Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

"ΘΑ ΣΑΣ ΠΟΥΝ ΝΑ ΚΟΨΕΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΜΙΣΘΟΥΣ" Heiner Flassbeck: «Για όλα φταίει η Γερμανία»

Ο διάσημος οικονομολογος Heiner Flassbeck Διευθυντής του Τμήματος....Στρατηγικών Παγκοσμιοποίησης και Ανάπτυξης της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπoριο και την Ανάπτυξη και τέως επικεφαλης μακροοικονομολογος στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικων
Ερευνών, στο οικονομικό συνέδριο που διοργάνωσε σημερα η Μπιεναλε της Αθήνας, δεν δίστασε να τα επιρρίψει ευθύνες στη χωρα του.

Ξεκίνησε την ομιλία του ρωτώντας «ποιος φταίει;». Στη συνέχεια εξήγησε στο ελληνικό κοινό, με απλα λόγια πως ολα σχετίζονται με τον πληθωρισμό ξεκαθαρίζοντας οτι η αύξηση του εξαρτάται μόνο από....

... τους μισθόυς και το κόστος παραγωγής.

«Οι πληθωρισμοί των χωρών διαφέρουν. 


Από το 1999 και μετά έχουν παρα πολλές αλλαγές στις περισσότερες χώρες εκτός της Γερμανίας. 

Ο λόγος απλός: Η Γερμανία όταν αποφασισε να τονώσει την οικονομία της, ακολουθησε μια νεοκλασσική συνταγή, να μειώσει τα εργατικά κόστη και αρα να μειώσει και το κόστος παραγωγής. 

Όταν μπήκαμε στο ευρώ όλοι μας, ένα προιόν που κανονικά κοστίζει 100 ευρω για να παραχθεί, στην Ελλάδα σήμερα κόστιζε 140 ευρω για να παραχθεί, ενώ στην Γερμανία 80 και στην Γαλλία 110... Άρα η Γερμανία έγινε ο προμηθευτής όλων των υπολοίπων χωρών σε πάρα πολλά είδη γιατί ήταν φθηνότερα.

Αγοράσαμε όλοι, ακόμα και οι Γάλλοι, τα φθηνά και πολύ γερά γερμανικά αυτοκίνητα. Βέβαια δεν είχαμε ακριβώς τα χρήματα να τα αγοράσουμε άρα δανειστήκαμε λεφτα για να τα αποκτήσουμε. Και ετσι η Γερμανία έγινε ο δανειστής και οι άλλες χώρες οι δανειζόμενοι».

Όπως μάλιστα τόνισε ο Γερμανός οικονομολόγος τώρα που ο πληθωρισμος καθορίζεται και από τη Γερμανία και ολες οι άλλες χωρες εχουν αυξήσεις στον πληθωρισμό τους, η Γερμανία ζητάει να εφαρμόσουν όλες οι άλλες χώρες τον Γερμανικό τρόπο ανάπτυξης. «Γι' αυτό σας λένε συνέχεια οτι κάνετε λαθος. 


Γι' αυτο τώρα σας λενε να αντιγράψετε τι κάνει η Γερμανία κ θα φτιάξουν όλα. Αυτό είναι μια βλακεία - η Ελλάδα έκοψε μισθούς και το έχει κάνει άψογα αλλά δεν τα έχετε καταφέρει ακόμα γιατί δεν φτάνετε τους Γερμανούς» τόνισε ο οικονομολόγος και πρόσθεσε:

«Θα σας πουν να κόψετε κι άλλο για να γινετε ανταγωνιστικοί, αλλά δυστυχώς υπάρχει ενα πρόβλημα -δεν αγοράζουμε πια και ανεβαίνει η ανεργία - ήταν ένας εντελώς λάθος τρόπος -φταίει εντελώς η Γερμανία και όχι η Ελλάδα».

Όπως εκτίμησε ο Heiner Flassbeck «Η Γερμανία δεν αυξάνει μισθούς, παρά ελάχιστα. Ούτε η Γαλλία ούτε η Ιταλία έχουν προσαρμοστεί και χάνουν λεφτά καθημερινά. 


Άρα σύντομα θα αναγκαστούν να κόψουν 25% κι αυτοί. Σύντομα θα έχουμε deflation και είναι αυτό που θα κάνει τα πράγματα περισσότερο τραγικά. 

Ελπίζω κάποιοι να ξυπνήσουν πριν η καταστροφή γίνει τεράστια! 

Ένας τρόπος υπάρχει για την επιβίωση του ευρώ κ αυτός είναι να αυξηθούν οι μισθοί κ το κόστος παραγωγής στη Γερμανία για να μην χρειάζεται οι άλλες χώρες να κάνουν θυσίες που δεν βγάζουν πουθενά και έτσι να καταστραφεί όλο το ευρώ. 

Είναι μακρινό αυτό το σενάριο και πρέπει να έχετε όλες οι χώρες του Νότου στο μέρος σας και τη Γαλλία - αλλά αν δεν το ακολουθήσετε θα πέσουμε όλοι σε κραχ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου