Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Ευρωνόμος το «κούρεμα» τραπεζικών καταθέσεων.


«Πράσινο» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Νομοθεσία που θα υποχρεώνει τους καταθέτες με ποσά άνω των 100.000 ευρώ, να υποστούν απώλειες, στην περίπτωση που αντιμετωπίζουν πρόβλημα οι τράπεζές τους, στα πρότυπα του σχεδίου "διάσωσης" της Κύπρου, προωθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναμένεται να εγκρίνει το «κούρεμα» καταθέσεων. 
Αυτό δήλωσε ο.........επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το «bail-in» των τραπεζών, ο Σουηδός Gunnar Hokmark προσθέτοντας ωστόσο ότι θα τηρηθεί το όριο προστασίας των 100.000 ευρώ.

Οι διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση των κανόνων για το «bail-in» των τραπεζών βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Στρασβούργο. 

Η Κομισιόν έχει ήδη προετοιμάσει το προσχέδιο του νόμου για το πώς θα κατανέμονται οι απώλειες των προβληματικών τραπεζών και απαιτείται πλέον η έγκριση από τα κράτη-μέλη και το Κοινοβούλιο.

Ο Hokmark ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι περισσότεροι καταθέτες δεν θα προστατεύονται με βάση τις προτάσεις που αναμένεται να εγκριθούν. 

Ωστόσο, τόνισε ότι «υπάρχει μια καθαρή εξαίρεση για όλες τις καταθέσεις κάτω από τα 100.000 ευρώ» και πρόσθεσε: «Ο,τι έγινε στην Κύπρο δεν θα ξαναγίνει».

Ο Σουηδός αξιωματούχος είναι από τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου που ασκούν σημαντική επιρροή και ηγείται των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. για την κατάρτιση νόμου που θα αντιμετωπίζει τις προβληματικές τράπεζες. 

Η Κομισιόν έχει υιοθετήσει διαφορετική στάση από την ΕΚΤ, που επιμένει ότι το μοντέλο διάσωσης της Κύπρου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει επαναλάβει ότι η διάσωση της κυπριακής οικονομίας δεν αποτελεί μοντέλο που μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες περιπτώσεις. 

Το Ευρωκοινοβούλιο είχε ασκήσει σκληρή κριτική στο Eurogroup για το «κούρεμα» των Κυπριακών καταθέσεων, κάνοντας τότε λόγο για ανάγκη «εξεύρεσης μιας πιο δίκαιης και βιώσιμης λύσης για τον κυπριακό λαό. 

Δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τις αποταμιεύσεις των απλών ανθρώπων για να διασωθεί το τραπεζικό σύστημα». 

Αυτό όμως ήταν τότε, όχι τώρα...

Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου