Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Τι σκέφτεται ο ραδιούργος Σόιμπλε....

Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου 

Οταν μετά τον θρίαμβο του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου οι πληροφορίες που εκπορεύονταν από το Βερολίνο προετοίμαζαν τον λαό για τη σταδιακή αλλαγή των θέσεων του νέου πρωθυπουργού, την αποδοχή του Μνημονίου και τη δημιουργία «κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας», πολλοί ανέβηκαν στα... κάγκελα. 


Η κυβέρνηση και όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δικαιολογημένα θα έλεγα, διότι πίστευαν όσα υπόσχονταν στους πολίτες, απαξίωσαν καν να ασχολη­θούν με τις εν λόγω πληρο­φορίες, επειδή τις θεώρησαν μία ακόμη προβοκάτσια του υπουργού Οικονο­μικών της Γερμανίας. Δεν ήταν......
....Μέσα σε πεντέμισι μήνες όλα άλλαξαν. Ο νεαρός αλλά καθαρός πρωθυπουργός της Ελλάδας δέχθηκε τα σκληρότατα μέτρα που επέβαλαν οι δανειστές και εξαναγκάστηκε να υποστηρίξει όσα αναθεμάτιζε. Διάβασα τα κείμενα που του επέβαλαν να υπογράψει και με όλο το θάρρος της γνώμης που εξακολουθώ να διαθέτω κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν έχουν την παραμικρή διαφορά από τα μέτρα των προηγούμενων που κυβέρνησαν τη χώρα τα μίζερα χρόνια του Μνημονίου. Είμαι βέβαιος πως θα αποδειχθούν και χειρότερα.

Στο θέμα αυτό, λοιπόν, οι Γερμανοί κέρδισαν τον πρώτο στόχο τους, που ήταν η μετάλλαξη του κ. Τσίπρα σε ό,τι αφορά αυτό καθαυτό το Μνημόνιο. Με λίγα λόγια, ένταξαν με τον γνωστό απαράδεκτο τρόπο τους τον σημερινό πρωθυπουργό και τον εταίρο του στην κυβέρνηση, τον Πάνο Καμμένο, στο λεγόμενο «μνημονιακό μέτωπο». Βεβαίως, οι ίδιοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι παραμένουν εναντίον των δανειστών και των προγραμμάτων τους, αλλά όσο και να βαφτίσουν το κρέας ψάρι, η ουσία είναι μία, και όσο πιο γρήγορα την αποδεχθούν τόσο το καλύτερο για τη χώρα. Διότι η δυσκολία έγκειται στην υλοποίηση του προγράμματος, όχι στην επίτευξη συμφωνίας.

Παρακολούθησα και τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ και τις βασικές ομιλίες των πρωταγωνιστών στη Βουλή. Διέγνωσα μια επιμονή στο θέμα του εκβιασμού του πρωθυπουργού και στο «πραξικόπημα» που επιχειρήθηκε. Και αναρωτήθηκα: Τους προηγούμενους δεν τους εκβίαζαν; Τους προηγούμενους δεν τους απειλούσαν; Οι απειλές και οι εκβιασμοί δεν είναι κάτι καινούργιο.

Δεν γνωρίζω τι προτίθεται να πράξει ο κ. Τσίπρας στο θέμα της υλοποίησης του Μνημονίου... Αλλά φαντάζομαι τι σκέφτεται ο ραδιούργος Σόιμπλε... Ο επόμενος στόχος και απαίτηση θα είναι η επιβολή της κυβέρνησης των «τεχνοκρατών» και η υποστήριξή της από τα νέα και παλιά μνημονιακά κόμματα. Οταν χρωστάς σε αδίστακτους δανειστές, δεν ρίχνεις πέτρες στο γυάλινο σπίτι σου είναι το μήνυμα του Βερολίνου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου