Πολύς λόγος γίνεται για το μεγάλο ζήτημα των αποζημιώσεων που οφείλει το Γερμανικό κράτος στην Ελλάδα, λόγω της «πολιτισμένης» συμπεριφορά της ως δύναμης κατοχής.
Γι’ αυτό το θέμα οι εκφραζόμενες απόψεις ποικίλλουν από την άποψη ότι δεν μας χρωστούν τίποτα διότι κάποιοι πολιτικοί μας παραιτήθηκαν εγγράφως από αυτές τις
αποζημιώσεις (πράγμα που είναι ψέμμα) έως την άποψη του ιλλιγιώδους ποσού του 1,3 τρισ.ευρώ(!).
αποζημιώσεις (πράγμα που είναι ψέμμα) έως την άποψη του ιλλιγιώδους ποσού του 1,3 τρισ.ευρώ(!).
Η αλήθεια, όπως συνήθως, είναι κάπου στη μέση.
Η έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών1
Ο Μανώλης Γλέζος και ο Στέφανος Ληναίος, Πρόεδρος και Υπεύθυνος, αντίστοιχα, της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, εκλήθησαν, και κατέθεσαν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων παρόντος και του Υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Λαμπρινίδη, ενημερώνοντας όλα τα μέλη της Επιτροπής, με πλήρη και αναλυτικά στοιχεία, για ολόκληρο το μέγιστο πρόβλημα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
Ο Πρόεδρος Μανώλης Γλέζος ανέλυσε διεξοδικά τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα:
α. Προς το Δημόσιο: Τους αρχαιολογικούς θησαυρούς, τις επανορθώσεις για την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, ύψους 7.100 δις δολαρίων και το αναγκαστικό δάνειο ύψους 3.500 δις δολαρίων αγοραστικής αξίας 1938 και για τα 2 ποσά.
Συγκεκριμένα:
α.1. Η επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών και των έργων Τέχνης, καταγεγραμμένα από τη Δ/νση Αρχαιοτήτων και Ιστορικών Μνημείων και από το Τμήμα Αρχαιολογίας Παν/μίου Αθηνών.
α.2. Η Διασυμμαχική Επιτροπή 19 χωρών της Ευρώπης, στο Παρίσι,το 1946 που καταλόγισε να πληρώσει η Γερμανία στην Ελλάδα,για τις καταστροφές στην οικονομία της, το ποσό των 7.100 δις δολ., αγοραστικής αξίας 1938, αντί του ποσού των 14.500 δις δολ. που ζήτησε η Ελλάδα, σημερινή αξία σε ευρώ 108 δις χωρίς τους τόκους.
α.3. Το αναγκαστικό δάνειο: Το υπόλοιπο (πλήρωσαν στο τέλος της κατοχής 2 δόσεις), ύψους 3.500 δις δολ., σημερινής αξίας 54 δις ευρώ χωρίς τους τόκους.
β. Η καταστροφή της οικονομίας της Ελλάδας: Η πραγμάτωσή της επήλθε:
β.1. Με την αρπαγή του 51% των μετοχών των ΔΕΚΟ και όλων των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων.
β.2.Με τη διατροφή των στρατευμάτων κατοχής, σύνολο 670.000 στρατός ( Γερμανικός, Ιταλικός, Βουλγαρικός). Ακόμη και με τη διατροφή της στρατιάς του Ρόμελ, του AFRICA CORPS, (κατ’ εξαίρεση, μόνο η Ελλάδα!!!). Η διατροφή ανήλθε σε 8 δις δρχ., το μήνα.
β.3.Με το πλαστό χαρτονόμισμα Reichs Kredit Kassenschine είχαμε άμεση λεηλασία επιχειρηματιών, άμεση λεηλασία ελληνικού χρήματος. Έγινε εξαγορά του με 530.894 χρυσές λίρες Αγγλίας,τον Αύγουστο του 1941.
β.4. Με τη ληστεία νομισμάτων: Δεκάρικα, εικοσάρικα, τάλιρα, 37.77 τόνοι = πλήρωσαν μόνο 104 χρυσές λίρες (!!!) και πήραν ασήμι 18μιση τόνους. Από τα 2δραχμα, 1δραχμα, 20λεπτα, 10λεπτα πήραν 64.50 τόνους, πλήρωσαν μόνο 5μιση χρυσές λίρες (!!!) και πήραν συνολικά 73 τόνους χαλκού.
β.5. Με το αναγκαστικό δάνειο, με ρηματική διακοίνωση στις 23.3.1942, που επιβλήθηκε στην Ελλάδα και είχε αναδρομική ισχύ από 1.1.1942. Υπόλοιπο, 3.5 δις δολ. αγοραστικής αξίας του 1938.
β.6. Με τις δημεύσεις: Το 10% της αγροτικής παραγωγής. – Επιτάξεις: Σχολεία, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, οικήματα. – Κατασχέσεις: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς = Σιδηρόδρομοι, πλοία, αυτοκίνητα, ποδήλατα, ακόμη και ζώα, άλογα, μουλάρια, γαϊδουριά.
β.7. Με τις αμέτρητες αρπαγές και ληστείες οικιών, καταστημάτων, σε όλη την Ελλάδα.
γ. Προς τα θύματα: 89 αναγνωρισμένα ολοκαυτώματα. – Ολόκληρη η Ελλάδα είναι ένα ολοκαύτωμα-νεκροταφείο αμέτρητων μαρτυρικών πόλεων, 13.1/2 % του ελληνικού πληθυσμού.
Ένα ξεκαθάρισμα
Όπως βλέπουμε, οι αριθμοί είναι ιλιγγιώδεις. Στην υποθετική περίπτωση που ικανοποιηθεί το σύνολο των παραπάνω απαιτήσεων, τότε θα δικαιωθούν απόλυτα οι φόβοι του Γερμανού ιστορικού Ρίτσλ ο οποίος σε συνέντευξή του αναφέρει πως εάν οι Έλληνες αρχίσουν αυτές τις διεκδικήσεις “θα μας τα πάρουν όλα”. Ωστόσο, από αυτές τις διεκδικήσεις άλλες είναι άμεσα και σχετικά εύκολα απαιτητές και άλλες μπορούν να τελεσφορήσουν σε βάθος χρόνου.
Οι αποζημιώσεις που μπορούν άμεσα να διεκδικηθούν είναι αυτές που επιδικάστηκαν από την διασυμμαχική επιτροπή και το υπόλοιπο του αναγκαστικού δανείου. Η καθαρή αξία αυτών των αποζημιώσεων ανέρχεται συνολικά σε 162 δισ. ευρώ. Εάν σε αυτό προστεθούν τόκοι από την ημέρα της επιδίκασης (το 1946), αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό το ποσό υπερδιπλασιάζεται το λιγότερο.
Εδώ υπάρχει ένα μικρό, μα σκοτεινό σημείο.
Εδώ υπάρχει ένα μικρό, μα σκοτεινό σημείο.
Όποτε διατυπώθηκαν διεκδικήσεις, όλες τις φορές προφορικά εκτός από το 1995 που διατυπώθηκαν σε ρηματική διακοίνωση από τον Α. Παπανδρέου, αντιμετώπισαν την άρνηση της Γερμανίας. Ο καγκελάριος Χ. Κολ, στα 50χρονα της μάχης της Κρήτης το 1991 απέρριψε τις αιτιάσεις του Μητσοτάκη για πολεμικές αποζημιώσεις λέγοντας ότι η Γερμανία δεν χρωστάει αποζημιώσεις γιατί αυτές έχουν ρυθμιστεί με μυστικές συμφωνίες. Εννοούσε με τον κ. Κ.Καραμανλή το 1958 -μόνο που ο κ.Καραμανλής δήλωσε ότι τέτοιες συμφωνίες δεν υπάρχουν.
Εάν η Γερμανία έχει στα χέρια της όντως τέτοιες συμφωνίες που ακυρώνουν την εύλογη διεκδίκηση του ελληνικού κράτους, τότε είναι υποχρεωμένη να τις εμφανίσει.
Όμως, ακόμα και τότε, αυτό που θα πετύχει θα είναι μια απλή καθυστέρηση, καθώς τέτοιες συμφωνίες είναι επαχθείς και καταρρίπτονται δικαστικά…
Μια άλλη άμεση διεκδίκηση είναι φυσικά αυτή της αρχαιολογικής λείας που αρπάχθηκε από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής (τα διεκδικούμενα είναι καταγεγραμμένα από τη Δ/νση Αρχαιοτήτων και Ιστορικών Μνημείων και από το Τμήμα Αρχαιολογίας Παν/μίου Αθηνών).
Μια μέθοδο για την άμεση διεκδίκηση των παραπάνω, έχει δώσει επισήμως ο βουλευτής Ηρακλείου κ.Μανώλης Στρατάκης και συνοψίζεται στην εξής διαδικασία:
1. Η κυβέρνηση να αναθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος να αποτιμήσει χωριστά, εντόκως το υφιστάμενο μέχρι σήμερα ύψος τόσο των πολεμικών επανορθώσεων όσο και εκείνο του αναγκαστικού δανείου.
2. Τα εν λόγω οικονομικά μεγέθη η κυβέρνηση να κοινοποιήσει νομικώς (εξώδικο) στη γερμανική κυβέρνηση καλώντας την σε δημόσια δήλωση ότι σε εύλογο χρόνο, ρητώς οριζόμενο, θα εξοφλήσει τις απαιτήσεις της χώρας ή να τις συμψηφίσει καθ’ ο μέτρο αντιστοιχούν σε απαιτήσεις της έναντι της Ελλάδας.3. Παρερχομένου άπρακτου του οριζόμενου στο εξώδικο χρόνου, η κυβέρνηση να εναγάγει στα αρμόδια δικαστήρια τη γερμανική κυβέρνηση, προσεπικαλούμενη στην εν λόγω δίκη τους δανειστές μας ως έχοντες έννομο συμφέρον. Ευνόητη είναι η διευκρινιστική δήλωση ότι δεν αποκλείονται οι προσθέτως παρεμβαίνοντες.4. Αμέσως με την κατάθεση της αγωγής η κυβέρνηση να εγγράψει τις απαιτήσεις αυτές (πολεμικές επανορθώσεις και δάνειο) με χωριστούς κωδικούς ως προβλεπόμενα και απαιτητά έσοδα στον Γενικό Προϋπολογισμό του κράτους του έτους 2012.5. Όλες οι ανωτέρω πράξεις να επικυρωθούν από τη Βουλή με ειδικό νόμο και να κοινοποιηθούν προς ενημέρωση και ενδεχομένως για κάθε νόμιμη ενέργεια στους διεθνείς οργανισμούς καθώς και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο οποίο με πρόταση των Ελλήνων Ευρωβουλευτών να γίνει συζήτηση στην Ολομέλεια.
Ερχόμαστε τώρα στο θέμα των σχετικά μή άμεσων διεκδικήσεων. Αυτές συνοψίζονται σε:
α. Αποζημίωση για 18,5 τόννους ασημιού και 73 τόννους χαλκού από την επίταξη και το λειώσιμο νομισμάτων.
β. Αποζημίωση για την επίταξη και δήμευση τροφώνκαι μέσων για κάλυψη του Γερμανικού στρατού (ιδιαίτερα του Afrika Korps), πράγμα όμως που θα πρέπει να υπολογιστεί επακριβώς με βάση στοιχεία της τότε εποχής.
γ. Αποζημίωση για τις θηριωδίες της Κατοχής. Όπως αναφέρει ο κ.Γλέζος στην έκθεσή του, υπάρχουν 89 αναγνωρισμένες σφαγές στον Ελληνικό χώρο, για τις οποίες μπορούν να διεκδικηθούν αποζημιώσεις από τις τοπικές κοινωνίες και τους συγγενείς των θυμάτων.
Για να καταλάβουμε το ύψος αυτής της απαίτησης, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι απώλειες σε πληθυσμό της Ελλάδας από την Γερμανική κατοχή ανήλθαν στο 13,5% του προπολεμικού πληθυσμού. Απαιτείται μακρόχρονη όμως διαδικασία και προσφυγή σε διεθνή δικαστήρια άμεσα.
Τα παραπάνω είναι η πραγματική κατάσταση, το τί ακριβώς συμβαίνει με το μέγα θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων.
Όπως βλέπουμε δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για τρισεκατομμύρια ευρώ -ωστόσο ακόμα και οι άμεσες διεκδικήσεις των 162 δισ. ευρώ (χωρίς διεκδίκηση τόκων) είναι πάνω από το μισό του εξωτερικού χρέους της χώρας- εάν δε επιδικαστούν και τόκοι, τότε το χρέος εξαφανίζεται…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου