Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Ασθενείς, γιατροί, φαρμακοποιοί δεν εμπιστεύονται τα ανώνυμα γενόσημα


Ασθενείς, γιατροί, φαρμακοποιοί δεν εμπιστεύονται τα ανώνυμα γενόσημα
Τεράστια η διαφορά ποιότητας των επώνυμων ελληνικών γενόσημων, από τα ανώνυμα που παράγονται υπόανεξέλεγκτες συνθήκες σε χώρες του Τρίτου Κόσμου

Mόνο ένα στα δέκα φάρμακα από αυτά που έχουν συνταγογραφηθεί από τους γιατρούς αλλάζουν στο φαρμακείο, τελικά. Και αυτά αφορούν μόνο φάρμακα γαστροπροστασίας, αντιβιοτικά και συμπληρώματα σιδήρου....Σημαντικό ρόλο στην επιλογή του φαρμάκου, πρωτοτύπου ή γενοσήμου, παίζει η συμμετοχή των ασφαλισμένων, όμως γενικά οι φαρμακοποιοί είναι διστακτικοί στην αλλαγή επωνύμου φαρμάκου με γενόσημο, γιατί η γνώμη του γιατρού έχει βαρύτητα, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η επιλογή του ασθενή, εξαιτίας της τιμής του φαρμάκου και της συμμετοχής που ο ίδιος θα κληθεί να πληρώσει.

Τα στοιχεία αυτά επισήμανε ο γενικός διευθυντής της εταιρίας αναλύσεων IMSκ. Κωνσταντίνος Κοφινάς στο πρώτο συνέδριο για τα γενόσημα, που γίνεται σήμερα στην Αθήνα.

Ο ταμίας της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Νίκος Μπουφίδης, αναφερόμενος στο θέμα τηςδραστικής ουσίας σημείωσε πως εντείνει το πρόβλημα της υποκατάτασης φαρμάκων με άλλα ακριβότερα, εξανεμίζοντας τις εξοικονομήσεις της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ αναδεικνύοντας το θέμα της χαμηλής διείσδυσης τωνγενοσήμων στην αγορά, τόνισε ότι στην Ελλάδα η κατά κεφαλήν δαπάνη για γενόσημα είναι  178 ευρώ, έναντι 320 ευρώ στην Ευρώπη.

Στο σημείο αυτό, διαχώρισε σαφώς τα φάρμακα τρίτων χωρών με τα ελληνικά γενόσημα φάρμακα.

 Σημείωσε παράλληλα, πως εδώ και δύο χρόνια υπάρχουν γενόσημα 7-8 θεραπευτικών κατηγοριών, έτοιμα για να κυκλοφορήσουν στην αγορά, για τα οποία όμως δεν έχει εγκριθεί τιμή. Υπογράμμισε επίσης, πως σύμφωνα με στοιχεία του ΣΦΕΕ, 17 επιχειρήσεις έχουν κάνει αιτήσεις για απόσυρση 43 προϊόντων.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Γιάννης Τούντας σημείωσε την υποκατάσταση φθηνών και καλών φαρμάκων από άλλα ακριβότερα, ενώ πρόσθεσε πως δεν δικαιολογείται κάθε 3 μήνες να βγαίνουν καινούριες τιμές για τα φάρμακα, τονίζοντας πως γι΄ αυτό δεν εξηγούνται οι ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται στην αγορά.

Σημείωσε πως το 2012 υποβλήθηκαν 223 αιτήσεις για απόσυρση φαρμάκων, από τα οποία τα 203 αποσύρθηκαν τελικά, έναντι 99 φαρμάκων το 2011. Μάλιστα από τα 203, τα 25 ήταν αναντικατάστατα, και μόνο 3-4 από αυτά εισάγονται από το ΙΦΕΤ.

Ο κ. Τούντας παρατήρησε χαμηλή διείσδυση γενοσήμων στην αγορά, καθώς δεν αυξάνεται ο όγκος τους.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας κ. Κ. Φρουζής υπογραμμίζοντας ότι η βιομηχανία γενοσήμων μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης επισήμανε τα προβλήματα καθυστερήσεων πληρωμών, τονίζοντας ότι ο κρατικός μηχανισμός εμφανίζεται αδιάφορος, με αποτέλεσμα να «βαδίζουμε στο ατύχημα», προαναγγέλλοντας έτσι δραματικές ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου