Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Μεγάλη ένταση στις «γραμμές» των αποστράτων.

Αιτία οι μεγάλες περικοπές και όχι μόνο
Της Ελενης Βαρβιτσιωτη

Αυτό τον μήνα δύο γεγονότα έκρουσαν κώδωνα ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Πρώτον, έκπληξη προκάλεσε η αντικατάσταση των αρχηγών των τριών επιτελείων, με πιο ηχηρή την αντικατάσταση του (τέως πλέον) Αρχηγού ΓΕΣ, αντιστράτηγου Κ. Γκίνη που βρισκόταν σε αυτή τη θέση για μόλις επτά μήνες. Από την ηγεσία παρέμεινε μόνο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχ. Κωσταράκος. Ο αντιστράτηγος Γκίνης είναι ο τρίτος στρατηγός που περνάει από αυτήν τη θέση σε διάστημα 16 μηνών, μία κίνηση που δημιουργεί ερωτηματικά σε πολλούς στον χώρο της Ενόπλων Δυνάμεων για τον τρόπο αντιμετώπισης των θεμάτων άμυνας της χώρας. 

Δεύτερον, οι εντυπωσιακές συγκεντρώσεις αποστράτων και εν ενεργεία στρατιωτικών στις πλατείες Κλαυθμώνος και Αριστοτέλους ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές που έχουν υποστεί, ήταν άλλο ένα σαφές μήνυμα ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας θέλουν ιδιαίτερη προσοχή αυτήν τη χρονική στιγμή.

Οντως, η οικονομική κρίση αφήνει τα σημάδια της πολύ έντονα στον χώρο της Εθνικής Αμυνας και πολλοί είναι οι απόστρατοι που αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν οι μειώσεις αποδοχών που έχουν υποστεί (περίπου 62% από το 2010) να μην επηρεάζουν το ηθικό και των εν ενεργεία αξιωματικών.

Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους και είναι απακαρδιωτικά, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρώην Α/ΓΕΕΘΑ με συνολικά περί τα 45 χρόνια υπηρεσίας, σήμερα λαμβάνει σύνταξη που φτάνει περίπου στα 1.300 ευρώ.

Οι μισθολογικές μειώσεις στους εν ενεργεία στρατιωτικούς φτάνουν έως και το 40% όταν οι περισσότεροι έχουν κάθε δύο χρόνια μεταθέσεις σε διαφορετικά σημεία της Ελλάδας και αναγκάζονται να συντηρούν ακόμα και δύο σπίτια.

«Κανιβαλισμός»
Η οικονομική κρίση στις Ενοπλες Δυνάμεις δεν μεταφράζεται μόνο σε μειωμένους μισθούς και συντάξεις. Η περικοπή δαπανών έχει ξεπεράσει το 60%, και ως δαπάνες στις Ενοπλες Δυνάμεις δεν εννοούμε αγορά καινούργιου εξοπλιστικού υλικού αλλά τη λειτουργία και τη συντήρηση του υπάρχοντος.

Σήμερα λόγω έλλειψης καυσίμων οι επιχειρησιακές εκπαιδεύσεις έχουν μειωθεί στο ελάχιστο ενώ η αγορά ανταλλακτικών είναι εκτός συζήτησης.

Ετσι για να συντηρηθούν οι εξοπλισμοί είναι πια καθημερινή πρακτική η «ανταλλαγή ανταλλακτικών» και όχι μόνο.

Π.χ. ένα ελικόπτερο που απαιτείται να πετάξει και του λείπει κάποιο ανταλλακτικό, καταλήγει να το «δανείζεται» από κάποιο άλλο, ενώ δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις «κανιβαλισμού» εξοπλισμών που ένα άρμα, όχημα, ελικόπτερο καταλήγει «στην άκρη» και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανταλλακτικά. Αποτέλεσμα;

Αυτήν τη στιγμή η διαθεσιμότητα των μέσων του Ελληνικού Στρατού να βρίσκεται κάτω από τον διεθνή μέσο όρο και πολλοί απόστρατοι με μεγάλη γνώση για την κατάσταση του Σώματος μιλούν ακόμα και για ανατροπή του ισοζυγίου μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας.

Βέβαια είναι αυτονόητο ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις θα πρέπει και αυτές να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της οικονομικής κρίσης και να μειώσουν τις δαπάνες στη δομή τους. Δομή στο στρατιωτικό λεξιλόγιο είναι ο αριθμός των ανώτατων αξιωματικών, τα στρατόπεδα αλλά και οι μονάδες που συντηρούνται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας πολλές φορές με μόνο σκοπό να ικανοποιήσουν συμφέροντα τοπικών παραγόντων και πολιτικών χωρίς να παράγουν το ανάλογο έργο.

Ο πρώην Α/ΓΕΣ κ. Γκίνης είχε κάνει μία τέτοια πρόταση για αλλαγή της δομής η οποία θα μείωνε ακόμα και τον αριθμό των υψηλόβαθμων αξιωματικών κατά το ήμισυ, που αναλογικά, ακόμα και σήμερα, σε καιρούς κρίσης ξεπερνούν αριθμητικά και τους ανώτατους αξιωματικούς των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την πρόταση Γκίνη θα παρέμεναν τα απαραίτητα στρατηγεία, ενώ θα υπήρχε μείωση της γενικότερης δομής κατά 30% χωρίς ωστόσο να μειωθεί η μαχητική δύναμη του στρατεύματος.

Δυστυχώς η πρόταση Γκίνη δεν προχώρησε και ο ίδιος στην τελευταία του ημερήσια διαταγή πριν από την αποστρατεία του δήλωνε ότι «η Δομή έπρεπε να είχε εφαρμοστεί χθες, σήμερα είναι ήδη καθυστερημένη».

Σε ένα στράτευμα που σημειώνεται ότι με τις μειώσεις του χρόνου θητείας των τελευταίων ετών και με μείωση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων κατά 55%, αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή έλλειψη προσωπικού 25.000 ατόμων.

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου