Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟ «ΠΕΤΣΟΚΟΜΜΑ» ΣΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ.


«Δεν μπορούμε να βγάλουμε οχήματα χωρίς λάστιχα, θα σκοτωθεί κόσμος»

Ρεπορτάζ : Γιάννης Κοκκινίδης

Σοκ προκάλεσε στην ανώτατη ηγεσία του Πενταγώνου η πληροφορία ότι, το 2014 πρέπει να κοπούν το λιγότερο εκατόν πενήντα εκατομμύρια ευρώ από τα κονδύλια συντήρησης, των αεροσκαφών, των ελικοπτέρων, των πολεμικών πλοίων, των τεθωρακισμένων, των οχημάτων ακόμα και από το λειτουργικό κόστος των στρατιωτικών μονάδων.

Η Τρόικα αρχικά ζητούσε «κούρεμα» ενός δις ευρώ στο συγκεκριμένο κονδύλι, αλλά επειδή το ποσό αυτό ήταν εξωπραγματικό και θα ακινητοποιούσε στην κυριολεξία τις Ένοπλες Δυνάμεις συζητείται τώρα να περιορισθεί στο ελάχιστο η απαίτηση αυτή.

Σχολιάζοντας το εν λόγω θέμα ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ και εκ των βασικών συντακτών του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ για την Άμυνα, Στέφανος Γκίκας εξέφρασε την έντονη ανησυχία του σε συνέντευξή που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό START της ΒΔ Ελλάδας λέγοντας «αν οι περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες και στα εξοπλιστικά προγράμματα συνεχιστούν, τότε σε πολύ λίγα χρόνια το επιχειρησιακό κενό στην Άμυνα θα είναι δυσαναπλήρωτο…».

Ανώτατοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου δεν έκρυβαν την έντονη αγωνία τους, μόλις έγινε γνωστό το νέο «πετσόκομμα» που έρχεται στον προϋπολογισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ήδη η διαθεσιμότητα των μαχητικών αεροσκαφών από έλλειψη ανταλακτικών είναι σημαντική, τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού επιχειρούν αν και τους λείπουν ανταλλακτικά, σε πολλά στρατόπεδα οι αξιωματικοί έχουν φθάσει στο σημείο βάζουν από τη τσέπη τους χρήματα για να αλλάξουν μία λάμπα. Παντού υπάρχουν μεγάλες ανάγκες και ελλείψεις.

«Δεν μπορούμε να βγάλουμε στο δρόμο ένα όχημα που δεν έχει λάστιχα θα σκοτωθεί κόσμος. Δεν μπορούμε να κάνουμε ασκήσεις όταν δεν είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μας προδώσει το οπλικό σύστημα στο οποίο εκπαιδευόμαστε. Θα παίζουμε με τις ζωές μας;» ρωτούσε η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία την πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου.

Η πρόταση που έκαναν οι στρατιωτικοί είναι πως αν πρέπει πάση θυσία να γίνει η περικοπή αυτή μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να επιτευχθεί αυτό ο παροπλισμός ενός μεγάλου μέρους του υπάρχοντος εξοπλισμού που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Και αυτό την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν έχει μετατρέψει την Τουρκία σε στρατιωτική υπερδύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζει να την εξοπλίζει.

Ο παροπλισμός όμως μέρους των οπλικών συστημάτων σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός αεροσκαφών για αναχαιτίσεις ,ούτε πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού να οργώνουν το Αιγαίο και να θέτουν σε στενή παρακολούθηση τις τουρκικές φρεγάτες που πηγαίνουν στις Κυκλάδες για... κρουαζιέρα.


newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου