Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Πόρτα από Ντράγκι για τα ελληνικά ομόλογα.

Ντράγκι για ελληνικά ομόλογα: Κλείστε την αξιολόγηση και βλέπουμε
Επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της αγοράς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν προέβη σε κάποια απόφαση σχετικά με την ένταξη -κατ’εξαίρεση- των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). 

Οι νέες καθυστερήσεις, όσον αφορά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που δημιουργούν οι εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα, καθώς και η μετάθεση του προγραμματισμένου γι αύριο EuroWorking Group, τη Δευτέρα, καθιστούσαν σχεδόν βέβαιη τη μετάθεση της απόφασης. 
Σε ερώτηση δημοσιογράφου από το Bloomberg, σχετικά με τα ελληνικά ομόλογα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει απόφαση για το waiver σταελληνικά ομόλογα, παρά το γεγονός ότι υπήρξε πρόοδος στο eurogroup. Ο κ. Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι η επαναφορά του waiver στα ……
…..ελληνικά ομόλογα βασίζεται στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Ο Ντράγκι τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει απαρέγκλιτα τα συμφωνηθέντα και να εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα μέτρα.
Της Χριστίνας Τζογανάκη
Μιλώντας για τα μέτρα που έχει λάβει η ΕΚΤ, η Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι: Τα μέτρα που λαμβάνουμε συνεχίζουν να επιδρούν για τη μείωση του κόστους χρήματος. «Συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι: «Οι συνθήκες στην οικονομία της Ευρωζώνης επιβάλλουν τη συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής». Ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι: «Για να μπορέσει η οικονομία να επωφεληθεί από τη χαλαρή νομισματική πολιτική θα πρέπει κι άλλες πολιτικές να συμβάλουν».
Αναβάθμιση προβλέψεων για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης
Όσον αφορά στην πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, ανέφερε ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2016 εξαιτίας της βελτίωσης της κατανάλωσης, υπογραμμίζοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να συνεχιστεί με χαμηλό αλλά σταθερό ρυθμό. «Το νομισματικό περιβάλλον δίνει ώθηση στις επενδύσεις», τόνισε. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι είναι πιθανό ο ρυθμός ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο του 2016 να είναι χαμηλότερος σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο. Επεσήμανε ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης έχουν περιοριστεί.
Η ΕΚΤ αναβάθμισε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο +1,6% το 2016 έναντι +1,4% που ήταν προηγούμενη εκτίμηση, και στο +1,7% το 2017 και το 2018.
Σχετικά με τον πληθωρισμό, ανέφερε ότι θα παραμείνει χαμηλός ή ακόμη και αρνητικός τους επόμενους λίγους μήνες, για να ξεκινήσει να ενισχύεται στο δεύτερο εξάμηνο.
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πληθωρισμό στο +0,2% το 2016, στο +1,3% το 2017 και στο +1,6% το 2018.
Ξεκινούν οι αγορές εταιρικών ομολόγων στις 8 Ιουνίου
Σχετικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), η κεντρική τράπεζα τον Απρίλιο αύξησε το μηνιαίο όριο αγορών ομολόγων κατά 20 δισ. ευρώ στα 80 δισ. ευρώ, ενώ διεύρυνε και τη γκάμα των τίτλων που κάνει αποδεκτά, προκειμένου να δώσει ώθηση στην αναιμική οικονομία της Ευρωζώνης και να ενισχύσει τον πληθωρισμό. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια μέχρι τον Μάρτιο του 2017, ή και περισσότερο εάν αυτό απαιτηθεί, όπως επεσήμανε ο Μάριο Ντράγκι στην ομιλία του.
Σε αυτά περιλαμβάνεται η αποδοχή ως εγγυήσεων των ομολόγων επενδυτικής διαβάθμισης(investement grade) τα οποία εκδίδουν μη χρηματοοικονομικοί όμιλοι προκειμένου αυτοί να δανείζονται από την ΕΚΤ. Με λίγα λόγια, η ΕΚΤ θα εισάγει εταιρικά ομόλογα επενδυτικής απόδοσης, πλην όμως των τραπεζών. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, το πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων ξεκινά στις 8 Ιουνίου.
Πώς θα γίνουν οι αγορές
Η ΕΚΤ θα κάνει αγορές στην πρωτογενή και τη δευτερογενή αγορά. Η πρωτογενής αγορά είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για την αγορά νέων ομολόγων, και η δευτερογενής για τα ομόλογα που έχουν ήδη εκδοθεί.
Οι αγορές θα γίνουν ουσιαστικά από έξι από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες – Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, Φινλανδία, Γαλλία και Ιταλία – και η καθεμία εξ αυτών θα καλύπτει διαφορετικό τμήμα της ευρωζώνης. Στη δευτερογενή αγορά, οι επενδυτικές τράπεζες αγοράζουν και πουλούν ομόλογα, κερδίζοντας προμήθεια. Στην πρωτογενή αγορά, γίνονται ανάδοχοι των νέων εκδόσεων και κατανέμουν τα ομόλογα στους επενδυτές για λογαριασμό της εταιρίας.
Υπάρχουν αυστηρές ρυθμιστικές οδηγίες για το πώς λειτουργεί η διαδικασία κατανομής, αλλά θα πρέπει εν τέλει να υπογράφεται από την εταιρία που εκδίδει το ομόλογο. Σύμφωνα με τραπεζίτες που αναλαμβάνουν κοινοπρακτικές εκδόσεις, κάποιες εταιρίες ίσως προτιμήσουν να δώσουν κάποια ομόλογα στην ΕΚΤ ενώ άλλοι ίσως θέλουν να διασφαλίσουν ότι συνεχίζουν να είναι ικανοποιημένοι οι υφιστάμενοι, μακρόχρονοι επενδυτές τους.
Στις 22 Ιουνίου η πρώτη πράξη TLTRO’s
Επιπλέον, στις 22 Ιουνίου η EKT θα διενεργήσει την πρώτη πράξη της νέας σειράς στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης. Επισημαίνεται ότι η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει τη διενέργεια από τον Ιούνιο 4 νέων δημοπρασιών παροχής χαμηλότοκων δανείων στις τράπεζες (TLTRO’S), με ορίζοντα αποπληρωμής τα τέσσερα χρόνια.
Ο Μάριο Ντράγκι κατά την ομιλία του επεσήμανε ότι η απόφαση της ΕΚΤ συνδυάζει τα διαφορετικά εργαλεία νομισματικής πολιτικής, με στόχο να ενισχυθεί η πιστωτική επέκταση στην Ευρωζώνη και να ενισχυθεί η οικονομική ανάκαμψη.
Η πολιτική της ΕΚΤ για αγορές κρατικών ομολόγων
Επισημαίνεται ότι η ΕΚΤ σταμάτησε να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας στις εγχώριες τράπεζες το 2015, όταν η χώρα βρέθηκε εκτός προγράμματος μετά την παρατεταμένη διαπραγμάτευση. Με την επαναφορά του waiver και την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ο ELA (που χορηγείται με επιτόκιο 1,55% έναντι 0,05% της κανονικής ρευστότητας της ΕΚΤ) θα μειωθεί άμεσα κατά περίπου 10 δισ. ευρώ.
Με την έναρξη του προγράμματος η ΕΚΤ έθεσε αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας, καθιστώντας σαφές ότι οι αγορές θα αφορούν τα ομόλογα που έχουν β δηλαδή η αξιολόγησή τους να είναι ΑΑΑ- ή τουλάχιστον ΒΒΒ-. Η Ελλάδα δεδομένου ότι έχει διαβάθμιση χαμηλότερη του investment grade έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα.
Για να ενταχθούν οι ελληνικοί τίτλου στο QE, η ΕΚΤ είναι απαραίτητο να επαναφέρει την παρέκκλιση (waiver), όσον αφορά στις ελάχιστές απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης σε συνδυασμό με σθεναρή δέσμευση και συμμόρφωση προς ένα πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.
Οι αποφάσεις για τα επιτόκια 
Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.
Επισημαίνεται ότι η ΕΚΤ στις 10 Μαρτίου αποφάσισε να μηδενίσει το βασικό επιτόκιο στον 11ο γύρο του επικού αγώνα του κατά του αποπληθωρισμού και στην προσπάθεια να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη.
Περαιτέρω πληροφορίες για τις πτυχές που αφορούν την εφαρμογή του προγράμματος αγοράς ομολόγων του επιχειρηματικού τομέα θα ανακοινωθούν στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ μετά τη συνέντευξη Τύπου.

sofokleousin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου