Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Στο απόσπασμα “στήνει” ο ευρωπαϊκός Τύπος τον Φρ. Ολάντ.

Στο απόσπασμα στήνει ο ευρωπαϊκός Τύπος τον Φρ. Ολάντ
«Πολιτικό τσουνάμι» που πλήττει την εικόνα του προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, χαρακτηρίζει ο ευρωπαϊκός Τύπος το σκάνδαλο που προκλήθηκε από τα ψέματα του πρώην υπουργού προϋπολογισμού Ζερόμ Καΐζάκ, για τον λογαριασμό που διατηρούσε μυστικά στην Ελβετία.
Η εξομολόγηση του πρώην υπουργού
για το λογαριασμό και η υποψία, που τη συνοδεύει για φορολογική απάτη και ξέπλυμα χρήματος, «έχουν προκαλέσει πραγματικό πολιτικό τσουνάμι στη Γαλλία» , γράφει η ισπανική El Pais στην ηλεκτρονική της έκδοση.
«Ο Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των επικρίσεων, κατηγορούμενος για υπερβολική αφέλεια στην καλύτερη των περιπτώσεων, ή για συνέργεια στα ψέματα του υπουργού του, στην χειρότερη» σύμφωνα με την El Pais.Η εξομολόγηση του πρώην υπουργού για το λογαριασμό και η υποψία, που τη συνοδεύει για φορολογική απάτη και ξέπλυμα χρήματος, «έχουν προκαλέσει πραγματικό πολιτικό τσουνάμι στη Γαλλία» , γράφει η ισπανική El Pais στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Η βρετανική Daily Telegraph κάνει λόγο για ένα από τα χειρότερα σκάνδαλα στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας, ενώ η Guardian γράφει ότι «είναι δύσκολο να φαντασθεί κανείς χειρότερο σκάνδαλο για τη σοσιαλιστική κυβέρνηση στη Γαλλία» .
Σύμφωνα με τον Τσαρλς Μπρέμερ των Times, «ακόμη και σε μία χώρα με μακρά ιστορία διαφθοράς στα υψηλά κλιμάκια, οι πολιτικές συνέπειες (του σκανδάλου) είναι καταστροφικές».
Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα Financial Times γράφει ότι «ενώ τα πολιτικά σκάνδαλα στη Γαλλία γίνονταν συχνά δεκτά με ένα κουρασμένο ανασήκωμα των ώμων… η ανοχή της κοινής γνώμης αρχίζει να εξαντλείται» .
Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung, «οι Γάλλοι βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με μία πολιτική κρίση που διαλύει την εμπιστοσύνη που τούς απέμενε απέναντι στην πολιτική τους ηγεσία».
Για την οικονομική Handelsblatt, το σκάνδαλο δεν αλλάζει και πολλά πράγματα στο πρόβλημα της εικόνας του Γάλλου προέδρου, που πασχίζει να επιβληθεί.
«Στο εξής, ο Ολάντ θα αντιμετωπίζεται ως πρόεδρος προς τον οποίο μπορεί κανείς να ψεύδεται επί μήνες» .
Η Tageszeitung κατηγορεί τον Ζερόμ Καΐζάκ ότι έπληξε την αξιοπιστία ολόκληρης της πολιτικής τάξης. «Οι λαϊκιστές, οι οποίοι επαναλαμβάνουν αδιάκοπα ότι όλοι οι άλλοι είναι διεφθαρμένοι, δεν μπορούν να πιστέψουν στην τύχη τους».
H βελγική Le Soir θεωρεί ότι η υπόθεση Καϊζάκ αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο τον Ολάντ. «Κακή κατάσταση στην οικονομία, έλλειψη πολιτικής ηγεσίας, δημοτικότητα στα χαμηλότερα επίπεδα, σε όλα αυτά προστίθεται ένα σκάνδαλο διαφθοράς και ψευδών ενώπιον της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, η Γαλλία βρίσκεται σε πλήρη κρίση εξουσίας».
«Ο Καΐζάκ κλονίζει τον Ολάντ» είναι ο τίτλος της Libre Belgique σε άρθρο με το οποίο διαπιστώνει ότι η ηχηρή ομολογία του πρώην υπουργού αποδυναμώνει τη γαλλική προεδρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου