Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Νέο «καμπανάκι» από τον Ρεν: Αν καταρρεύσουν οι τράπεζες ετοιμάζουμε «κούρεμα» στις καταθέσεις...

Την αποκάλυψε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει νόμο για κούρεμα μεγάλων καταθέσεων σε περίπτωση κατάρρευσης των τραπεζών έκανε ο επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν.  Διευκρίνισε όμως, μιλώντας στο φιλανδικό κανάλι YLE, πως οι καταθέσεις που θα κουρευτούν...
θα είναι πάνω από 100.000 ευρώ και ότι η Κύπρος ήταν ξεχωριστή περίπτωση.

«Η Κύπρος ήταν μια ειδική περίπτωση, αλλά η επερχόμενη οδηγία υποθέτει ότι επενδυτές και καταθέτες θα αναλάβουν κάποιες υποχρεώσεις σε περίπτωση αναδιάρθρωσης ή εξυγίανσης μιας τράπεζας», δήλωσε ο Ρεν.

«Αλλά υπάρχει μια πολύ σαφής ιεραρχία, πρώτα οι μέτοχοι και στη συνέχεια ίσως οι μη ασφαλισμένες επενδύσεις και καταθέσεις. Ωστόσο, το όριο των 100.000 ευρώ είναι ιερό, οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι πάντα ασφαλείς», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται οδηγία για την ασφάλεια των τραπεζών, η οποία θα ενσωματώνει το ζήτημα της ευθύνης των επενδυτών, στη νομοθεσία των κρατών-μελών.

Ο Όλι ρεν δήλωσε ακόμη ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αναλάβει δράση για να βοηθήσει στην τόνωση της οικονομίας στην ευρωζώνη. «Επομένως, η συζήτηση της ΕΚΤ την Πέμπτη για τα συμβατικά και μη συμβατικά μέτρα είναι πολύ σημαντική καθώς η ΕΚΤ ίσως έχει ένα ρόλο στο να κάνει πιο εύκολη την κατάσταση», είπε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου