Κυριακή 12 Απριλίου 2015

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ VS ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ...Οικονομικοί εισαγγελείς δεν είδαν και δεν άκουσαν..ΤΙΠΟΤΑ..

ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΜΕΓΕΝΘΥΣΗ
Οι τηλεθεατές του CNN Turk στην Ελλάδα μέσω της συνδρομητικής τηλεόρασης είχαν την ευκαιρία, να ζήσουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία: να δουν σε ζωντανή μετάδοση την πλειοδοτική διαδικασία για την άδεια παραχώρησης λειτουργίας της τουρκικής λοταρίας Milli Piyango για 10 χρόνια σε ιδιώτη.

Για την άδεια παραχώρησης είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον τρία σχήματα. 

Είχαν προεπιλεγεί και τα τρία και «χτυπήθηκαν» ανηλεώς για το ποιος θα προσφέρει το μεγαλύτερο τίμημα σε ζωντανή μετάδοση πέντε (!) τηλεοπτικών δικτύων της Τουρκίας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. 

Η κρατική λοταρία Milli Piyango είχε το 2013 έσοδα 800 εκατ. ευρώ και κέρδη 184 εκατ. ευρώ. 

Προσέφερε όλα τα τυχερά παιχνίδια εκτός του αθλητικού Στοιχήματος και ο διαγωνισμός του τουρκικού κράτους προσείλκυσε όλους τους μεγάλους «παίκτες» του κλάδου παγκοσμίως, ασχέτως αν .....
....δεν επρόκειτο για πώληση μετοχών αλλά για άδεια παραχώρησης της εκμετάλλευσης για 10 χρόνια, που για τα δεδομένα του κλάδου τυχερών παιχνιδιών δεν θεωρείται μεγάλο διάστημα.

Η τιμή εκκίνησης για τη 10ετή άδεια παραχώρησης της Milli Piyango ορίστηκε από την Αρχή Ιδιωτικοποιήσεων της Τουρκίας σε 1,8 δισ. δολάρια.


Πώς προσελκύουν τα ξένα κεφάλαια.

Πικρή γεύση αφήνει η σύγκριση με την πώλησητου ΟΠΑΠαπό το ΤΑΙΠΕΔ
Από την παραπάνω διαδικασία προκύπτουν τρία συμπεράσματα που δυστυχώς σε σύγκριση με την ελληνική πρακτική των ιδιωτικοποιήσεων δείχνουν ότι υπολειπόμαστε πολύ των τούρκων γειτόνων.

Πρώτον, η μέσω τηλεόρασης υποβολή των  οικονομικών προσφορών και του πλειστηριασμού που ακολουθεί δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αμφισβήτηση της διαδικασίας και ουσιαστικά ορίζει την έννοια της διαφάνειας.

Δεύτερον, στις ιδιωτικοποιήσεις που διενεργεί η κυβέρνηση Ερντογάν τα τελευταία χρόνια κύριος στόχος είναι να μετέχουν σε αυτές όσο το δυνατόν περισσότερες τουρκικές εταιρείες. Γι' αυτό, ανάλογα και με τον διαγωνισμό, είναι υποχρεωτικό τους ξένους επενδυτές να συνδράμουν τούρκοι επιχειρηματίες, αν και στην περίπτωση της Milli Piyango χτυπήθηκαν οικονομικά δύο αμιγώς τουρκικά σχήματα. Η εμπειρία δείχνει πως χωρίς τούρκο εταίρο δεν έχεις ελπίδες σε διαγωνισμούς στην Τουρκία, κάτι που αντελήφθησαν μετά τη διαδικασία των προσφορών οι τσέχοι επενδυτές που έδειχναν αμήχανοι από την κατάληξη του πλειοδοτικού διαγωνισμού.

Με την πρακτική αυτή η τουρκική κυβέρνηση προσελκύει ξένα κεφάλαια αλλά κινητοποιεί συγχρόνως και εγχώρια κεφάλαια που μένουν στη χώρα, ανακυκλώνονται και ανάλογα με την πορεία της ιδιωτικοποίησης αυξάνονται προς όφελος της τουρκικής οικονομίας.

Τρίτο και πιο βασικό συμπέρασμα είναι ότι σε μια διαδικασία ιδιωτικοποίησης, αν υπάρχει πίεση χρόνου για άμεσα έσοδα, τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά για τον πωλητή.

Τρανό παράδειγμα η πώληση του 33% του ΟΠΑΠ που όταν διενεργήθηκε οι αποκρατικοποιήσεις δεν είχαν πάει πολύ καλά και η κυβέρνηση μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ καίγονταν για μια εμβληματική πώληση που θα άλλαζε το κλίμα απέναντι στους δανειστές μας. Το αποτέλεσμα ήταν το 33% του ΟΠΑΠ με 4 δισ. ευρώ ετήσια έσοδα να μεταβιβαστεί έναντι 650 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας συνολικά την αποτίμηση του Οργανισμού στα 1,97 δισ. ευρώ.

Αντιθέτως, οι Τούρκοι για μια δεκαετή άδεια παραχώρησης και όχι πώληση μετοχών, που δεν συνιστά μεταβίβαση της ιδιοκτησίας, και για μια λοταρία με ετήσιο τζίρο το 1/5 του ΟΠΑΠ κατάφεραν να προσελκύσουν 2,755 δισ. δολάρια ή 2,037 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την τρέχουσα ισοτιμία ευρώ/δολαρίου.


Στοιχεία για την πώληση του ΟΠΑΠ ζητά η Ραχήλ Μακρή.

raxhl makrh
Τα στοιχεία πώλησης του ΟΠΑΠ στην εταιρεία Emma Delta ζητά με ερώτησή της προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη η βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή. 

Στην ερώτησή της η κα. Μακρή κάνει αναφορά σε διαταγή έρευνας που είχε δώσει ο αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών, Ιωάννης Σέβης για τον τρόπο επίτευξης της συμφωνίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Emma Delta, καθώς σύμφωνα με την Κοινοτική Νομοθεσία, οι αγοραστές του ΟΠΑΠ δεν θα πρέπει να εμπλέκονται σε τυχόν εγκληματικές δράσεις, ή σε υποθέσεις που αφορούν σε ξέπλυμα χρήματος. 

Σημειώνει επίσης πως πως κατά την προηγούμενη σχετική ερώτηση που είχε υποβάλει ως βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων προς τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης Σαμαρά, το ΤΑΙΠΕΔ είχε αρνηθεί να δώσει όλα τα ζητούμενα στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου