Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Η πλήρης διάλυση της αγοράς...

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh5k3e7rYWjk55AKlsrKNbizntxTNCapYNj054S0oE5XSptaj_BVVIVF4GcHQz3Ox4OhfKDhjMAGxu1__bV6Xby36bBvYc-wmQQ9u6JXYvANdR_mil5C7S4Ihn-Vv1jda_bDHnzHajhNaM/s1600/louketo-katastima.jpgΣτην εποχή της κατάρρευσης των ελπίδων, της απομυθοποίησης προσώπων και παρατάξεων και των διαψεύσεων των προσδοκιών δύο πράγματα παραμένουν ακλόνητα: 

Η τάση των αποκαλούμενων «συνωμοσιολόγων» να επιβεβαιώνονται και η καθοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Από την άλλη, όλοι όσοι έβλεπαν θετικά το μνημονιακό παγόβουνο να ανατέλλει στον ορίζοντα του ελληνικού «Τιτανικού» δεν έχουν πάψει....

... να διαψεύδονται και να διασύρονται από τις ίδιες τις εξελίξεις.

Η ανεργία έχει εκτιναχθεί στα ύψη, η μετανάστευση των νέων συνεχίζεται κανονικά και η εικόνα της πατρίδας μας επιδεινώνεται με ρυθμούς που ξεπερνούν σε ταχύτητα και ένταση ακόμα και τις απόπειρες της περιγραφής των δεινών που μας πλήττουν.

Η είδηση για τη «φαεινή» ιδέα της κυβέρνησης να ανεβάσει τον ήδη υψηλό συντελεστή ΦΠΑ στο 24% έπεσε σαν κεραυνός στα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις ανάγκες τους. Το νέο εξέπληξε δυσάρεστα και όσους κρατούν σε λειτουργία τα απομεινάρια των επιχειρήσεών τους.

Ο στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να συγκεντρωθούν επιπλέον 400-500 εκατομμύρια ευρώ - ποσό που δεν θα ήταν ιδιαίτερα εύκολο να εξασφαλιστεί για το Δημόσιο (μέσω μιας αύξησης του ΦΠΑ) ούτε ακόμα και υπό κανονικές συνθήκες. Αυτά που θα κατορθώσει τώρα η συγκυβέρνηση με την εκτίναξη του ΦΠΑ είναι εκείνα που συνήθιζαν να καταγγέλλουν τα κόμματα που την απαρτίζουν, όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση: ύφεση, ανεργία, εξαθλίωση, αφελληνισμός της οικονομίας.

Το τελευταίο γίνεται αντιληπτό στο ευρύ κοινό με δραματικό τρόπο, όποτε μια μεγάλη επιχείρηση ανακοινώνει πτώχευση ή μεταφορά της έδρας της στο εξωτερικό. Τελευταίο κρούσμα ήταν εκείνο της Ηλεκτρονικής, μιας πάλαι ποτέ κραταιάς ελληνικής αλυσίδας, η οποία έκλεισε και οι εργαζόμενοι σε αυτήν, 450 άνθρωποι εν τω συνόλω, βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη άνεργοι.

Από την άλλη, οι ξένες επιχειρηματικές αλυσίδες όχι μόνο δεν έχουν επηρεαστεί από την πολύπλευρη κρίση, αλλά έχουν φτάσει σε σημείο να κυριαρχούν απόλυτα στην Ελλάδα. Το σχέδιο εξελίσσεται απρόσκοπτα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου