Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Έσκασε η νάρκη του ΔΝΤ. Αλλάζει το τοπίο στις Βρυξέλλες.

Έσκασε η νάρκη του ΔΝΤ. Αλλάζει το τοπίο στις Βρυξέλλες Εκτός κάδρου των διαπραγματεύσεων θέτει εαυτόν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποσύροντας τη διαπραγματευτική του ομάδα από το Brussels Group, σε μια αψυχολόγητη κατά πολλούς κίνηση, με την οποία στέλνει ηχηρά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. 
Ανεξαρτήτως του στόχου της ενέργειας αυτής το ΔΝΤ πιστώνει μια άνευ προηγουμένου πολιτική νίκη στον Αλέξη Τσίπρα, καθώς οι επικεφαλής της διαπραγματευτικής του ομάδας ξεκαθάρισαν ότι «το ζήτημα είναι πλέον στα χέρια των πολιτικών και όχι των τεχνοκρατών», ενώ παράλληλα υποστήριξαν ότι τις τελευταίες…
εβδομάδες δεν έχει επιτευχθεί σχεδόν καμία πρόοδος στις τεχνικές διαπραγματεύσεις. 
Ετσι μετά την ιδιότυπη καραντίνα την οποία έχουν επιβάλλει Μέρκελ και Τσίπρας στους κκ Σόιμπλε και Βαρουφάκη, αντιστοίχως περιορίζει τους εριστικούς και η Κριστίν Λαγκάρντ, αναλαμβάνοντας έστω και με κρότο η ίδια τα ηνία των διαπραγματεύσεων και επιβεβαιώνοντας το υψηλό πολιτικό επίπεδο στο οποίο θα συνεχιστούν οι συζητήσεις,
Αν και η πομπώδης αποχώρηση το ΔΝΤ από το πεδίο των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες και ο επαναπατρισμός των στελεχών του στην Ουάσιγκτον είναι σαφής ένδειξη διπλωματικής εμπλοκής εν τούτοις η αυτό-εξαίρεσή του –σε τεχνικό επίπεδο- δεν αποκλείεται να αποτελέσει θρυαλλίδα για την επιτάχυνση των διαβουλεύσεων. Η αποχώρηση του ΔΝΤ μπορεί να διευκολύνει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο καθώς σε θέματα που το Ταμείο εμφανιζόταν άκαμπτο και δογματικό τελικά ανοίγεται χώρος για να επικρατήσουν πιο μετριοπαθείς θέσεις.
Διαπραγματευτικό flash back πέτυχε ο Τσίπρας
Από την άλλη πλευρά η ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύει εμπράκτως ότι η διαπραγματευτική της τακτική κατέστησε το ελληνικό ένα αμιγώς ευρωπαϊκό πρόβλημα το οποίο μπορεί τώρα να επιλυθεί με ευρωπαϊκούς όρους.
Η πρακτική της αποχώρησης του ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις δεν είναι πρωτόγνωρη αλλά αποτελεί ένα νεύμα στην ιδιότυπη  γλώσσα του ίδιου του Ταμείου με το οποίο καθιστά σαφή την αλλαγή διαπραγματευτικού μοντέλου.
Ο επαναπατρισμός των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων του Ταμείου δεν συνεπάγεται και την απουσία της Κριστίν Λαγκάρντ από ενδεχόμενο Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα, ενώ σε καμία περίπτωση δεν συνιστά διακοπή του προγράμματος που εκτελείται, το οποίο –ως προς το Ταμείο- είναι παγωμένο από πέρυσι το καλοκαίρι.
 Σκάνε νάρκες στις Βρυξέλλες
Με τον τρόπο αυτό πάντως τα περιθώρια ολοκλήρωσης της αξιολόγησης υπό την έννοια της «πλήρους και ολοκληρωμένης» δεν υφίσταται πλέον.  Συνεπώς η ελληνική κυβέρνηση μπορεί πλέον να διεκδικήσει μια συμφωνία στη βάση της 20ης Φεβρουαρίου, κείμενο από το οποίο η Κριστίν Λαγκάρντ, με επιστολή της, είχε εξαιρέσει το ΔΝΤ.
Συνεπώς οι διαβουλεύσεις των ελληνικών αρχών διεξάγονται πλέον σε τεχνικό επίπεδο μόνο με την ΕΚΤ και την Κομισιόν και σε πολιτικό με τους εταίρους και την Κομισιόν.
Υπ αυτό το πρίσμα όλα δείχνουν πως η συμφωνία –αν υπάρξει- δεν θα αφορά εκταμίευση της δόσης αλλά διμερή τεχνική διευκόλυνση για την αποφυγή ατυχήματος. Συνεπώς η δόση παραμένει παγωμένη όπως και η αξιολόγηση.
Αρα το πρόγραμμα ντε φάκτο δεν μπορεί να ολοκληρωθεί αλλά μπορεί ακόμα και σιωπηρά να παραταθεί. Αυτό συνέβη άλλωστε με το ΔΝΤ τον Ιανουάριο όταν και έληγε επισήμως το Μνημόνιο. Η Ελλάδα υπέβαλε αίτηση παράτασης προς την ΕΕ αλλά όχι προς το Ταμείο, το οποίο επέμεινε τότε ότι πρόγραμμα υπάρχει και είναι ενεργό.
Για το λόγο αυτό ο Μάριο Ντράγκι είχε σε αντύποπτο χρόνο ξεκαθαρίσει ότι για να μπορεί η ΕΚΤ να στηρίζει χρηματοδοτικά την Ελλάδα αυτή θα πρέπει να είναι ενταγμένη σε κάποιου είδους ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Οι άνθρωποι της Κομισιόν αντιλαμβανόμενοι ότι τα περιθώρια επίτευξης συμφωνίας περιορίζονται είχαν επισημάνει ότι δεν υπάρχουν τελεσίγραφα και χρονικοί περιορισμοί για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, υπονοώντας ότι μπορεί οι συζητήσεις να συνεχιστούν και μετά τις 30 Ιουνίου.
sofokleousin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου