Τρίτη 16 Μαΐου 2017

«Κάποτε φωνάζατε "φύγετε τσογλάνια" και τώρα ξεπουλάτε τα πάντα»

Ξέσπασμα από τους κοινωνικούς φορείς κατά της κυβέρνησης στη Βουλή

Δριμεία κριτική από τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ - «Τι σχέση έχετε με την Αριστερά;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ - Πρόεδρος ΤΕΕ: Θέλετε να μας εξαφανίσετε - Πρόεδρος ΕΣΕΕ: Μας γυρνάτε στο 1910 
- Εκπρόσωπος Λιμενικών: Αποσύρετε το νομοσχέδιο ή αποσυρθείτε εσείς

Καταιγιστικό σφυροκόπημα δέχτηκαν υπουργοί και κυβερνητικοί βουλευτές από τους εκπροσώπους των επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων για την νέα φορολογική και ασφαλιστική επιδρομή που προκαλούν τα μέτρα του ........τέταρτου μνημονίου.

Οι εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Ενώσεων ελεύθερων επαγγελματιών, δικηγόρων, μηχανικών, ενστόλων και αναπήρων εξαπολύουν σφοδρή κριτική καλώντας σε αρκετές περιπτώσεις τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να θυμηθούν τις δεσμεύσεις τους. «Ντρέπεστε;» «Μας εξαπατήσατε», «μας κοροϊδέψατε», «τι σχέση έχετε εσείς με την Αριστερά;» είναι μερικές από τις φράσεις που ακούγονται αναγκάζοντας την πρόεδρο της επιτροπής Χαρά Καφαντάρη να διακόψει τους ομιλητές από την συνειδησιακή δοκιμασία που επιφυλάσσουν για τα μέλη της πλειοψηφίας. Είναι δε ενδεικτικό ότι έως αυτή την στιγμή δεν έχει μιλήσει ούτε ένας εκπρόσωπος φορέα να υπερασπιστεί το πολυνομοσχέδιο ή έστω τα αντίμετρα.

Μην καμώνεστε ότι οικοδομείτε το σοσιαλισμό

Ο κ. Σταύρος Κουτσιομπέλης της ΑΔΕΔΥ ανέφερε πως «ο Μάιος είναι προνομιακός μήνας για να φέρνετε μνημονιακές διατάξεις. Θυμόμαστε και πέρυσι τον κ. Κατρούγκαλο να δεσμεύεται ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις. Έγιναν τότε περικοπές στις επικουρικές και στα εφάπαξ γίνονται και σήμερα μετά την περήφανη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης».

Αναφορικά με το αφορολόγητο υπενθύμισε ότι τα κυβερνητικά στελέχη είχαν δεσμευτεί για αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ. «Θέλετε να παραδώσετε σιδηροδέσμια την χώρα. Απελευθερώνεται τους πλειστηριασμούς για να παρακάμψετε τις αντιδράσεις στα δικαστήρια. Το σύνθημά σας «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» είναι κενό περιεχομένου» υπογράμμισε σε άλλο σημείο και πρόσθεσε «Ξεπουλάτε τα πάντα αν και στο παρελθόν εσείς φωνάζατε «πουλάτε νερό, πουλάτε λιμάνια πουλήστε και τη μάνα σας να φύγετε τσογλάνια». Καλώ τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην καμώνονται ότι εκπροσωπούν τον σοσιαλισμό , να αναμετρηθούν με την ιστορία και να καταψηφίσουν».
Ο πρόεδρος των ΑΣΑΜΕΑ Κώστας Γαργάλης εξήγησε ότι η ασκούμενη πολιτική έχει πλήξει τα άτομα με αναπηρίες και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τις διατάξεις που φορολογούν τα αναπηρικά επιδόματα.

«Ατύχημα» το πολυνομοσχέδιο

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής επισήμανε προς τους υπουργούς πως δεν πρέπει να αισθάνονται ευτυχείς για το νομοσχέδιο το οποίο χαρακτήρισε «ατύχημα». «Είναι απεχθής η ρύθμιση επιβολής εισφορών σε έξοδα ή σε ανύπαρκτα εισοδήματα. Διαφημίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου ως η σωτηρία του ασφαλιστικού και εντός 4 μηνών διαπιστώσατε ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν και ρίξατε την ευθύνη των νέων μέτρων στους δανειστές. Η εισφοροεπιδρομή του νέου συστήματος οδήγησε σε διακοπή επαγγέλματος 57.000 ελεύθερους επαγγελματίες με ότι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα. Από ποια στοιχεία αντλείται αισιοδοξία ότι θα πληρώσει εκείνος που δεν έχει;» ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε «Επιλέχθηκε η χειρότερη λύση. Μια ακόμα αύξηση εισφορών. Δικηγόρος με καθαρό φορολογητέο εισόδημα 20.000 θα πλήρωνε 4.600 ευρώ με το προηγούμενο σύστημα και τώρα το πάτε 5.600 ευρώ και το 2019 στα 6.600 ευρώ. Και όλα αυτά χωρίς να συνυπολογίζουμε το φόρο εισοδήματος εισφορά αλληλεγγύης τέλος επιτηδεύματος κ.α.».

Εκ μέρους του ΤΕΕ ο πρόεδρός τους Γιώργος Στασινός είπε «στην ταινία «Υπάρχει και Φιλότιμο» ο Κωνσταντάρας λέει κατά λάθος στους πολίτες «θα σας εξαφανίσουμε». Ακριβώς αυτό αισθάνονται οι πολίτες ότι στοχεύει η κυβέρνηση».

Ο ίδιος είπε ότι οι βουλευτές που θα ψηφίσουν τα μέτρα «δεν έχουν φιλότιμο καθώς αναγκάζουν έναν  ελεύθερο επαγγελματία μηχανικό με φορολογητέο εισόδημα 12.000 ευρώ να πληρώσει 11.900 σε φόρους και εισφορές και να του μείνουν 114 ευρώ το μήνα. Αυτά προστατεύετε. Αν δεν τα προστατεύατε τι θα γινόταν. Πάνω από 100.000 επιστήμονες έφυγαν στο εξωτερικό.  Το 2015 ήρθε βουλευτική τροπολογία για προστασία των μελών του «Δεν πληρώνω». Θα φέρετε κάτι αντίστοιχο για τους έντιμους επαγγελματίες που θα κάνουν το άτυπο κίνημα δεν έχω να πληρώσω».

Ο κ. Γιάννης Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ μίλησε για θηριώδη πλεονάσματα, διαρκή λιτότητα και ανεργία. Κατηγόρησε δε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι διαλύει το συνδικαλιστικό κίνημα, απελευθερώνει τις ομαδικές απολύσεις και διευκολύνει τον χαρακτηρισμό των απεργιών ως παράνομων.

«Φέρνετε περαιτέρω αφαίμαξη εισοδημάτων. Κάθε αναπτυξιακή προοπτική καθίσταται προβληματική. Επιβαρύνετε τα μικρομεσαία ιατρεία» ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος για να συμπληρώσει πως «Τα αντίμετρα δεν είναι ισχυρό αντιστάθμισμα στην επιβάρυνση που φέρνουν τα μέτρα.

Τι σχέση έχετε εσείς με την αριστερά;


Ο κ. Ανέστης Τσουκαράκης (ΠΟΕΣ - Ομοσπονδία στρατιωτικών) εστίασε κυρίως στα επιδόματα και αποζημιώσεις των στρατιωτικών και τις περικοπές τους και ιδίως εκείνων που βρίσκονται στην παραμεθόριο.  Μεταξύ άλλων δε είπε πως οι στρατιωτικοί έσπευσαν να συνδράμουν όποτε τους ζητήθηκε και στο προσφυγικό. «Όποτε και με όποιο τρόπο τους ζητήθηκε να φιλοξενήσουν, ταϊσουν , πλύνουν ξεσκατίσουν το έκαναν» ανέφερε χαρακτηριστικά προκαλώντας τις παρατηρήσεις του προεδρείου.

Για νομοσχέδιο έκτρωμα έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αξιωματικών της ΕΛΑΣ Γιάννης Κατσιαμάκας.

Σκληρή κριτική εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αστυνομικών Γρηγόρης Γερακαράκος: «Ντρέπεστε. Κοροϊδέψατε, εξαπατήσατε. Νομοθετείτε ένα έκτρωμα και εξευτελίζετε ένα θεσμό και όσους τον υπηρετούν. Ακούτε κανένα; Εχετε εσείς καμία σχέση με την Αριστερά και την διαλεκτική;».

Για εμπαιγμό και κοροϊδία άνευ ορίων μίλησε και ο κ. Δημήτρης Σταθόπουλος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Πυροσβεστικού Σώματος.

Αποσύρετε το νομοσχέδιο ή αποσυρθείτε εσείς

Για προδοσία, εξαπάτηση και ξαφνικό θάνατο των στελεχών του Λιμενικού Σώματος μίλησε ο εκπρόσωπος τους Κώστας Κυρανάκης.  «Νιώθω εξαπατημένος, προδομένος εκπροσωπώντας τους λιμενικούς που εσείς πριν από λίγο καιρό τιμούσατε για τον αλτρουισμό και την εθνική τους συνείδηση. Κοιτάξτε τους στα μάτια και πείτε τους "Έλληνα λιμενικέ υπογράφω την δια βίου φτώχεια σου". Πιστέψαμε τους υπουργούς Δρίτσα - Κουρουμπλή αλλά εξαπατηθήκαμε» ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Πιστέψαμε ότι τα ισοδύναμα μέτρα για την αποφυγή μείωσης των μισθών μας θα εφαρμόζονταν. Όμως δυστυχώς από 1.1.2017 οι μισθοί μας μπήκαν στην μνημονιακή κατάψυξη. Όταν ζητήσαμε την επαναφορά των μισθών μας μας απάντησαν ότι μετά την αξιολόγηση της οικονομίας από τους θεσμούς θα ενημερωθούμε. Το μόνο σίγουρο – μας είπαν τότε - είναι ότι ενώσεις και ομοσπονδίες θα συνδιαμορφώσουν τους μισθούς με υπουργούς χωρίς αιφνιδιασμούς. Αυτό που κάνετε σήμερα δεν είναι αιφνιδιασμός αλλά ξαφνικός θάνατος. Μας τελειώσατε» πρόσθεσε και ξεκαθάρισε ότι η αξιοπρέπεια των ανδρών και γυναικών του Λιμενικού Σώματος δεν περικόπτεται υποσχόμενος πως θα εξακολουθήσουν να δίνουν την μάχη για την σωτηρία των προσφυγόπουλων ενώ κάλεσε την κυβέρνηση «να αποσύρετε το νομοσχέδιο αλλιώς να αποσυρθείτε εσείς».

«Δεν αντιγράψατε το κείμενο των Θεσμών αλλά της τρόικας εσωτερικού»

Σφοδρή ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης εστιάζοντας την κριτική του στην καταλήστευση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τον τρόπο που επιλεκτικά ορίστηκαν οι τουριστικές περιοχές.

«Τα μέτρα σας δεν φέρνουν εκσυγχρονισμό» είπε απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου που ανέφερε ότι η κατάργηση των Κυριακών είναι εκσυγχρονισμός για να προσθέσει «Μας γυρνά στο 1910 όταν καθιερώθηκε η αργία της Κυριακής».

Ο κ. Κορκίδης υποστήριξε ότι αθροιστικά τα μέτρα που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο υπερβαίνουν κατά 1,36 δισ. ευρώ τα αντίμετρα. «Τρία ζήτησαν οι δανειστές και εσείς τα δώσατε όλα. Δεν υπογράψατε το κείμενο που σας έδωσαν οι θεσμοί αλλά το κείμενο που σας έδωσε η τρόικα εσωτερικού. Δώσατε και μια Κυριακή δώρο. Βαφτίσατε αυθαίρετα τις τουριστικές περιοχές από τον Πειραιά εώς το Σούνιο. Πήγατε δίπλα από το Ιδρυμα Νιάρχος, τον Τουρκικό Αστέρα, και γύρω από τα μεγάλα εμπορικά κέντρα. Αυτές είναι οι μεγάλες τουριστικές περιοχές; Λυπάμαι πολύ για όλα αυτά. Σας το έδωσαν και το αντιγράψατε. Αυτό που φέρνετε είναι υπαγόρευση».

Εκ μέρους της ΓΣΕΒΕΕ ο Γιώργος Καββαθάς είπε πως «ολοκληρώνετε ένα κύκλο βίαιων παρεμβάσεων. Μετά από 7 χρόνια σκληρών πολιτικών λιτότητας οδεύουμε σε ένα ακόμα  κύκλο βίαιων επιβαρύνσεων.  Τα νέα μέτρα θα πλήξουν την ραχοκοκαλιά της παραγωγικής βάσης προς όφελός μεγάλων επιχειρήσεων εγχώριων και ξένων».

«Ποιος άνοιξε θέμα Κυριακών που έχει αυτορυθμιστεί;» ρώτησε την κυβέρνηση και συνέχισε: «εκτελείτε το σχέδιο της κυρίας Λαγκάρντ βήμα – βήμα. Να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου με ποιους είναι για τις Κυριακές. Με την τρόικα του εσωτερικού ή με τους μικρομεσαίους;».

Κάλεσε δε τον υπουργό Οικονομίας να απαντήσει «γιατί ενεργοποιείτε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού;».


Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Η κυβέρνηση απελευθερώνει τις απολύσεις

Για ουσιαστική απελευθέρωση των απολύσεων έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης ενώ εξέφρασε προβληματισμό για την συνταγματικότητα ορισμένων διατάξεων. Ο ίδιος είπε πως το άρθρο 20 καθιερώνει από το παράθυρο την ανταπεργία.

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ενέκριναν το μνημόνιο 4 επί της αρχής

Με τις θετικές ψήφους των κυβερνητικών κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και σύσσωμη την αντιπολίτευση να καταψηφίζει εγκρίθηκε επί της αρχής το τέταρτο μνημόνιο από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Η συζήτηση έχει εισέλθει στα άρθρα ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα ολοκληρωθεί στις 8 σήμερα το βράδυ με την σχετική επί των άρθρων ψηφοφορία. Αύριο στις 10 το πρωί το πολυνομοσχέδιο θα εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια ενώ η ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται για το βράδυ της Πέμπτης.

Λαμβάνοντας τον λόγο στην επι των άρθρων συζήτηση ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την χθεσινή του παραδοχή πως θα παρουσιάσει εκ μέρους του κυβερνητικού κόμματος το νέο μνημόνιο με την λογιστική της… μπακαλικής.

Χρ. Καραγιαννίδης: η οπτική μας είναι να στηρίξουμε τους πολίτες που πληγώνουμε με τα νέα μέτρα!

«Δεν ισχυρίστηκα ότι είμαι τελειόφοιτος πανεπιστημίου. Δεν ισχυρίστηκα ότι ξέρω τα πάντα. Πριν γίνω βουλευτής δούλευα σε συνεργείο αυτοκινήτων. Ισχυρίστηκα ότι κάποια πράγματα απλά μπορούμε να τα εξηγήσουμε και να συμφωνήσουμε ή διαφωνήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «Κάποιες εφημερίδες και κάποια site νομίζουν ότι μπορούν να με πλήξουν προσωπικά. Δεν νιώθω ντροπή για τις δουλειές που έκανα πριν γίνω βουλευτής. Θα το ξανακάνω. Ας αφήσουμε τα μπακάλικα στην άκρη και να συζητήσουμε επι της ουσίας».


Επί της ουσίας, ο κ. Καραγιαννίδης ανέπτυξε «την δικά μας οπτική» όπως είπε που στοχεύει στην στήριξη των ευάλωτων πολιτών που έχουν πληγεί από την κρίση και θα πληγούν – όπως παραδέχθηκε – και από τα νέα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ!


«Η δική μας οπτική έχει να κανει με την προσπάθεια στήριξης των στρωμάτων της κοινωνίας που έχουν πληγεί και θα πληγούν ακόμα περισσότερο από τα νέα μέτρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σάκης Παπαδόπουλος: δεν δίνουμε την βουλευτική μας έδρα γιατί θέλουμε να βάλουμε την χώρα σε ενάρετο κύκλο. Θα φανεί ποια Ελλάδα θα παραδώσουμε

Ο βουλευτής Τρικάλων με τον ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος επιχείρησε να αποκρούσει την κριτική της αντιπολίτευσης που λέει ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν τα πιο σκληρά μέτρα για να μην χάσουν την βουλευτική αποζημίωση.\


«Εμείς όταν ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με τα κοινά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα γίνουμε βουλευτές κι γι αυτό δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να παραιτηθούμε» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «Αν νομίζετε ότι μας κρατά η καρέκλα κάνετε τεράστιο λάθος Το κάνουμε γιατί συνειδητοποιούμε ότι στην κατάστασης που βρίσκεται η χώρα και για να πάμε στην ενάρετη φάση χρειάζεται σχέδιο ολιστικής αντιμετώπιση και εμείς μπορούμε να το υλοποιήσουμε. Στις εκλογές θα αναμετρηθούμε . Θα φανεί ποια ελλάδα παραλάβαμε και ποια παραδώσαμε


Γ. Βρούτσης: φέρνεται τον όλεθρο. Η ΝΔ δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα σας

«Σήμερα διαπιστώνουμε την διπλή τιμωρία. Τιμωρία αυτών που ντρέπονται για όσα ψηφίζουν και εκείνων που εξαπατήθηκαν και σήμερα βιώνουν τις συνέπειες των επιλογών τους» είπε ο κ. Γιάννης Βρούτσης και πρόσθεσε «το 2014 είχαν πιάσει τόπο οι θυσίες και σήμερα τα διαλύσατε όλα. Η υπουργός, η κυρία Αχτσιόγλου, δεν μπήκε στο κόπο να εξηγήσει τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο. 


Με το νέο μνημόνιο έρχονται 2 – 3 περικοπές για τους συνταξιούχους ως συνέπεια της ανικανότητας σας. Οι μισθωτοί θα χάσουν έναν μισθό τον 2ο  σε σειρά μετά την προηγούμενη δική σας μείωση αφορολόγητου.  Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιχειρηματίες σας το εξήγησαν .Θα φορολογηθούν με 61% μεγαλύτερο καπέλο. Σας το εξήγησε αυτό η υπουργός; Φέρνεται τον όλεθρο και δίνεται τη χαριστική βολή. Η ΝΔ δεν θα τα υλοποιήσει και υα τα αλλάξει»

Σταθάκης: οι πωλήσεις παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ δεν θα περιλαμβάνουν υδροηλεκτρικά εργοστάσια


Διαβεβαιώσεις ότι οι πωλήσεις παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ δεν θα περιλαμβάνουν υδροηλεκτρικά εργοστάσια – τουλάχιστον στην παρούσα φάση - έδωσε ο κ. Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στην Βουλή για το νέο μνημόνιο.

Ο υπουργός Ενέργειας υποστήριξε ότι το πολυνομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αλλά «την δέσμευση για υλοποίηση σχεδίου για την ΔΕΗ έως το καλοκαίρι και νομοθέτηση τον ερχόμενο Νοέμβριο»  και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς την ΝΔ «Μας λέγατε ότι θα πωληθούν υδροηλεκτρικά. Δεν περιλαμβάνονται τα υδροηλεκτρικά στο νομοσχέδιο».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «Η κριτική της ΝΔ στηρίζεται σε fake news. Δημιουργεί ένα ψέμα και χτίζει την τακτική της γύρω από αυτό. Ξεκίνησε με το πλεόνασμα που δεν θα υλοποιήσουμε και συνεχίζει σήμερα με τα εργασιακά, τα φορολογικά και τα ενεργειακά»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου