Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Ο πόλεμος του σχιστολιθικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη ξεκίνησε.


Την εξόρυξη σχιστολιθικού φυσικού αερίου στη Ρουμανία προσπαθεί να μπλοκάρει η Μόσχα, καθότι μία τέτοια εξέλιξη θα υπονόμευε το βαθμό εξάρτησης της χώρας, αλλά και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις ρωσικές ενεργειακές πηγές.Στα τέλη Ιανουαρίου, ο Ρουμάνος Πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα άλλαξε τις θέσεις του επί του ζητήματος, καθώς την άνοιξη του 2012 είχε ανακοινώσει ότι αντιτίθεται στα σχέδια γεώτρησης με σκοπό τον εντοπισμό των κοιτασμάτων.


Τα εθνικά ΜΜΕ της Ρουμανίας κάνουν λόγο για εμπλοκή ρωσικού δάκτυλου, στον οποίο αποδίδονται οι διαμαρτυρίες στο Μπάρλαντ της ανατολικής Ρουμανίας, όπου περισσότεροι από 7.000 άΑνθρωποι διαδήλωσαν την 27η Φεβρουαρίου.


Η ρουμανική κυβέρνηση παραχώρησε την άδεια εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου στην αμερικανική εταιρεία «Chevron» την 1η Φλεβάρη 2013, αναθεωρώντας προηγούμενη απόφασή της να αναστείλει κάθε δραστηριότητα της εταιρείας.

Το πρακτορείο ειδήσεων της Ρουμανίας «Agerpres» μετέδωσε ότι περισσότεροι από 7.000 Ρουμάνοι συγκεντρώθηκαν στην πόλη Μπάρλαντ για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια της αμερικανικής εταιρείας και να διαμαρτυρηθούν για τη στάση της ρουμανικής κυβέρνησης. 
Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό ότι, την περίοδο που το κόμμα του ήταν στην αντιπολίτευση, ήταν αντίθετο με τα σχέδια της «Chevron», ενώ, τώρα, που βρίσκεται στην εξουσία «συνεργάζεται με την αμερικανική εταιρεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου