Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Σουλτς: “Αγαπητέ κ. Ερντογάν, το παρατραβήξατε, η EE δεν εξαρτάται από την Τουρκία”.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επέκρινε σήμερα έντονα τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη διαμαρτυρία του για ένα τραγούδι το οποίο τον σατίριζε και μεταδόθηκε από τη γερμανική τηλεόραση.

Η εκπομπή και η απάντηση της Τουρκίας εξελίχθηκαν σε διπλωματικό επεισόδιο, με τη Γερμανία, τη Γαλλία και την ΕΕ να απορρίπτουν τις διαμαρτυρίες της Άγκυρας, η οποία μεταξύ άλλων κάλεσε τον πρεσβευτή της Γερμανίας στο υπουργείο Εξωτερικών. 

Σε ασυνήθιστα έντονη γλώσσα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι........ “δεν είναι αποδεκτό ο πρόεδρος μιας άλλης χώρας να ζητάει από τη Γερμανία να περιορίσει δημοκρατικά δικαιώματα επειδή αισθάνθηκε πως τον περιγέλασαν”.

“Πρέπει να το καταστήσουμε σαφές στον Ερντογάν: στη χώρα μας έχουμε δημοκρατία. Αυτό είναι και τελείωσε… οι πολιτικοί πρέπει να ζήσουν με τη σάτιρα, ακόμη και ο Τούρκος πρόεδρος”, δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης Σουλτς στην Bild am Sonntag.

“Αγαπητέ κ. Ερντογάν, το παρατραβήξατε. Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό. Η σάτιρα είναι ένα βασικό στοιχείο της δημοκρατικής κουλτούρας”.

Ο Σουλτς αρνήθηκε επίσης κατηγορίες ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τον περιορισμό της μεταναστευτικής ροής προς την Ευρώπη, η οποία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ αύριο Δευτέρα, καθιστά την ΕΕ υπερβολικά εξαρτώμενη από την Τουρκία. “Η ΕΕ δεν εξαρτάται από την Τουρκία”, τόνισε στην Bild am Sonntag.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ρόιτερς Βερολίνο, Γερμανία

Πηγή: mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου