχέδιο μακράς πνοής” (“long term fiscal plan”), το οποίο θα στοχεύει σε τρεις άξονες.
Την διαμόρφωση πρωτογενών πλεονασμάτων, την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων - με τη βοήθεια υπερεθνικών οργάνων σαν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – αλλά και τον εξορθολογισμό του Ελληνικού χρέους.
Σε αυτό το σημείο, ο Βαρουφάκης τόνισε πως η Ελληνική πλευρά δεν θέλει κούρεμα, αλλά ούτε και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.
Σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5%, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ τον χαρακτήρισε “εξαιρετικά εφικτό”, δεδομένης της φοροεισπρακτικής υπέρβασης που παρατηρήθηκε τον περασμένο μήνα, αλλά και των υψηλών εσόδων που αναμένονται από το τουριστικό κύμα του καλοκαιριού.
Κλείνοντας, ο Βαρουφάκης αναφέρθηκε για άλλη μία φορά στο ζήτημα του χρέους επαναλαμβάνοντας τη θέση του σχετικά με την αναγκαιότητα σύνδεσης του δημοσίου χρέους με το ΑΕΠ, μέσω ρητρών ανάπτυξης (“GDP index bonds”). Με αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε, “όσο περισσότερο μεγαλώνει η οικονομία, τόσα περισσότερα οικονομικά οφέλη θα έχουν οι πιστωτές μας”
Διαβεβαιώσεις σχετικά με το ρόλο της Ρωσίας
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης διαβεβαίωσε πως η Ελληνική κυβέρνηση δεν “ψάχνει για λύσεις στο οικονομικό της πρόβλημα εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου”, διασκεδάζοντας τις αντιδράσεις που δημιούργησε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα.
Ο Βαρουφάκης, όταν ερωτήθηκε εάν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αντιμετωπίσει το πολιτικό κόστος ενός επώδυνου συμβιβασμού με τους δανειστές, απάντησε πως είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε τους απαραίτητους συμβιβασμούς, αλλά όχι να υποχωρήσουμε άτακτα.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «we are ready to compromise, but not to be compromised»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου