Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Ολόκληρη η συνέντευξη του πρώην ΑΓΕΣ Στρατηγού Φ. Φραγκούλη σε ρωσικό ΜΜΕ: Οι Τούρκοι θέλουν να αλλάξουν τα σύνορα στο Αιγαίο Πέλαγος !!

fragos_default (1)
Συνέντευξη του πρώην Αρχηγού ΓΕΣ  Στρατηγού ε.α στην μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα της Μόσχας Российская газета , η οποία στην κυριολεξία « σπάει  κόκαλα» όσο αφορά την Τουρκία και τις προθέσεις της στο Αιγαίο, παρουσιάζει κατά αποκλειστικότητα η ιστοσελίδα μας  pentapostagma.gr. Πρόκειται για μια συνέντευξη που πρέπει να διαβάσουν όλοι οι Έλληνες .
Στις 07 Ιανουαρίου 2016, ήταν  η πρώτη φορά για το νέο έτος  που η Τουρκία  παραβίαζε  το εθνικό εναέριο χώρο  της Ελλάδος ,  τέσσερα τουρκικά μαχητικά F-16 εισέβαλαν τρεις φορές στο βόρειο τμήμα του Αιγαίου Πελάγους , εντός του ελληνικού FIR , τονίζει η ρωσική εφημερίδα .
Ωστόσο, αυτές οι τακτικές  επιδρομές της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας εξέπληξαν λίγους ανθρώπους .
Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,  το 2014 το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας κατέγραψε  ...
....2244 Τουρκικές παραβιάσεις των τουρκικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων στον εναέριο χώρο της χώρας.
Το 2015, η τουρκική αεροπορία παραβίασε το εναέριο χώρο της Ελλάδας τουλάχιστον 1300 φορές, εκ των οποίων τουλάχιστον 31 αφορούσαν υπερπτήσεις πάνω ακριβώς από το έδαφος  ελληνικών νησιών.
Σχετικά με το γιατί η Άγκυρα συμπεριφέρεται έτσι προκλητικά προς μια γειτονική χώρα η οποία ανήκει όπως και η ίδια στο  ΝΑΤΟ ,  μίλησε ο Έλληνας πρώην ΑΓΕΣ Στρατηγός ε.α Φραγκούλης  Φράγκος.
R.G :  Κάθε χρόνο, ο λογαριασμός ανεβαίνει σε  χιλιάδες πλέον  εναέριες επιδρομές εντός ελληνικού εδάφους από τουρκικά  μαχητικά αεροσκάφη,   ενώ τακτικά  τουρκικά  πολεμικά πλοία παραβιάζουν τα θαλάσσια σύνορα  , πλησιάζοντας όχι μόνο τα ελληνικά νησιά, αλλά και  την ηπειρωτική χώρα  σας. Γιατί η Τουρκία συμπεριφέρεται τόσο προκλητικά σε σχέση με την Ελλάδα;
Φραγκούλης Φράγκος: Οι Τούρκοι θέλουν να αλλάξουν τα σύνορα στο Αιγαίο Πέλαγος, αυτός είναι άλλωστε  ο κύριος στόχος τους. Το γεγονός είναι ότι, ο Μουσταφά Κεμάλ και το τουρκικό κοινοβούλιο το 1923,  ενέκριναν την έννοια του  «εθνικού  όρκου» ή «εθνικού συμφώνου», στα τουρκικά ονομάζεται «Misaki mili». Αυτό το σύμφωνο προβλέπει την επιστροφή υπό την εποπτεία της Τουρκίας την  βόρεια Ελλάδα μέχρι τη Θεσσαλονίκη, την  Κύπρο,  και να γίνει ανακατανομή των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο Πέλαγος. Στην πραγματικότητα, η Τουρκία επιδιώκει να αποκαταστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αυτή είναι η βάση της συνεχούς αστάθειας και των προκλήσεων στο Αιγαίο Πέλαγος.
Επισήμως, τα τουρκικά πολεμικά πλοία εισέρχονται σε διεθνή  ύδατα, αλλά συμπεριφέρονται επιθετικά, προκαλώντας το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν ανοιχτά τα εναέρια σύνορα της χώρας μας. Όλα αυτά έχουν ένα σκοπό , να δημιουργήσουν  «γκρίζες ζώνες» και να καταστήσουν σαφές στην διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τα υπάρχοντα  θαλάσσια σύνορα  της ανατολικής Μεσογείου. Για τον ίδιο λόγο η Τουρκία αρνείται να υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
R.G :Το 1996, μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας σημειώθηκε σχεδόν μια κανονική πολεμική σύρραξη. Πολλοί Έλληνες πιστεύουν ότι οι Τούρκοι έριξαν με τα όπλα τους το ελικόπτερο στο ελληνικό νησί  των Ίμια με (επίσημη εκδοχή  η πτώση λόγω κακοκαιρίας), με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρείς αξιωματικοί  σας. Είναι πραγματικά έτσι;
Φραγκούλης Φράγκος : Κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι έγινε . Αλλά, ως αποτέλεσμα μιας  ειδικής έρευνας για το περιστατικό στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας , δεν βρήκαμε κανένα στοιχείο αυτής της εκδοχής . Ωστόσο, κανείς δεν θα διαφωνήσει με το γεγονός ότι η αιτία του θανάτου των πιλότων μας ήταν  οι  απερίσκεπτες ενέργειες της Τουρκίας,  ενώ τα ελληνικά σύνορα παραβιάστηκαν στην περίπτωση αυτή, και μιλάμε για τις Βραχονησίδες Ίμια . Επιπλέον, οι Τούρκοι  γνωρίζουν  πολύ καλά ότι, σύμφωνα με όλες τις διεθνείς συνθήκες, η Βραχονησίδα  αυτή  ανήκει στην Ελλάδα.
Δεν μπορεί να αποκλειστούν  περαιτέρω επεισόδια ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Και εδώ στη δική μας πλευρά,  ο κύριος ρόλος παίζεται από τον επαγγελματισμό της  πολεμικής μας αεροπορίας. Όταν  ήμουν επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου στην Ελλάδα, προχωρήσαμε σε μια στρατιωτική άσκηση με το Ισραήλ, το οποίο είχε διεξάγει  παρόμοιες ασκήσεις με την Τουρκία. Σύμφωνα  με την ισραηλινή αμυντική ανάλυση, σε περίπτωση  ελληνικής-τουρκικής  πολεμικής σύγκρουση στον αέρα εντός 48 ωρών, η  Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα είναι σε θέση να καταστρέψει όλα τα Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη .
R.G :  Σε ένα  από τα πρόσφατα σχόλιά σας στα ελληνικά ΜΜΕ, είπατε ότι στην περίπτωση της κλιμάκωσης της σύγκρουσης της Ρωσίας με την Τουρκία, η επιθυμία της Άγκυρας θα είναι να χρησιμοποιήσει το πέμπτο άρθρο της Συνθήκης του ΝΑΤΟ για την συλλογική άμυνα, η Ελλάδα θα πρέπει να αντιταχθεί. Είναι αυτό δυνατό στο ΝΑΤΟ;
Φραγκούλης Φράγκος : Αν το ΝΑΤΟ ζητήσει από την Ελλάδα  να στηρίξει την Τουρκία, στο πλαίσιο του άρθρου 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, η Ελλάδα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το πράξει . Και γιατί να το πράξουμε ; Πρέπει να σκεφτούμε  το εθνικό μας συμφέρον. Ο καθένας ξέρει ότι κάθε μέρα οι Τούρκοι παραβιάζουν τα σύνορά μας στον αέρα και στην θάλασσα. Στο  τέλος του Δεκεμβρίου, η Άγκυρα εξέδωσε μια  ΝΟΤΑΜ, λόγω  «στρατιωτικών ασκήσεων» επικαλύπτοντας την κυριαρχία  πολλών  ελληνικών νησιών στο Αιγαίο.
Στην πραγματικότητα, η Τουρκία  ακολουθεί μια  επιθετική πολιτική εναντίον Ελλάδας κατά τα τελευταία εκατό χρόνια. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες εκδιώχθηκαν από την Κωνσταντινούπολη και την Μικρά Ασία. Σχεδόν το 40 τοις εκατό της Κύπρου βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή από το 1974, και σήμερα, οι Τούρκοι  παραβιάζουν συνεχώς τα σύνορα στον αέρα και την θάλασσά μας  Ωστόσο, ούτε η ΕΕ ούτε το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται  να βοηθήσει την Ελλάδα.
Η Συμμαχία, τα μέλη της οποίας περιλαμβάνουν και την Ελλάδα και την Τουρκία, αρνούνται κατηγορηματικά  να παρέμβουν  στις ελληνικές-τουρκικές διαφορές. Όταν διαμαρτυρόμαστε  επίσημα σχετικά με τη συμπεριφορά των γειτόνων μας, μας λένε «να  ψάξουμε την λύση  στον εαυτό μας».
Ανά πάσα στιγμή, τα μέλη του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να ασκήσουν  πίεση στην Άγκυρα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Η ΕΕ, με την σειρά της , οδηγεί σε  μια άδικη πολιτική σε σχέση με την Ελλάδα και την  Κύπρο,  συνεχίζοντας τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην ΕΕ , μιας χώρας που αμφισβητεί  ανοιχτά τα υπάρχοντα σύνορα της Ελλάδας, και κατέχει παράνομα την μισή Κύπρο .
R.G :  Ποιοι είναι οι στόχοι της Τουρκίας στην συριακή σύγκρουση από την οπτική γωνία ενός Έλληνα στρατιωτικού;
Φραγκούλης Φράγκος :  Το κύριο πράγμα που φοβάται η Άγκυρα  είναι η ανακήρυξη της αυτονομίας του Κουρδιστάν. Ως εκ τούτου, προσπαθούν να φλερτάρουν με διάφορες φατρίες των Κούρδων. Σήμερα, οι Τούρκοι δημιουργούν  μια καλή σχέση με τον πρόεδρο του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί, ενώ συνεργάζονται με τους τζιχαντιστές . Η αλήθεια είναι ότι οι Τούρκοι δεν αγοράζουν πετρέλαιο μόνο από τον ISIS , αλλά και από τον  Μπαρζανί.
Το τελευταίο εξωφρενικό περιστατικό, αφορά την  στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στο Ιράκ, η οποία μας δείχνει το ποίον  των Τούρκων. Η Άγκυρα, υποστήριξε ότι θα βοηθήσει στην εκπαίδευση του  κουρδικού στρατού για να πολεμήσει τους τζιχαντιστές. Αλλά εδώ τίθεται το ερώτημα: γιατί να στείλουν  για «εκπαίδευση» τόσο μεγάλη  στρατιωτική δύναμη και τόσο  βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης ;
Στην πραγματικότητα, θέλουν να εξασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη πρόσβαση στο πετρέλαιο που παράγεται στην περιοχή της Μοσούλης, και του πετρελαίου του Ιράκ. Αυτός είναι ο στόχος τους. Από την άλλη πλευρά, οι Τούρκοι προσπαθούν να δημιουργήσουν μια «γκρίζα ζώνη », από την  οποία  θα έχουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε περιοχή των συνόρων  της Συρίας  και του Ιράκ .
Η σύγκρουση στην Συρία δεν είναι πλέον ένας πόλεμος μεταξύ των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον πρόεδρο Άσαντ και της αντιπολίτευσης. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι όλοι πολεμάνε μεταξύ τους.  Άσαντ, Χεζμπολάχ , Ελεύθερος Συριακός  Στρατός , ISIS , Κούρδοι, Τούρκοι,  Ιράν και η  διεθνή  συμμαχία.
R.G :  Η Ρωσία βρέθηκε αντιμέτωπη με μια ωμή και επιθετική συμπεριφορά της Άγκυρας, όπου τουρκικά μαχητικά κατέρριψαν ένα ρωσικό αεροσκάφος Su-24.
Η Μόσχα άλλαξε δραματικά την πολιτική της έναντι της Τουρκίας και επέβαλε οικονομικές κυρώσεις κατά της χώρας. Πώς αξιολογείτε τις προοπτικές μιας  ρωσο-τουρκικής σύγκρουσης;
Φραγκούλης Φράγκος :  Η πολιτική της Τουρκίας  πάντα έμοιαζε με την συμπεριφορά των αλεπούδων. Εάν και για την  Μόσχα θα ήταν πράγματι δύσκολο να κρατήσει μια σκληρή γραμμή εναντίον της Άγκυρας,  εντούτοις η Τουρκία θα παραδοθεί σε λίγο καιρό και θα αναγκαστεί να κάνει παραχωρήσεις. Για παράδειγμα, η Άγκυρα θα προσφερθεί  να ξεχαστεί  το περιστατικό με το Su-24, και θα δηλώσει  έτοιμη να καταβάλει αποζημίωση για το αεροσκάφος και ούτω καθεξής.
Μέχρι πρόσφατα, η Ρωσία  εμπιστεύονταν την Τουρκία ως εταίρο, αλλά αυτό  ήταν ένα λάθος. «Δεν μπορείς να εμπιστεύεσαι  τους Τούρκους»,  έτσι μου είπε ο παππούς μου, ο οποίος εξαφανίστηκε στα περιβόητα τάγματα εργασίας που δημιουργήθηκαν  από τους Τούρκους στην Μικρά Ασία (κατά τη διάρκεια του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1919 – 1922 .
Το γεγονός  είναι  η πολιτική της Τουρκίας έναντι των γειτόνων της  είναι εντελώς αδιέξοδη. Η Άγκυρα έχει κακές  σχέσεις με όλους, αρχής γενομένης με την Ελλάδα και την Συρία, και τέλος  με το Ισραήλ και το Ιράν, αυτό  οδηγεί στην απομόνωση των Τούρκων. Αλλά ο Ερντογάν με την εφαρμογή της πολιτικής του για μια ισλαμιστική Τουρκία οδηγεί την χώρα του  κατευθείαν στην καταστροφή. Και πιστεύω ότι δεν πρέπει να παρέμβουμε σε αυτή την διαδικασία.
R.G :  Το 2016 ανακηρύχθηκε ως έτος  σταθμός στις σχέσεις   Ρωσίας και  Ελλάδας. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για τις προοπτικές ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας;
Φραγκούλης Φράγκος :  Οι χώρες μας μοιράζονται την  κοινή  ορθόδοξη θρησκεία, τον πολιτισμό και τις χριστιανικές αξίες. Η Ελλάδα έχει παίξει τεράστιο ρόλο στο ότι η Ορθοδοξία ήρθε στο ρωσικό λαό, και η Ρωσία αντέδρασε στέλνοντας τον Ιωάννη Καποδίστρια και τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, ο οποίος αναβίωσε  τον Ελληνισμό μετά η επανάσταση του 1821.
Σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα, θα ήταν λάθος να πούμε ότι η Αθήνα και η Μόσχα  δεν έχουν έναν κοινό εχθρό. Η  Ελλάδα υπολογίζει στην υποστήριξη της Ρωσίας, καθώς η Τουρκία είναι για μας μια πραγματική απειλή για την ασφάλεια  μας  .
Αλλά για να επιβιώσει η Ελλάδα, χρειάζεται έναν ισχυρό στρατό. Και για  έναν  ισχυρό στρατό, χρειαζόμαστε μια ισχυρή οικονομία. Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα είναι  υπό τον πλήρη έλεγχο της  «τρόικας» και των ξένων πιστωτών (ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ ), που αποτρέπουν μια αυτάρκη  ελληνική οικονομία.
Η Ρωσία θα μπορούσε να στηρίξει την Ελλάδα, για παράδειγμα, μέσω της άρσης του εμπάργκο της ΕΕ σχετικά με τα  ελληνικά γεωργικά προϊόντα, έτσι ώστε οι αγρότες μας μπορούν να παραδίδουν τα προϊόντα τους στη ρωσική αγορά.
Οι  αγρότες μας έχουν υποστεί λόγω της αντι-ρωσικής πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την μεγαλύτερη ζημιά,  κάτι που δεν αναγνωρίζουν οι Ευρωπαίοι. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη την ρωσική τουριστική αγορά η ροή των επισκεπτών σας στην Ελλάδα θα μπορούσε επίσης να έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία μας.
Όσον αφορά την πολιτική στήριξη για την  Αθήνα, φυσικά μετράει η υποστήριξη της Μόσχας στο πλαίσιο της ελληνικής-τουρκικής διαμάχης  πάνω από την Κύπρο , καθώς και σε περίπτωση επιδείνωσης των σχέσεών μας με την Άγκυρα.
R.G :  Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη όχι μόνο με οικονομικά προβλήματα, αλλά και με μεγάλης κλίμακας  προσφυγική κρίση. Και οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους  εισέρχονται στο έδαφος της Ελλάδας από την Τουρκία. Ποια είναι η συμπεριφορά της Άγκυρας σε αυτή την κατάσταση;
Φραγκούλης Φράγκος: Η χώρα μου η Ελλάδα, καθώς και το σύνολο της Ευρώπης πράγματι αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου μεγάλο αριθμό προσφύγων. Μόνο μέσα από την ελληνική επικράτεια πέρασαν περίπου 850 χιλιάδες άτομα. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους απλά θέλουν να επιβιώσουν και  υποφέρουν.
Πρέπει να λάβουμε υπόψη το γεγονός αυτό και να τους βοηθήσουμε.. Αλλά αυτό   που εγείρει πολλά ερωτήματα  είναι  γιατί η ΕΕ ασκεί πίεση στην Αθήνα, κατονομάζοντας τους  Έλληνες  ως μοναδικούς υπεύθυνους για την προστασία των εξωτερικών συνόρων , και ταυτόχρονα χαρίζει απλόχερα  € 3.000.000.000 στην Τουρκία, η οποία δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει αυτή η ροή .
Όσο για τα αίτια του τι συμβαίνει, οι κατάλληλες ερωτήσεις πρέπει να απευθυνθούν στις  Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Αμερικανοί πρέπει να αναγνωρίσουν τα λάθη που έκαναν στην περιοχή, ο Σαντάμ, ο Καντάφι, ο  Μουμπάρακ, και τώρα ο Άσαντ .
Στην πραγματικότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες μέσα από τις δράσεις τους δημιούργησαν μια «σταθερή αστάθεια» στη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, από την  οποία πάσχει από τη στιγμή, και η Ελλάδα, κατέληξε ο Έλληνας πρώην ΑΓΕΣ.
Πρόκειται για αλήθειες που ειπώθηκαν και  ακούστηκαν για πρώτη φορά σε μία εφημερίδα παγκόσμιας εμβέλειας . Από τo pentapostagma.gr, σας υπενθυμίζουμετο άρθρο μας με τίτλο: Ποιο είναι το απώτερο σχέδιο της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος με αφορμή την εκστρατεία προπαγάνδας εναντίον της Ελλάδος, το οποίο επιβεβαιώνει ο Στρατηγός ε.α  Φραγκούλης Φράγκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου