Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Ομάδες φύλαξης σπόρων στην Αττική.

http://www.omorfizoi.gr/wp-content/uploads/2016/01/diktya_sporwn_attiki.jpgOι ομάδες φύλαξης σπόρων που λειτουργούν στην Αττική έχουν ως σκοπό να συγκεντρώσουν και να διαιωνίσουν όσο τον δυνατόν περισσότερα ήδη παραδοσιακών σπόρων. 

Παράλληλα, παρέχουν σπόρους σε όσους επιθυμούν να καλλιεργήσουν, είτε διαθέτουν κάποια έκταση είτε σκοπεύουν να το κάνουν σε μικρότερη κλίμακα, στο μπαλκόνι ή στην ταράτσα τους.  
Οι ομάδες αυτές είναι: 


aigilops logo
Αιγίλοπας/ Βοτανόκηπος

Ο Βοτανόκηπος αποτελεί εστιακό σημείο του Αιγίλοπα. Πρόκειται για ένα αγροτικό εγχείρημα μεικτού τύπου (βιολογικά φυτώρια βοτάνων και ντόπιων ποικιλιών κηπευτικών – πειραματικές καλλιέργειες μικρής κλίμακας) στη βάση της οικολογικής γεωργίας και της χρήσης ντόπιων ποικιλιών. Ως εστιακό σημείο του Αιγίλοπα στοχεύουμε στην ανάδειξη και προώθηση της οικολογικής γεωργίας και των ντόπιων ποικιλιών μέσω της έγκυρης πληροφόρησης και των δράσεων μας. Ο Βοτανόκηπος βρίσκεται στο Μαρκόπουλο (Μεσόγεια). Για επικοινωνία: τηλ.: 6997154027 και ηλ. διεύθυνση:botanokipos@yahoo.com

sporoi_logo
Στο Ανταλλακτήριο Σπόρων Βύρωνα «Τα Σπόρια» πραγματοποιούμε ανοιχτές τακτικές συναντήσεις, συνήθως το 1ο Σάββατο κάθε µήνα, στο Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα (Άλσος Αγίας Τριάδας, Λαµπηδόνα), όπου γνωριζόµαστε, συζητάµε, σπέρνουµε, φυτεύουµε, συσκευάζουµε σπόρους, ανταλλάσουµε καλλιεργητικές εµπειρίες, ιδέες και τεχνικές καλλιέργειας και φυσικά µοιραζόµαστε σπόρους παραδοσιακών ποικιλιών.

Οι σπόροι δίνονται δωρεάν µε την προτροπή προς τους καλλιεργητές να επιστρέψουν στο Ανταλλακτήριο ένα τµήµα των σπόρων που θα καταφέρουν να συλλέξουν. Στόχοι του Ανταλλακτηρίου είναι η διάδοση των ντόπιων σπόρων και ποικιλιών – ένα σηµαντικό κοµµάτι της ανθρώπινης κληρονοµιάς – η διατήρηση της βιοποικιλότητας, η αντίσταση στα Γενετικά Τροποποιηµένα Τρόφιµα και τη βιοµηχανοποιηµένη γεωργία, η προσαρµογή των ποικιλιών στις τοπικές συνθήκες και ο πειραµατισµός µε οργανικές µεθόδους καλλιέργειας σε αστικό περιβάλλον.

Τα περισσότερα µέλη της οµάδας καλλιεργούµε σε ταράτσες, µπαλκόνια και κήπους εντός της πόλης, όπου παράγουµε οργανικά τα λαχανικά µας και τα τρώµε φρέσκα, µε αποτέλεσµα τον έλεγχο και την αυτάρκεια στην τροφή µας, τη βελτίωση της υγείας µας και την απόκτηση εµπειρικής γνώσης πάνω στις καλλιέργειες ενώ παράλληλα η ενασχόληση µε τη φύση και τη γη µάς κάνει να αισθανόµαστε καλύτερα. 

Σαν οµάδα προσπαθούµε να προσφέρουµε ο ένας στον άλλον αλληλοβοήθεια στις καλλιεργητικές εργασίες, ενισχύοντας έτσι τους µεταξύ µας δεσµούς. Για επικοινωνία στο e-mail: sporoi.la@gmail.com.

en dynamei agros


O Αστικός Αγρός Χαλανδρίου αποτελείται από μία έκταση 4 στρεμμάτων, έναν παλιό αμυγδαλεώνα που επιβιώνει στην πόλη παρά την πυκνή δόμηση και την εξάρτηση από το τσιμέντο. Στον Αγρό δίνεται έμφαση στο «χτίσιμο» του χώματος, στην ορθολογική χρήση του νερού και στη δημιουργία ενός συστήματος με όσο το δυνατόν λιγότερες «εισροές». 

Δίνεται έμφαση στη φροντίδα της γης και του ανθρώπου, αλλά και στην έννοια της δίκαιης κατανομής και προσανατολίζεται σε βασικές αρχές της βιοδυναμικής, της διαρκούς και της φυσικής καλλιέργειας. Καλλιεργούνται αποκλειστικά φυτά από παραδοσιακές ποικιλίες, κρατούνται και φυλάσσονται παραδοσιακοί σπόροι σε συνεργασία με τις Δρυάδες και το Πελίτι. 

Ο Αγρός συμμετέχει σε ένα ευρύ δίκτυο 

ομάδων και κήπων («Κήπων της Ειρήνης») που δεσμεύονται να μοιράζουν σπόρους σε περιοχές που πλήττονται από τον πόλεμο. Τα καλλιεργούμενα φυτά δεν έχουν ειπωστεί χημικές επεμβάσεις (υπό τη μορφή λιπασμάτων ή ψεκασμάτων), ενώ στο χώρο αποφεύγονται οι βίαιες επεμβάσεις (μέσω των μηχανημάτων ή των χεριών). Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σίφνου και Γαρηττού, 5′ από τη στάση του μετρό στην Αγία Παρασκευή. Είναι ανοιχτός για το κοινό κάθε Κυριακή πρωί (η ώρα αλλάζει ανάλογα με τις εποχές και τις εξωτερικές θερμοκρασίες).
IMG_1282

Είμαστε μια ανεξάρτητη ομάδα πολιτών που αποφασίσαμε στη Συνέλευση της 17ης Ιανουαρίου 2011 να δημιουργήσουμε έναν αστικό αγρό με συλλογικό χαρακτήρα που συνοπτικά ονομάζεται «Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός στο Ελληνικό». Οι πολίτες που συμμετέχουν στην «Πρωτοβουλία» αποφάσισαν να κάνουν πράξη μια εναλλακτική απάντηση στα αδιέξοδα που έχουμε οδηγηθεί από τις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές.

O Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρος στο Ελληνικο επιθυμει να μεταφέρει στον κόσμο ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης και οργάνωσης της οικονομίας και των κοινωνιών όπου η ζωή, o πλουραλισμός, η αυτοδιαχείριση, η περιβαλλοντική και κοινωνική δικαιοσύνη ορίζουν μια αλληλέγγυα οικονομία διαφοροποιημένη από το μοντέλο της σημερινής πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης το οποίο χαρακτηρίζεται από την απληστία, τον ανταγωνισμό, τον ατομικισμό και τη βία κατά των προσώπων. 

Παράλληλα επιθυμεί να επικοινωνήσει τις δράσεις για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό και ενάντια στην εκποίηση του πρώην αεροδρομίου που δρομολογείται με διάφορες μορφές και ενέργειες εδώ και χρόνια. Ο χώρος αποτελεί δηλαδή τμήμα της ευρύτερης έκτασης του αεροδρομίου, την οποία το κράτος σκοπεύει να πουλήσει. Συμμετέχουμε στο διαδικτυακό ραδιόφωνο «Πορτοκαλί» (portokaliradio.gr). 


– Μπορούμε να γνωρίζουμε και να εξασφαλίσουμε την ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε;
– Μπορούμε να αναδείξουμε την προστασία της βιοποικιλότητας ως ανάγκη για την αρμονία του ανθρώπου με την φύση;
– Μπορούμε να επαναδιεκδικήσουμε την διατροφική μας ελευθερία;
Η ομάδα αστικής καλλιέργειας «Γυάλινο» του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ Πετρούπολης ανοίγει την αγκαλιά της ξανά και αυτό το χρόνο και προσκαλεί όποιον θέλει να βοηθήσει στην καλλιέργεια του θερμοκηπίου, με σκοπό αφενός την διατήρηση και διάδοση των ντόπιων παραδοσιακών ποικιλιών και αφετέρου την βιωματική μάθηση στην καλλιέργεια της γης. Σας περιμένουμε κάθε Σάββατο στις 11:00 το πρωί.
διασπορά

Η Δια.σπορ.Α (Διατηρητές σπόρων Αττικής) ξεκίνησε το 2013 ως μια μικρή ομάδα φίλων και αστικών καλλιεργητών που διατηρούσαν και αντάλλασσαν σπόρους από παραδοσιακές ποικιλίες. 
Μέχρι σήμερα έχουν οργανώσει και συμμετέχει σε διάφορες δράσεις όπως: συναντήσεις καλλιεργητών, συμμετοχές σε φεστιβάλ με εργαστήρια μεταποίησης και αυτάρκειας (π.χ. παρασκευή σαπουνιού, απορρυπαντικού και οδοντόκρεμας με τη χρήση ελαίων από φυτά και βότανα), βιωματικά εργαστήρια σε σχολεία (φυτώρια, σχολικοί λαχανόκηποι). 

Είναι πλέον μία ομάδα  που στοχεύει στην αυτάρκεια, στην ανταλλαγή γνώσεων πάνω σε αστικές καλλιέργειες/ ταρατσόκηπους, στη φυσική διατροφή και με βασικό γνώμονα ότι: «Παράγουμε αυτό που καταναλώνουμε και σε πλήρη αρμονία με την φύση». Για επικοινωνία: 6946061022. 
logo dryades

Οι «Δρυάδες» απευθύνονται σε όσους/ες ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με τη καλλιέργεια – κυρίως αστική – και τη διατήρηση σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων. Όποιος λοιπόν καλλιεργεί ή θέλει να καλλιεργήσει σε ταράτσα, μπαλκόνι, κήπο, χωράφι, αστικά και περιαστικά μπορεί να συμμετέχει.

Οι «Δρυάδες» παρέχουν σπόρους ή σπορόφυτα καθαρών ποικιλιών: Δωρεάν. Οι «σποροφύλακες» οφείλουν να φροντίσουν τουλάχιστον πέντε φυτά μίας ποικιλίας και το 20% με 40% της παραγωγής τους να κρατηθεί για σπόρο (που δεν θα έχει δεχτεί χημικές παρεμβάσεις). Οι τακτικές συναντήσεις των “Δρυάδων” πραγματοποιούνταιτην πρώτη Τρίτη κάθε μήνα, 7-10μ.μ. στο Συνεργατικό Καφενείο της Ακαδημίας Πλάτωνος (http://european-village.org/).
logoNG

Η ‘Νέα Γουινέα’ είναι μία μη-κερδοσκοπική οργάνωση που δραστηριοποιείται από το 2009, με στόχο την αυτοδιαχείριση βασικών καθημερινών αναγκών πως η τροφή, η ενέργεια, η υγεία, η δόμηση και η ένδυση. Μέσα από πρακτικά και θεωρητικά εργαστήρια, προωθούμε και αναπτύσσουμε εργαλεία για την οικιακή οικονομίας της αυτάρκειας, με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της αυτοδυναμίας ανθρώπων και εγχειρημάτων. Για επικοινωνία στο facebook: https://www.facebook.com/Nea-Guinea-304122449642277/ και στο e-mail: neaguinea@riseup.net.
omada metavasis
 Ομάδα Μετάβασης Ακαδημίας Πλάτωνα

Κύριος στόχος μιας κοινότητας σε Μετάβαση είναι να αναπτύξει την επίγνωση ενός βιώσιμου τρόπου ζωής και να θέσει τις βάσεις για τη δημιουργία τοπικής, οικολογικής ανθεκτικότητας ως προς την πετρελαϊκή κρίση, την κλιματική αλλαγή και την οικονομική αστάθεια. Σήμερα, οι αρχές της Μετάβασης έχουν εξαπλωθεί και πρωτοβουλίες Μετάβασης έχουν δημιουργηθεί σε πάνω από 2000 κοινότητες παγκόσμια. 


Η Ομάδα Μετάβασης δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια  ταρατσόκηπων με λαχανικά και βότανα, στη διατήρηση παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων, στην κατασκευή ηλιακών αερόθερμων, ενώ οργανώνει εργαστήρια για τα αερόθερμα και την Αστική Περμακουλτούρα, ανοικτές προβολές ταινιών και παρουσιάσεις για τη Μετάβαση και συμμετέχει σε ημερίδες, δημόσιες συζητήσεις και στις τοπικές δράσεις και γιορτές της γειτονιάς.

Αξιώνοντας  την ουτοπία στην καθημερινότητά μας, αρχίζουμε να διαμορφώνουμε  ένα περιβόλι στο κέντρο της πόλης.

Η καλλιέργεια της γης, η παραγωγή σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών και το μοίρασμά τους, αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις αντίστασης στον έλεγχο της τροφής που επιβάλλουν οι πολυεθνικές.

Όποια/όποιος επιθυμεί να συμμετέχει στο περιβόλι (φυτέματα, σκαλίσματα, ποτίσματα, συγκομιδή, κλπ), ή/και στη δημιουργία της ομάδας καλλιέργειας και σποροπαραγωγής παραδοσιακών ποικιλιών, μπορεί να στείλει e-mail στο parkingparko@espiv.net ,  να έρθει στη συνέλευση που γίνεται κάθε Τετάρτη, ή να περάσει από το πάρκο Σάββατο ή Κυριακή μεσημέρι, οπότε συνήθως γίνονται εργασίες, φυτέματα, κλπ.


Δίκτυο ανταλλαγής και φύλαξης σπόρων. Το Πελίτι ασχολείται με τη συλλογή, διάδοση και διάσωση των  παραδοσιακών ποικιλιών.  Επίσης ασχολείται και με την καταγραφή των αυτόχθονων αγροτικών ζώων. 

Η κεντρική έδρα του βρίσκεται στο Μεσοχώρι Παρανεστίου (όπως και το «Σπίτι των Σπόρων»),  έχει 18 τοπικές ομάδες σε διάφορες περιοχές της χώρας και μία στη Βουλγαρία. Αγκαλιάζει και αγκαλιάζεται από πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο. 

Οι βασικοί στόχοι του «Πελίτι» είναι: η συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών, η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος, η δημιουργία μιας εναλλακτικής κοινότητας με κύριο άξονα τη διατήρηση των παραδοσιασκών ποικιλιών. 

Το Πελίτι από το 1995 ως σήμερα έχει διανέμει πάνω από 4000  ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών, κ. λ. π.,. σε περισσότερους από  120.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιεργητές. Επικοινωνία για την Αθήνα: 6973039776.
 
Σπόροι Ζωής

Η ομάδα «Σπόροι Ζωής» δημιουργήθηκε μέσα από το δίκτυο «Δρυάδες», και επικεντρώνεται στην προσπάθεια αποτροπής της ενδεχόμενης έγκρισης των μεταλλαγμένων καλλιεργειών (Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί/ ΓΤΟ ή GMOs-Genetically Modified Organisms) στην Ευρώπη, η οποία προωθείται από τη μόνιμη θέση της Ε.Ε. υπέρ των ΓΤΟ αλλά και από διεθνείς συμφωνίες/ δούρειους ίππους, όπως η Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP).

Οι δράσεις της ομάδας θα εστιάζουν στη συνεχή ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση τόσο των παραγωγών αγροτικών προϊόντων, όσο και των καταναλωτών προς την κατεύθυνση της απαγόρευσης του επικίνδυνου αυτού πειράματος που λέγεται ΓΤΟ. Για επικοινωνία στο facebook: https://www.facebook.com/SporoiZois/   και στην ηλ. διεύθυνση: spori_zois@espiv.net.
περιβόλι φώτο

Η ομάδα μας είναι ανοικτή και απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους που επιθυμούν να διατηρήσουν και να καλλιεργήσουν παραδοσιακούς σπόρους. Παράλληλα η ομάδα μας αναπτύσσει δράσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης. Για επικοινωνία στο e-mail: perivolinikeas@gmail.com και https://www.facebook.com/groups/104060186616109/.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου