Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2016

Η Γερμανία αναγνώρισε την γενοκτονία των Αρμενίων και η Τουρκία ανακαλεί τον πρεσβευτή.

Διπλωματικό επεισόδιο προκλήθηκε ανάμεσα στη Γερμανία και την Τουρκία, μετά την αναγνώρηση εκ μέρους της Γερμανικής Βουλής, ως «γενοκτονία» τη σφαγή των Αρμενίων.
Με συντριπτική πλειοψηφία οι Γερμανοί βουλευτές αναγνώρισαν ως «γενοκτονία» τη σφαγή των Αρμενίων από τον Τουρκικό στρατό το 1915.
Αντιδρώντας η Άγκυρα, η οποία είχε στείλει προειδοποιήσεις νωρίτερα ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα διαρραγούν, αμέσως μετά την ψήφιση ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Βερολίνο.
Σε ανακοίνωσή του ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε μεταξύ άλλων πως ένα …
……«ρατσιστικό αρμενικό λόμπι» ευθύνεται για την απόφαση της γερμανικής βουλής την οποία χαρακτήρισε εσφαλμένη.
Την κίνηση της Γερμανικής Βουλής χαιρετίζει η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος.
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, με αυτήν την απόφασή της, η Γερμανία έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες εκείνες χώρες που έχουν αναγνωρίσει και καταδικάσει την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα σε βάρος του αρμενικού λαού.
«Για ακόμη μία φορά, οι απειλές του «σουλτάνου» Ερντογάν και των αυλικών του δεν έπιασαν τόπο. Η Γερμανία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και έπραξε το αυτονόητο, συνεισφέροντας με την πράξη της αυτή στην απόδοση της δικαιοσύνης απέναντι στην ιστορική πραγματικότητα», αναφέρει η Επιτροπή.

«Οι απειλές της Τουρκίας δεν μας φοβίζουν. Ο Αρμενικός λαός θα συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι που η ίδια η Τουρκία να αναγνωρίσει και να αναλάβει τις συνέπειες του εγκλήματός της. Σ’ ευχαριστούμε Γερμανία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου