Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Ερντογάν: Η συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί.

Η συμφωνία της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό μπορεί να καταρρεύσει, αν η ΕΕ δεν τηρήσει το δικό της μέρος της συμφωνίας που αφορά την κατάργηση της βίζας, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Τα σχόλια του Ερντογάν αντανακλούν μια στροφή στη στάση του σε μια περίοδο κατά την οποία επικρίνει δυτικούς ηγέτες για την απάντησή τους στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. 

Ο Ερντογάν τόνιζε μέχρι και τις 26 Ιουλίου ότι θα τηρήσει τις υποσχέσεις της Τουρκίας σε....... ό,τι αφορά τη συμφωνία για το μεταναστευτικό.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμπεριφέρεται με ειλικρίνεια στην Τουρκία», δήλωσε ο Ερντογάν στη Le Monde, σημειώνοντας πως η κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες υποτίθεται ότι θα ίσχυε από την 1η Ιουνίου.

«Αν τα αιτήματά μας δεν ικανοποιηθούν, τότε οι επανεισδοχές δεν θα είναι πλέον δυνατές», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Επικρίνοντας την απάντηση που έδωσαν η Ουάσινγκτον και ευρωπαίοι ηγέτες στην απόπειρα πραξικοπήματος, ο Ερντογάν υποστήριξε πως ο τουρκικός λαός εγκαταλείφθηκε από τη Δύση.

«Ολόκληρος ο κόσμος αντέδρασε στην επίθεση εναντίον του Charlie Hebdo. Ο πρωθυπουργός μας συμμετείχε σε μια συγκέντρωση στους δρόμους του Παρισιού», δήλωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στη φονική επίθεση ισλαμιστών τον Ιανουάριο του 2015 στα γραφεία αυτού του γαλλικού σατιρικού περιοδικού.

«Ήλπιζα πως οι ηγέτες του δυτικού κόσμου θα αντιδρούσαν (στην απόπειρα πραξικοπήματος) με τον ίδιο τρόπο και δεν θα αρκούνταν σε λίγα στερεότυπα», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου