Με την "στρατηγική" της ΕΚΤ η οποία αγοράζει assets αξίας 80 δισ. ευρώ το μήνα, ο Draghi θα έχει μαζέψει τα μισά επιλέξιμα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης μέχρι το τέλος του έτους, όπως ....
.....σημειώνει σε νέο της report η Credit Agricole.
Επίσης, όπως τονίζει, πάνω από τα δύο τρίτα της αγοράς κρατικών ομολόγων που πληρούν τις προϋποθέσεις για το QE θα είναι στον ισολογισμό της ΕΚΤ έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με τον Mario Draghi και τους λοιπούς κεντρικούς τραπεζίτες να μένουν σύντομα χωρίς όπλα για την τόνωση της οικονομίας.
Και το πρόβλημα έλλειψης ομολόγων προς... αγορά, είναι κατά κύριο λόγο γερμανικό. Σύμφωνα με τα κριτήρια του QE, η ΕΚΤ έχει πλέον αποκλειστεί από την αγορά bunds με διάρκεια κάτω των επτά ετών, καθώς οι αποδόσεις τους έχουν πέσει κάτω από το -0,4%, που αποτελεί το όριο που έχει καθοριστεί από την κεντρική τράπεζα. Αυτό είναι περίπου το 40% του συνόλου της γερμανικής αγοράς ομολόγων, ή 413 δισ. δολ.
Η Γερμανία έχει σημασία. Είναι η μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη και ως εκ τούτου αποτελεί το μοναδικό και μεγαλύτερο ποσοστό της κλείδας κατανομής (capital key) που καθορίζεται από την ΕΚΤ για το σύνολο των αγορών της.
"Αν η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει γερμανικά ομόλογα, τότε θα πρέπει να αλλάξει τους κανονισμούς των αγορών της", όπως τονίζει η Credit Agricole." Το μερίδιο της Γερμανίας στα κεφάλαια της ΕΚΤ είναι πολύ μεγάλο για να αντισταθμιστεί με εναλλακτικές αγορές", σημειώνει.
Οι αναλυτές αναμένουν ευρέως ότι η κεντρική τράπεζα θα αλλάξει τους όρους του προγράμματος τόνωσης για να διευρύνει τα επιλέξιμα ομόλογα και να διευκολύνει την... κυκλοφοριακής συμφόρησης των ομολόγων προσφοράς.
Αυτό μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: με την μείωση τους επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ κάτω από -0,4%, την αύξηση του ανώτατου ορίου του 33% που τέθηκε στις αγορές κρατικών ομολόγων κάθε χώρας, και την αλλαγή στο capital key (το ποσό του κεφαλαίου που έχει καταβάλλει κάθε χώρα στην κεντρική ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού και του ΑΕΠ της)
Ο Mario Draghi υποσχέθηκε "ευελιξία" για να εξασφαλιστεί ότι η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να χτυπά τον μηνιαίο στόχο αγορών. Ο Jens Weidmann, ο επικεφαλής της Bundesbank, προειδοποίησε ενάντια στην αύξηση των αγορών ομολόγων των χρεωμένων χωρών του Νότου, καθώς θα απειλήσει την ανεξαρτησία της ΕΚΤ.
Ωστόσο, η Credit Agricole σημειώνει ότι εάν η ΕΚΤ θέλει να συνεχίσει να βοηθά στην τόνωση της οικονομίας μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017, θα πρέπει να ρήξη τα... πολιτικά εμπόδια. Η μείωση του επιτοκίου δεν αρκεί για να λύσει το πρόβλημα της έλλειψης ομολόγων εάν συνεχιστεί το QE και εάν αυξήσει το όριο του 33% αυτό θα δώσει χρόνο μόλις ενός με δύο μηνών στην ΕΚΤ.
Η πιο αποτελεσματική λύση είναι και η πιο τολμηρή: H αφαίρεση της κλείδας κατανομής, όπου οι μεγαλύτερες οικονομίες αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των μηνιαίων αγορών.
Αυτό πιθανότατα θα ενισχύσει το QE προς μικρότερες οικονομίες, θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα από την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, και θα αφαιρέσει των καθοδική πίεση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του πυρήνα, όπως τονίζει η C.A.
Αλλά αυτή είναι επίσης μία επιλογή που είναι πολιτικά η πιο δυσάρεστη για τα μεγαλύτερες χώρες του Βορρά, σημειώνει η τράπεζα. Ο πονοκέφαλος του Draghi αρχίζει...
capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου