«Πνίγεται» η χώρα από τις τρομακτικές ροές! Ασφυκτικά γεμάτοι οι χώροι φιλοξενίας από Αιγαίο έως Ειδομένη
Εικόνες απόλυτου χάους καταγράφονται σε όλη τη χώρα, με καραβάνια προσφύγων να ξεχύνονται στις εθνικές οδούς προσπαθώντας να φθάσουν με κάθε τρόπο (ακόμα και πεζή) στην Ειδομένη, να κατακλύζουν το λιμάνι του Πειραιά και να κατασκηνώνουν σε δρόμους και πλατείες περιμένοντας να ανοίξουν τα σύνορα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περίπου 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας, ενώ λόγω των καλών καιρικών συνθηκών φθάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά περίπου 3.000 άτομα.
Στα hot spots της Λέσβου και της Χίου 3.150 ταυτοποιημένοι πρόσφυγες και ...
...μετανάστες περιμένουν τη σειρά τους για να μπουν στα πλοία με προορισμό τον Πειραιά και την Καβάλα, ενώ σε Λέρο, Κω και Κάλυμνο βρίσκονται περίπου 600 άτομα. Ασφυκτικά γεμάτα είναι τα hot spots στο Ελληνικό, στον Ελαιώνα (1.200 άτομα) και στο Σχιστό (1.200 άτομα), ενώ στο λιμάνι του Πειραιά φιλοξενούνται προσωρινά περίπου 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες.
Σε μια προσπάθεια να υπάρξει καλύτερη διαχείριση των προσφυγικών ροών, η διοίκηση του ΟΛΠ αποφάσισε να ανοίξει τέσσερις επιβατικούς σταθμούς και την πέτρινη αποθήκη του οργανισμού, ενώ η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά και οι Δήμοι Πειραιά, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Κορυδαλλού και Περάματος ζήτησαν την παροχή ιατρικής φροντίδας στους πρόσφυγες από τα νοσοκομεία, τον ιατρικό σύλλογο της πόλης και από κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Από πρόσφυγες και μετανάστες βουλιάζει ξανά και η πλατεία Βικτωρίας, στο κέντρο της Αθήνας, όπου επικρατούν τριτοκοσμικές συνθήκες, ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη για το Προσφυγικό στην Περιφέρεια Αττικής υπό την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου. Στις Θερμοπύλες, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, επισκευάστηκε μέσα σε 48 ώρες και είναι έτοιμο να υποδεχθεί 400 πρόσφυγες ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο, ιδιοκτησίας ΤΑΙΠΕΔ.
Στον Αλμυρό Βόλου 240 άτομα (κυρίως από τη Συρία) παραμένουν στον Σταθμό Εφοδιασμού Αυτοκινήτων της περιοχής, ενώ στα Τρίκαλα πρόσφυγες που φιλοξενούνται τις τελευταίες ημέρες στο κλειστό γυμναστήριο της Μπάρας πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στην εθνική οδό, ζητώντας να μεταφερθούν στην Ειδομένη. Την ίδια ώρα ο Δήμος Τρικκαίων απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της πόλης προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες για τρόφιμα, παπούτσια, κλινοσκεπάσματα, παιδικά καροτσάκια και είδη υγιεινής.
Αμεση «Αποστολή» 10.000 μερίδων φαγητού από την Αρχιεπισκοπή
Αμεσα ανταποκρίθηκε στο αίτημα της κυβέρνησης για τη σίτιση 3.000 προσφύγων στο Ελληνικό, την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο, ο φιλανθρωπικός οργανισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή». Σε αυτό το πλαίσιο, διέθεσε άμεσα, με εντολή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, 10.000 μερίδες φαγητού, για να αντιμετωπιστούν οι ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες. Η ΜΚΟ «Αποστολή» έχει αναπτύξει πολύπλευρο πλάνο δράσεων, που έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος
Πιο συγκεκριμένα, ανέλαβε πρόσφατα μέρος της λειτουργίας του Κέντρου Επείγουσας Υποδοχής και Φροντίδας Προσφύγων (hot spot) στη Σάμο. Επίσης, το τελευταίο διάστημα έχει προσφέρει, μεταξύ άλλων, περισσότερες από 3.500 συσκευασίες πόσιμου νερού, περισσότερα από 7.000 πακέτα με τρόφιμα επιβίωσης, περισσότερα από 2.010 πακέτα προσωπικής υγιεινής για τα βρέφη, περισσότερους από 3.000 υπνόσακους, περισσότερες από 1.000 σκηνές δύο ατόμων και περισσότερες από 300 συσκευασίες βρεφικού γάλακτος. Οι δράσεις αυτές έχουν ως βασικό σκοπό να διευκολύνουν την καθημερινότητα και τη διαβίωση των χιλιάδων προσφύγων που συνωστίζονται καθημερινά στη Ελλάδα.
Το 58% του πληθυσμού έχει βοηθήσει
Το 58% των Ελλήνων (περίπου 5.000.000) έχει βοηθήσει τους πρόσφυγες με διάφορους τρόπους, το (συντριπτικό) 92% δηλώνει απογοητευμένο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, θεωρώντας ότι δεν στηρίζει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού, και το 60% ψηφίζει υπέρ της παραμονής της χώρας μας στη Συνθήκη Σένγκεν. Σύμφωνα με έρευνα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού διαΝΕΟσις, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Public Issue, οι Ελληνες πολίτες αναγνωρίζουν τον ηρωισμό των νησιωτών και των λιμενικών, που έχουν σώσει μέχρι σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, και προσπαθούν να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους προσφέροντας τρόφιμα (39%), ρούχα (31%), χρήματα (10%) και εθελοντική βοήθεια (4%).
Την ίδια ώρα, ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν για το Προσφυγικό και βάζουν… χαμηλό βαθμό στην κυβέρνηση (4,2 στα 10) για τις προσπάθειες που έχει κάνει έως σήμερα στο συγκεκριμένο ζήτημα. Σχεδόν το 50% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει οικονομική και τεχνική βοήθεια από την Ευρώπη για την υποδοχή των προσφύγων, το 84% αναφέρει ότι ο έλεγχος των συνόρων πρέπει να γίνεται από κοινού με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ το 66% απαντά ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να κλείσει τα σύνορά της για να διακόψει τις προσφυγικές ροές, αποδοκιμάζοντας την τακτική που ακολουθούν άλλες χώρες.
«Spiegel»: Η Ελλάδα τηρεί τις συμφωνίες, τα άλλα κράτη όχι!
«Ο καθένας για τον εαυτό του… Η Ελλάδα τηρεί τις συμφωνίες, τα άλλα κράτη όχι και η Ευρώπη βυθίζεται στη διαμάχη» αναφέρει σε εκτενές άρθρο του για την προσφυγική κρίση, για τις μονομερείς αποφάσεις πολλών κρατών να κλείσουν τα σύνορά τους και τις συνέπειές τους για την Ελλάδα το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel». Μετά την αθέτηση των συμφωνιών από την Τουρκία, τη Γερμανία και τα άλλα κράτη, οι ντροπιαστικές εικόνες των προσφύγων αποτελούν «σύμβολα μιας ευρωπαϊκής αποτυχίας»…, «η Ελλάδα είναι μόνη της… γίνεται ένα μοναδικό μεγάλο hot spot». Εύλογα διερωτάται αν η άσκηση βέτο από την Ελλάδα στις αποφάσεις της Ε.Ε. αποτελεί απλά απειλή ή η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης από την Ελλάδα θα επέφερε αλληλεγγύη. Υπό τις συνθήκες που έχουν ήδη διαμορφωθεί και με δηλώσεις όπως του Αυστριακού υπουργού Αμυνας ότι «η Γερμανία θα έπρεπε να ευγνωμονεί την Αυστρία, αφού κάνει τη βρόμικη δουλειά», οι πιθανότητες επιτυχίας της Συνόδου Κορυφής της 7ης Μαρτίου μειώνονται σημαντικά.
Νέα καρφιά από την Αυστρία
Την ώρα που ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ επαναλάμβανε ότι εξεπλάγη όταν πληροφορήθηκε ότι η Ελλάδα δεν είχε προσκληθεί να συμμετάσχει στη Διάσκεψη της Βιένης για τα δυτικά Βαλκάνια και το Προσφυγικό, αναγνωρίζοντας τη δυσκολία αποκατάστασης της διπλωματικής αντιπαράθεσης που αυτή η ενέργεια προκάλεσε, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν έριξε λάδι στη φωτιά με νέα επίθεση εναντίον της χώρας μας. Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Εστεραϊχ» δήλωσε: «Δεν κατανοώ πλέον την πολιτική των Ελλήνων. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να δρα σαν γραφείο ταξιδίων και να στέλνει αλλού όλους τους πρόσφυγες.
Η Ελλάδα υποδέχθηκε τον τελευταίο χρόνο 11.000 πρόσφυγες, ενώ εμείς 90.000. Αυτό δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί». Ο Φάιμαν υπεραμύνθηκε των εθνικών πολιτικών στο Προσφυγικό που αποφασίστηκαν στην εξωθεσμική διάσκεψη -και τις οποίες έχει καταδικάσει η πλειονότητα των χωρών-μελών, καθώς και οι θεσμοί της Ε.Ε.-, χαρακτηρίζοντάς τες «καθαρή άμυνα». Συμπλήρωσε ότι, εάν εφαρμοζόταν αναλογικά στους 28 οι ποσοστώσεις, τότε η Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορούσε να υποδεχθεί 2.000.000 πρόσφυγες.
«Πακέτο θέλει η Μέρκελ την εξέταση χρέους και Μεταναστευτικού»
Η αναφορά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στην «εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση» που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, εξαιτίας της συμφόρησης που έχει προκληθεί από εγκλωβισμένους μετανάστες, που έρχεται να προστεθεί στην ήδη επισφαλή οικονομική κατάσταση της χώρας, έδωσε λαβές για ερμηνείες περί εξέτασης του ελληνικού προγράμματος ως «πακέτου» με το Προσφυγικό. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχθηκε μάλιστα στη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20) στη Σαγκάη ότι δεν έχει επιδειχθεί «εξαιρετική» αλληλεγγύη στην Ελλάδα από άλλες χώρες της Ε.Ε., πέραν της Γερμανίας.
Από μόνη της αυτή η αιφνίδια «αλληλεγγύη» Σόιμπλε προς την Ελλάδα δεν θα αποτελούσε βάση για προσδοκίες αλλαγής της σκληρής στις οικονομικές διαπραγματεύσεις γερμανικής στάσης, εάν δεν είχε προηγηθεί σχετική τοποθέτηση της καγκελαρίου, όπως υποστηρίζουν ηγετικοί κύκλοι των Χριστιανοδημοκρατών. Σύμφωνα με το «Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο», στο οποίο παραπέμπει για τις σχετικές πληροφορίες η Deutsche Welle, στόχος της Ανγκελα Μέρκελ είναι να αυξήσει την πίεση προς τους Ευρωπαίους εταίρους για περισσότερη αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας.
Με το Βερολίνο να μην επιθυμεί πλέον να εξετάζονται ξεχωριστά τα ζητήματα του ελληνικού προγράμματος και της προσφυγικής κρίσης, αναμένεται να υπάρξουν απτά αποτελέσματα εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το Προσφυγικό στις 7 Μαρτίου. Ασφαλώς, απαραίτητη προϋπόθεση για μεγαλύτερη αλληλεγγύη στις διαβουλεύσεις του Eurogroup θα είναι οι απτές αποδείξεις ότι η Ελλάδα καταβάλλει αποτελεσματικότερες προσπάθειες για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.
Ψυχρολουσία από Στειτ Ντιπάρτμεντ!
Για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μπορεί η ζώνη Σένγκεν να είναι «εσωτερικό ζήτημα μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και, συνεπώς, να αποφεύγει να σχολιάσει την απειλή αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Συνθήκη, αλλά δεν αποφεύγει να στηρίξει την απόφαση των γειτόνων της Ελλάδας να κλείσουν τα σύνορά τους στη διέλευση προσφύγων ως «κυρίαρχο δικαίωμα» να ελέγχουν το έδαφός τους.
Με αυτόν τον τρόπο το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, διά στόματος του αναπληρωτή εκπροσώπου του Μαρκ Τόνερ, «άδειασε» όχι μόνον την Ελλάδα, προς την οποία εξέφρασε μεγάλη συμπάθεια για το βαρύ φορτίο που σηκώνει δεχόμενη πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, που δήλωσε ότι πρέπει τα σύνορα να παραμείνουν ανοιχτά. Ο Τόνερ συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να δουν μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, σημειώνοντας: «Αυτές είναι δύσκολες καταστάσεις. Απλά θα ζητήσουμε από όλα τα κράτη, όπως έκανε η Ελλάδα, να συνεχίσουν να επιδεικνύουν γενναιοδωρία χειριζόμενα μετανάστες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου