Ήταν Σεπτέμβριος του 2011 όταν η Ζωή Γεωργαντά, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής εκείνη την εποχή, κατήγγειλε πως ο τότε πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου σε συνεργασία με την Eurostat -και σε γνώση της τότε ελληνικής κυβέρνησης - εμφάνισε το έλλειμμα του 2009 μεγαλύτερο από ότι ήταν στην πραγματικότητα.
Η κ. Γεωργαντά υποστήριζε πως με πρωτοβουλία του κ. Γεωργίου ταξινομήθηκαν στη γενική κυβέρνηση, δηλαδή εντάχθηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό, μια σειρά ελλειμματικών ΔΕΚΟ, χωρίς...
.... όμως να προηγηθούν οι μελέτες και οι έρευνες που να δικαιολογούν την ένταξη αυτή. Κατ' αυτόν τον τρόπο το έλλειμμα του 2009 από το 6,7 % πήγε στο 15,4%.
Η κ. Γεωργαντά είχε το Σεπτέμβριο του 2011 αποδώσει αυτήν την απόφαση στην πίεση που ασκήθηκε από τη Eurostat και τους δανειστές στην τότε ελληνική κυβέρνηση. Κατά την κ. Γεωργαντά, στόχος ήταν να καταστεί η Ελλάδα ο αδύναμος κρίκος και να ληφθούν όλα τα μέτρα που ακολούθησαν.
Μετά τις καταγγελίες αυτές το Σεπτέμβριο του 2011 ο Γιάννης Αδαμόπουλος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά σε σχέση με την διάπραξη αξιοποίνων πράξεων, που αφορούν την αλλοίωση των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ. Επικαλούμενος τις καταγγελίες της κ. Γεωργαντά υποστήριξε πως ο Ανδρέας Γεωργίου διόγκωσε παράνομα το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 στο 15,4%, γεγονός που είχε ως τελικό αποτέλεσμα την υπογραφή του μνημονίου και την επιβολή εξαιτίας αυτού, στη χώρα σκληρών δημοσιονομικών και άλλων μέτρων σε βάρος του ελληνικού λαού.
Οι έρευνες Εισαγγελέων και Βουλής
Κατόπιν της σχετικής μηνυτήριας αναφοράς του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών οι τότε Οικονομικοί Εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης πρότειναν την ποινική δίωξη και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος, των επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, ως υπόπτων για τη διάπραξη σειράς αδικημάτων – ιδίως λόγω μη προβολής αυτονόητων διαχρονικών επιχειρημάτων με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα – τα οποία είχαν ως αντικείμενο και την τεχνητή διόγκωση του ύψους του δημοσιονομικού ελλείμματος αλλά και τις εντεύθεν βαρύτατες επιπτώσεις σε βάρος του Ελληνικού Λαού.
Με το θέμα ασχολήθηκε και η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνούσε την υπόθεση του ελλείμματος του 2009, με το ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την περίοδο να ηγείται της κριτικής εναντίον του κ. Γεωργίου.
Όσες φορές εμφανίστηκε στη Βουλή για την ενημέρωση των βουλευτών ο κ. Γεωργίου υπερασπίσθηκε το έργο του, ακόμη και όταν του είχε ασκηθεί ποινική δίωξη. Στις ακροάσεις αυτές επαναλάμβανε πως στο παρελθόν τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδος ήταν σε δεινή θέση και πως κατά τα χρόνια άσκησης των καθηκόντων του έχουν επιτυχία χωρίς προηγούμενο, αφού δεν εκφράσθηκε καμία επιφύλαξη από τη Eurostat για αυτά.
Κατά τον ίδιο "απάτες γίνονταν στο παρελθόν" κάτι που έχει επισημανθεί τόσο από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Ιανουάριο του 2010 όσο και από το ψήφισμα του Μαρτίου του 2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου γινόταν λόγος για "απάτες και λαθροχειρίες" στα στατιστικά δεδομένα της Ελλάδος.
Την ίδια θέση με τον κ. Γεωργίου είχε κρατήσει τόσο εντός Βουλής, όσο και εκτός Βουλής ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ήταν πάντα σφόδρα επικριτικός για τη δημοσιονομική διαχείρηση της κυβέρνησης Καραμανλή.
Μιλώντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνούσε την υπόθεση του ελλείμματος του 2009 ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε δηλώσει τς εξής :
"Είναι γνωστό σε όλους ότι η προηγούμενη κυβέρνηση απέκρυψε τα πραγματικά δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, γεγονός που οδήγησε στα γνωστά αποτελέσματα και στην κατάρρευση της αξιοπιστίας της χώρας μας.
Η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων το 2010, έγινε σε στενή συνεργασία με τη Eurostat και με την ίδια ακριβώς μεθοδολογία που ισχύει για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Αποτέλεσμα ήταν να αρθούν όλες οι επιφυλάξεις για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, τον Νοέμβριο του 2010.
Δυστυχώς για όλους μας, το έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009 ήταν τελικά 15,4% του ΑΕΠ, όπως ανακοίνωσε κι επίσημα η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat.
Ας καταλάβουμε, λοιπόν, τη δεινή κατάσταση που βρέθηκε η χώρα, αντί να ψάχνουμε φτηνές και εύκολες, συνομωσιακού τύπου, δικαιολογίες για τον απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό που ζήσαμε και τις επιπτώσεις των επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ.
Όσο για τα λεγόμενα της κυρίας Γεωργαντά, μέλους του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, νομίζω πως η σοβαρότητά τους εξαντλείται στη φράση που χρησιμοποίησε, ότι βρισκόμαστε υπό γερμανική κατοχή".
Η δικαστική αμφισημία
Το Μάιο του 2015 ο εισαγγελέας εφετών Αντώνης Λιόγας που ερευνούσε τη δικογραφία για το έλλειμμα του 2009 αποφάσισε αυτή να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση .
Ειδικότερα, ο πρότεινε στο δικαστικό συμβούλιο να αρχειοθετηθεί η υπόθεση των καταγγελιών για το έλλειμμα του 2009, καθώς διαπίστωσε ότι δεν προκύπτουν οι αξιόποινες πράξεις που αποδίδονταν στον κ. Γεωργίου.
Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που προτείνονταν η αρχειοθέτηση της συγκεκριμένης υπόθεσης, καθώς το καλοκαίρι του 2014 είχε υπάρξει αντίστοιχη πρόταση από την ανακρίτρια και τον αρμόδιο εισαγγελά να κλείσει οριστικά το θέμα, ωστόσο το συμβούλιο Εφετών είχε κρίνει τότε ότι η υπόθεση δεν πρέπει να μπει στο αρχείο και είχε ζητήσει να επιστρέψει η υπόθεση στην ανάκριση παραγγέλλοντας μάλιστα να διενεργηθούν συγκεκριμένες ανακριτικές πράξεις.
Το Σεπτέμβριο του 2015 η τότε αντιεισαγγελέας (εισαγγελέας σήμερα) του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου άσκησε αναίρεση στο υπ. αριθμ. 1149/2015 βούλευμα, με το οποίο ο κ. Γεωργίου παραπέμφθηκε να δικαστεί μόνο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, και ζήτησε να δικαστεί και για το κακούργημα της έκδοσης ψευδούς βεβαίωση, υποστηρίζοντας πως η βεβαίωση αυτή χρησιμοποιήθηκε το 2009 προκειμένου να εισαχθεί η Ελλάδα στο καθεστώς των μνημονίων λόγω της διόγκωσης του ελλείμματος.
Η αναίρεση αυτή εξετάσθηκε στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου προ εβδομάδων και αποφασίσθηκε η υπόθεση του κ. Γεωργίου να παραπεμφθεί για νέα κρίση στο Συμβούλιο Εφετείου Αθηνών ώστε να κριθεί και για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, πλέον του πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματος της παράβασης καθήκοντος για το οποίο ήδη έχει παραπεμφθεί.
Το πως θα εξελιχθεί η όλη υπόθεση έχει μεγάλη σημασία, τόσο πολιτική, όσο και οικονομική. Ήδη στελέχη της καραμανλικής ΝΔ επικαλούνται τις δικαστικές αποφάσεις για να αποδομήσουν τον κ. Γεωργίου και να υποστηρίξουν πως το έλλειμα του 2009 ήταν μικρότερο από αυτό που εμφάνισε η ΕΛΣΤΑΤ. Τις σχετικές αιτιάσεις φαίνεται πως υιοθετούν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ γεγονός που έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων.
Ωστόσο, η όλη υπόθεση έχει προκαλέσει την οργή των θεσμών που θεωρούν ότι ο κ. Γεωργίου έχει καταστεί αποδιοπομπαίος τράγος για τους πολιτικούς της Ελλάδας, οι οποίοι αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη της χρηματοοικονομικής κατάρρευσης της χώρας ή να αναλάβουν την ιδιοκτησία του προγράμματος προσαρμογής.
Ένα χρόνο μετά την αποχώρηση του κ. Γεωργίου από την ΕΛΣΤΑΤ το ζήτημα της δίωξης του θα απασχολήσει το EuroWorking Group της 29ης Αυγούστου, αλλά και το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, με τους Ευρωπαίους εταίρους να αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πως δεν θα ανεχθούν να ανοίξει νέο κεφάλαιο στο σήριαλ των "Greek Statistics".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου