Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Η χώρα των κουπονιών.

Μπορεί αλήθεια ένα χρεοκοπημένο κράτος, όπως οι Η.Π.Α., με έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό πολιτών του να ζουν από την επιδότηση αγοράς τροφίμων, να μας συμβουλεύσει, μέσω του ΔΝΤ, πώς να βγούμε από την κρίση;   
Οι ηλεκτρονικές κάρτες αγοράς τροφίμων στις Η.Π.Α., το Σάββατο το πρωί, σταμάτησαν να λειτουργούν, λόγω προβλημάτων στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές – αν και το γεγονός αιτιολογήθηκε ως μία «αναβάθμιση», η οποία απαίτησε την προσωρινή «αποσύνδεση» του συστήματος.
Σε πολλές πολιτείες όμως (Καλιφόρνια, Μασαχουσέτη, Οχάϊο, Μίσιγκαν, Αλαμπάμα κλπ.), η αγορά τροφίμων εκ μέρους των εκατομμυρίων φτωχών Αμερικανών, οι οποίοι δεν έχουν άλλη δυνατότητα να επιβιώσουν, μετατράπηκε σε εφιάλτη – αφού πίστεψαν ότι, η πατρίδα τους χρεοκόπησε. Στο διάγραμμα που ακολουθεί φαίνεται ...
....η μηνιαία αλλαγή στην παροχή καρτών αγοράς τροφίμων (Food stamps).
Μηνιαία αλλαγή στην παροχή καρτών αγοράς τροφίμων (food stamps). (*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)
Μηνιαία αλλαγή στην παροχή καρτών αγοράς τροφίμων (food stamps).
(*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)
Άνθρωποι, οι οποίοι είχαν αγοράσει τρόφιμα από τα Supermarkets, έπρεπε να τα επιστρέψουν – αφού τα κουπόνια τους δεν γινόταν αποδεκτά από τα ταμεία. Αν και η «βλάβη» αιτιολογήθηκε, οι περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν ότι, συνδέεται με τα τελευταία προβλήματα στάσης πληρωμών της υπερδύναμης – με το εφιαλτικό σενάριο δηλαδή, στο οποίο έχουμε αναφερθεί.
Η Xerox τώρα, η οποία είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία των υπολογιστών που έχουν σχέση με τα κουπόνια, ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για μία βλάβη, στα πλαίσια της αναβάθμισης τους – αναφέροντας ότι εκείνοι οι πολίτες, οι οποίοι έχουν άμεση ανάγκη αγοράς τροφίμων, θα πρέπει να «διαπραγματευθούν» με τα Supermarket την παροχή μίας «κάρτας εκτάκτου ανάγκης», έτσι ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους. Η συμμετοχή των νοικοκυρών στο σύστημα, καθώς επίσης η ωφέλεια ανά νοικοκυριό, φαίνονται στο διάγραμμα που ακολουθεί.
Κάρτες εκτάκτου ανάγκης και ωφέλοι για νοικοκυριά
Η συμμετοχή των νοικοκυρών στο σύστημα, καθώς επίσης η ωφέλεια ανά νοικοκυριό.
(*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)
Συνεχίζοντας, περίπου 50 εκ. Αμερικανοί (διάγραμμα που ακολουθεί), επιβιώνουν από την κρατική επιδότηση αγοράς τροφίμων – ενώ ο αριθμός τους έχει αυξηθεί δραματικά, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Obama.
Ενώ λοιπόν οι πλούσιοι (0,1%) γίνονται ακόμη πλουσιότεροι, μέσα από τα προγράμματα ρευστότητας της Fed, τα οποία δεν φαίνεται καθόλου εύκολο να σταματήσουν (οδηγώντας αργά αλλά σταθερά την υπερδύναμη στη χρεοκοπία μέσω της αύξησης των επιτοκίων των ομολόγων και του υπερπληθωρισμού που κάποια στιγμή θα ακολουθήσει), όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιβιώνουν με τα τρόφιμα που τους παρέχει το κράτος.
Αριθμός εγγεγραμμένων στο πρόγραμμα food stamps. (*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)
Αριθμός εγγεγραμμένων στο πρόγραμμα food stamps.
(*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)
.Συμφωνα τώρα με ορισμένους αναλυτές, εάν τα αμερικανικά χρηματιστήρια πάψουν να λειτουργούν για κάποιες ώρες, δεν θα ενοχληθεί σχεδόν κανένας – εάν όμως σταματήσει η λειτουργία του συστήματος παροχής τροφίμων (EBT System), για το ίδιο χρονικό διάστημα, τότε θα ξεσπάσει μέσα σε ελάχιστες ώρες μία αιματηρή επανάσταση στο εσωτερικό των Η.Π.Α., η οποία θα οδηγήσει τόσο την ίδια, όσο και ολόκληρο τον πλανήτη στα όρια της απόλυτης καταστροφής.
Στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών βέβαια έχει γίνει φανερό το ότι, η οικονομία των Η.Π.Α. παραπαίει – ενώ διατηρείται τεχνητά στη ζωή, με τη βοήθεια της Fed. Όσον αφορά την κυβέρνηση λέγεται ότι έχει πετύχει δύο μόνο πράγματα: την εκρηκτική αύξηση των κουπονιών τροφίμων, καθώς επίσης την υπερδιόγκωση του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας, στα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια.
Είναι λογικό λοιπόν να περιμένουμε εμείς οι Έλληνες ότι, ότι με τις συμβουλές του ΔΝΤ θα βγούμε από την κρίση; Εάν είχε αυτές τις ικανότητες, δεν θα τις αποδείκνυε στην πατρίδα του η οποία, εμμένουσα στη νεοφιλελεύθερη ανοησία, βαδίζει από το κακό στο χειρότερο; Μπορεί κανείς να εμπιστευθεί τις συμβουλές κάποιου, ο οποίος έχει χρεοκοπήσει την ίδια του την επιχείρηση;
Πόσο μάλλον όταν άπειρες φορές μέχρι σήμερα έχει παραδεχθεί τα τεράστια σφάλματα του, στην πολιτική ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας που μας έχει επιβάλλει, χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα για να τα διορθώσει;
Προσθήκη: Απεργούν ξαφνικά οι οδηγοί φορτηγών στις Η.Π.Α., λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων, απειλώντας να θέσουν εκτός λειτουργίας τη σημαντικότερη «διατροφική γραμμή» της χώρας.
Εκατοντάδες χιλιάδες φορτηγατζήδες, οι οποίοι ανήκουν στους πολύ χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους,  έχουν ενωθεί, χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο και ειδικά το facebook, ενώ στοχεύουν να κατευθυνθούν στην Ουάσιγκτον – προκαλώντας πιθανότατα ένα τεράστιο κυκλοφοριακό χάος (ήδη αρκετά φορτηγά έχουν περικυκλώσει την πόλη).
Εάν συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες και οι άλλες παραγωγικές τάξεις  της υπερδύναμης, οι οποίες έχουν υποφέρει τα πάνδεινα μετά το ξέσπασμα της κρίσης, πληρώνοντας αυτές κυρίως τον υπέρογκο λογαριασμό που παρουσίασε στην κυβέρνηση το χρηματοπιστωτικό τέρας, η κατάσταση θα γίνει εξαιρετικά κρίσιμη – ενώ είναι δυνατόν να κινδυνεύει ακόμη και η παραμονή του δημοκρατικού κόμματος στην εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου