Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Θα είναι η 18η χώρα μέλος της Ευρωζώνης ....ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !!!


Οι Λετονοί διαφωνούν αλλά η Ρίγα υπέβαλε αίτηση για να υιοθετήσει το ευρώ



Αίτηση για ένταξη στην ευρωζώνη το 2014 υπέβαλε η Λετονία. Εάν η αίτηση γίνει αποδεκτή, το μικρό κράτος της Βαλτικής θα γίνει ο 18ος εταίρος που θα έχει το ευρώ για εθνικό νόμισμα.
Η αίτηση ήταν αναμενόμενη, αφού η χώρα έχει εκπληρώσει όλους τους προαπαιτούμενους όρους σχετικά με τα δημοσιονομικά της στοιχεία.

Η Λετονία είχε γνωρίσει βαθειά ύφεση στην αρχή της οικονομικής κρίσης και βρέθηκε κι αυτή σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής υπό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η κυβέρνηση της Ρίγα επέβαλε μεγάλες περικοπές στο πλαίσιο του προγράμματος: τώρα η Λετονία είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη.

Η απόφαση για την ένταξή της στην ευρωζώνη θα ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά πάσα πιθανότατα τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει, η Λετονία έχει πετύχει και τους πέντε απαραίτητους στόχους: επίπεδο χρέους, έλλειμμα, πληθωρισμός, μακροπρόθεσμα επιτόκια στα ομόλογα και σταθερή ισοτιμία του νομίσματός της με το ευρώ.

Το νόμισμα της Λετονίας, το λατς, έχει σταθερή ισοτιμία απέναντι στο ευρώ από το 2005.

Από δημοσκοπήσεις ωστόσο προκύπτει ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των Λετονών διαφωνούν με την ένταξη στην ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου