Μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στο 1,4% το 2017, από 1,6% φέτος, αναμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ως αποτέλεσμα της απόφασης των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποιώντας ότι οι πτωτικοί κίνδυνοι εντείνονται.
Στην ετήσια αξιολόγηση πολιτικής για την Ευρωζώνη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το ΔΝΤ τονίζει ότι η περαιτέρω ....
....επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ανάκαμψη της Ευρωζώνης, η οποία βασίζεται στην εγχώρια ζήτηση.
Ταυτόχρονα, οι δευτερογενείς επιπτώσεις του Brexit, η αύξηση των προσφύγων, οι κλιμακούμενες ανησυχίες για την ασφάλεια και η αδυναμία των τραπεζών είναι παράγοντες που είναι πιθανό να κάμψουν την ανάπτυξη, προειδοποιεί το Ταμείο.
Ωστόσο, ο Mahmood Pradhan, αναπληρωτής διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, είπε ότι εάν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit τραβήξουν σε μάκρος μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας και συνεχίσουν να προκαλούν αποστροφή για το ρίσκο στις χρηματοοικονομικές αγορές, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να επιβραδυνθεί περαιτέρω.
«Εάν είναι παρατεταμένη αυτή η αποστροφή ρίσκου, πιστεύουμε ότι ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος και σε αυτή τη φάση, είναι πολύ δύσκολο να πούμε πόσο θα διαρκέσει αυτή η περίοδος», δήλωσε ο Pradhan σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.
Πρόσθεσε ότι το σενάριο για ρυθμό ανάπτυξης 1,4% το 2017 προβλέπει μια σχετικά γρήγορη διαπραγμάτευση για μια συμφωνία που θα διατηρεί πλήρη αδασμολόγητη πρόσβαση για την Βρετανία στην κοινή αγορά της ΕΕ. Ακόμα και αυτό το «βέλτιστο» σενάριο θα προκαλέσει επιβράδυνση στις επενδύσεις και θα επιβαρύνει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και της αγοράς, δήλωσε.
Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ ανέφερε ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την Ευρωζώνη είναι «μέτριες» και περιορίζονται από τα προβλήματα που κληροδότησε η κρίση, την υψηλή ανεργία, το αυξημένο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος και τις βαθιά ριζωμένες διαρθρωτικές αδυναμίες.
Σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Christine Lagarde, επιχείρησε να ρίξει τους τόνους σχετικά με τον αντίκτυπο του Brexit για την παγκόσμια οικονομία, τονίζοντας ωστόσο ότι οι διαδικασίες πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα για να μην φουντώσει η αβεβαιότητα.
Οι δηλώσεις της Lagarde κινούνται στο ίδιο κλίμα με αυτό που επικράτησε στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ανήσυχοι για την αβεβαιότητα που επιφέρει το Brexit στις αγορές.
Όπως επισήμανε η διευθύντρια του ΔΝΤ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Ταμείο εκτιμά ότι η ψήφος των Βρετανών υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ δεν θα παρασύρει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση.
Προέτρεψε, ωστόσο, τόσο τις Βρυξέλλες όσο και το Λονδίνο να καταρτίσουν το συντομότερο δυνατό ένα «χρονοδιάγραμμα» για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, προκειμένου να μειωθούν οι παράγοντες αβεβαιότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου