Κυριακή, 19 Ιουλίου 2015

«Πάω σε εκλογές - Δεν μπορώ να στηριχθώ σε κυβέρνηση μειοψηφίας»

Ο Πρωθυπουργός Α.Τσίπρας σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη εξηγεί ή μάλλον εξομολογείται ότι πρέπει να πάει σε εκλογές καθώς μετά την αποδοχή και ψήφιση του μνημονίου έχει πλέον κυβέρνηση μειοψηφίας.
 
Τελικά το μνημόνιο για ακόμα μια φορά θα αποδειχθεί ο "φονέας" των Πρωθυπουργών και των Κυβερνήσεων.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, ο κ. Τσίπρας φέρεται να διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι αυτό που επείγει για τον ίδιο και την κυβέρνησή του είναι το κλείσιμο της συμφωνίας(μνημόνιο καλύτερα) με τους δανειστές.
 
«Με νύχια και με δόντια να υπογράψουμε τη συμφωνία. Χρέος δικό μας ήταν και είναι να αποφύγουμε μια οικονομική καταστροφή και τις σοβαρές συνέπειες στην ανθρωπιστική κρίση», τονίζει στενούς του συνεργάτες.
 
Παράλληλα, όμως εμφανίζεται αποφασισμένος να μη «διαιωνίσει τη ζωή» της κυβέρνησής του με τη στήριξη των ψήφων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εγώ δεν θα γίνω πρωθυπουργός με τις ψήφους της Ν.Δ., του Ποταμιού, του ΠΑΣΟΚ. Δεν συμμετέχω σε σενάρια ..........κυβέρνησης με αυτές τις τρεις δυνάμεις».
 
Με κυβέρνηση μειοψηφίας δεν εφαρμόζεται το πρόγραμμα
 
Σύμφωνα δε με το ίδιο δημοσίευμα, προϊδεάζει για κάλπες αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας για το νέο μνημόνιο, όπως δείχνει άλλωστε και ο ανασχηματισμός που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής.«Δεν έχω πλειοψηφία. Με κυβέρνηση μειοψηφίας δεν εφαρμόζεται το πρόγραμμα. Είμαι αναγκασμένος να εξετάσω τις κάλπες μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας».
 
Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται, δε, να προγραμματίζει εκλογές για τα μέσα φθινοπώρου, καθώς, όπως εκτιμά, μια κυβέρνηση μειοψηφίας δεν μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί.
 
Ωστόσο, σε περίπτωση που υπάρχει μεγάλη αντίδραση από τους δανειστές, ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του και εκλογές για τον Ιούνιο του 2016.
 
Επειδή, όμως, μια κυβέρνηση μειοψηφίας δεν μπορεί να «τραβήξει» για τόσο μακρύ χρονικό διάστημα και επειδή σε μια τέτοια περίπτωση θα απαιτηθεί πιθανότατα κυβέρνηση ειδικού σκοπού, ο Αλ. Τσίπρας προειδοποιεί: «Αν χρειαστεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού, θα γίνει χωρίς εμένα».
 
Πάντως, εκλογές «μύρισαν» και το πρωί, λίγο πριν από την ορκωμοσία των εννέα νέων υπουργών, με τη νέα κυβερνητική εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη, τη στιγμή που προσερχόταν στο Προεδρικό Μέγαρο, να δέχεται την εξής ερώτηση: «Κάποιοι λένε ότι είναι κυβέρνηση μικρής διάρκειας, άλλοι λένε ότι μπορεί να κρατήσει περισσότερο. Εσείς τι λέτε;».
 
Απαντώντας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πάμε σε πρόωρες εκλογές, πράγμα πρωτοφανές για κυβερνητικό εκπρόσωπο, λέγοντας: «Αυτό θα φανεί. Δεν μπορούμε να το προβλέψουμε σήμερα. Οι συνθήκες διαμορφώνονται καθημερινά, ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός, τα δεδομένα πυκνά και από την εξέλιξή τους θα φανεί».
 
Προβληματισμένος και ανήσυχος ο Τσίπρας για την ψηφοφορία της Τετάρτης
 
Εν τω μεταξύ, το ίδιο πρωί, όπως αναφέρουν δημοσιογράφοι που βρέθηκαν μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρωθυπουργός φάνηκε καθ' όλη την τελετή να είναι αρκετά προβληματισμένος, ανήσυχος και σκεπτικός.
 
Πληροφορίες τον θέλουν να φοβάται για την ψηφοφορία της Τετάρτης, οπότε και θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή και τα πιο επώδυνα μέτρα που απαιτούνται για συμφωνία, όπως οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό.
 
Αλλωστε, αντιλαμβάνεται ότι και η αντιπολίτευση, που στήριξε στην ψηφοφορία της 15ης Ιουλίου, θα αρχίσει κι αυτή να δημιουργεί προβλήματα.
 
Πρόωρες εκλογές βλέπει και ο ξένος Τύπος
 
Πάντως, εκλογές βλέπει και ο ξένος Τύπος και σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό αναφέρει ότι πρόκειται για «ανασχηματισμό εκλογών». Ενδεικτικά, οι Financial Times αναφέρουν: «Πολλές κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ανησυχούν για το πόσο ενεργητική θα είναι ακόμη και η νέα κυβέρνηση στην εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, το οποίο, κατά την άποψη του πρωθυπουργού, του επιβλήθηκε βάναυσα και αντιτίθεται στις βαθύτερες πολιτικές πεποιθήσεις του».
 
Οι πρόωρες εκλογές φαίνονται η πιο πιθανή προοπτική μόλις το ελληνικό Κοινοβούλιο εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να «καθαρίσει» το μπερδεμένο πολιτικό τοπίο στο οποίο ο κ. Τσίπρας είναι ταυτόχρονα «όμηρος» των ανταρτών του ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων της αντιπολίτευσης που σκοπεύουν να του προσφέρουν μόνο προσωρινή υποστήριξη, συνεχίζει το δημοσίευμα.
 
Το ζήτημα των εκλογών πλέον θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή καθώς τα μέτρα του νέου μνημονίου είναι μέτρα εξόντωσης και ο κόσμος δεν θα μπορέσει να τα δεχθεί εύκολα για αυτό αφήνει το "παράθυρο" της κυβέρνησης ειδικού σκοπού. 
 
Ίσως το ζήτημα των εκλογών να φαίνεται η μόνη διέξοδος για τον Α.Τσίπρα καθώς θεωρεί ότι δημοσκοπικά μπορεί να κερδίσει την αυτοδυναμία και έτσι να μπορέσει να εφαρμόσει απερίσπαστος το μνημόνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου