Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Η Τουρκία σέρνει την Ελλάδα αργά αλλά σταθερά…στην δορυφοροποίησή της....


greece-turkey-border

Την ελληνοτουρκική «ηγεσία» στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού ζητά με σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. Η πρόταση φυσικά είναι σερβιρισμένη με τις γνωστές πολιτικώς ορθές «περικοκλάδες» περί της μετατροπής της Ανατολικής Μεσογείου σε μια «θάλασσα ειρήνης»…Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ. Κι αυτό διότι η τουρκική τακτική είναι γνωστή. Τη στιγμή που οι Έλληνες ταξιδιώτες στην Κωνσταντινούπολη αναλώνονται με το να μας πείσουν ότι δεν ειπώθηκε τίποτε το παράξενο στο ταξίδι του πρωθυπουργού (εμμέσως για συνεκμετάλλευση ας πούμε…), οι Τούρκοι κεφαλαιοποιούν με επιθετική διπλωματία τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν.

Ο Νταβούτογλου στις δηλώσεις του μιλάει για «ψυχολογικό πλεονέκτημα» λόγω του ότι ο νέος πρόεδρος της Κύπρου είχε ταχθεί υπέρ του Σχεδίου Ανάν και συγκαλύπτουν την επιθυμία τους για επαναφορά του στο τραπέζι, μέσω της έκκλησης στην Ελλάδα για να αναλάβει πρωτοβουλία μαζί με την Τουρκία με σκοπό την επίλυση του προβλήματος.

Η ελληνική κυβέρνηση που μοιάζει τις τελευταίες ώρες λίγο σαστισμένη, έχει έναν τρόπο να αντιδράσει στην «επικοινωνιακή καταιγίδα» της τουρκικής διπλωματίας, που σκοπό έχει να σύρει την Ελλάδα στον δρόμο που επιδεικνύει η Άγκυρα, υπό τον φόβο να μην χαλάσουν οι «θετικές εντυπώσεις» περί προόδου την επαύριον του ταξιδιού στην Τουρκία:

Πολύ απλά, θα πρέπει να ανασύρει από το συρτάρι το Σχέδιο Ανάν και να διατυπώσει δημοσίως ποιες από τις προβλέψεις του δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν αποδεκτές και για ποιον λόγο. Κατά τα άλλα, θεωρητικά, η ελληνική πλευρά πάντα έτοιμη ήταν να συζητήσει. Και θα πρέπει να γίνει διότι ο Αναστασιάδης στην Κύπρο φαίνεται, σύμφωνα με πηγές στη μεγαλόνησο, να θέλει «να τηρήσει υποσχέσεις» που έδωσε προεκλογικά, αναφορικά με την πολιτική του στο Κυπριακό.

Εάν το κεντρικό θέμα του «defence-point.gr» αποδειχθεί ότι αληθεύει, τότε θα μιλάμε για μιααυτοκτονική εξέλιξη και η συνέχεια με τον Αναστασιάδη δεν θα είναι καλή… Έχουμε υπομονή και περιμένουμε… Όμως, το να περάσουν στον επίσημο κατευνασμό της Τουρκίας, τουλάχιστον από τον Αντώνη Σαμαρά δεν θα το περιμέναμε, ενώ θα πρέπει να θυμάται ότι η Ελλάδα έχει ευθύνη και για τη μεγαλόνησο, εκτός αν κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν όταν οι Τούρκοι θυμίζουν τα περί εγγυητριών δυνάμεων... Διότι μη νομίζουμε ότι θα είναι εξίσου εύκολο να δούμε δημοψήφισμα αυτή τη φορά αν «σερβιριστεί… μακιγιαρισμένο» το Σχέδιο Ανάν.

Αντί να αρχίσουν κύκλο επαφών με τις «ενδιαφερόμενες πρωτεύουσες» θέτοντας όρια και προϋποθέσεις στις προσδοκίες για την προσέγγιση με τους Τούρκους, δίνουν την εικόνα αμηχανίας, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις του πρόσφατου – για να μην πούμε τουπροεκλογικού – παρελθόντος… Είπαμε, όχι «μαγκιές» και ανέξοδους κουτσαβακισμούς, όχι όμως ραγιαδισμό και φοβικό σύνδρομο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου