Τρίτη, 9 Αυγούστου 2016

Σπιτικές λιαστές ντομάτες, με την χορηγία του Ελληνικού ήλιου.

liastes-ntomates
Το να κάνεις λιαστές ντομάτες στην Ελλάδα είναι εύκολο, το μόνο που χρειάζεσαι είναι λίγη υπομονή και ο ήλιος θα τις αφυδατώσει αργά δημιουργώντας την αξεπέραστη γεύση που όλοι ξέρουμε. 
Στα συν μπορείτε να προσθέσετε ότι μυρωδικό θέλετε, θα μπορέσετε να τις αποθηκεύσετε σε βαζάκια και να τις διατηρήσετε μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, δεν θα περιέχουν θειάφια και άλλα συντηρητικά…

Τα υλικά μας (για ένα βαζάκι 500 ml)
  • 8 ντομάτες μέτριες κομμένες σε 6 φέτες (μπορούν να γίνουν και με ντοματίνια, ντοματάκια κ.τ.λ.)
  • Σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
  • Μυρωδικά βασιλικός ή θυμάρι ή ρίγανη (προαιρετικά)
  • Ελαιόλαδο
  • Χοντρό αλάτι
  • Τούλι για να καλύψετε το ταψί για τα έντομα
Προετοιμασία.....
  1. Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε 6 φέτες την κάθε μία.
  2. Τις βάζουμε σε ένα ταψί.
    liastes-ntomates1
  3. Τις αλατίζουμε με το χοντρό αλάτι.
    Αλατίζουμε τις ντομάτες
  4. Τις προστατεύουμε με το τούλι.
    liastes-ntomates3
  5. Τις αφήνουμε σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος όλη την μέρα.
    liastes-ntomates4
  6. Πριν πέσει ο ήλιος τις μαζεύουμε, την πρώτη μέρα θα έχουν βγάλει αρκετά νερά αυτά θα τα αφαιρέσουμε και θα τις κρατήσουμε σε ένα μέρος χωρίς υγρασία για όλο το βράδυ.Λιαστές ντομάτες
  7. Στο τέλος της δεύτερης μέρας έχουν αρχίσει να χάνουν σε όγκο.
    liastes-ntomates6
  8. Στο τέλος της τρίτης μέρας είναι σχεδόν έτοιμες.
    liastes-ntomates7
  9. Στο τέλος της τέταρτης μέρας είναι έτοιμες για φύλαξη.
  10. Αποστειρώνουμε το βαζάκι που θα τις κρατήσουμε το αφήνουμε να κρυώσει και το γεμίσουμε μέχρι την μέση με λάδι, αφαιρούμε αν υπάρχει επιπλέον αλάτι στις ντομάτες και τις ρίχνουμε στο λάδι, προσθέτουμε αν θέλουμε το σκόρδο ή όποιο άλλο μυρωδικό θέλουμε.
  11. Διατηρήστε τις σε ξηρό μέρος, αυτές που φτιάξαμε πέρυσι τις τρώμε ακόμα..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου