Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Τί κρύβει η συνταγματική εκτροπή της σύλληψης των βουλευτών της Xρυσής Aυγής;

Σε προηγούμενο άρθρο μου (βλέπετε εδώ) που αφορούσε την δολοφονία του μουσικού στο Κερατσίνι σας υποψίασα για μια επερχόμενη συνταγματική εκτροπή. 

Το αντιλήφθηκα σαν μια προσπάθεια της κυβέρνησης να αντλήσει ψήφους μέσα απο μια οργάνωση την οποία η ίδια εξέθρεψε για να διοχετεύσει την λαική αντίδραση.

Η πολιτεία ήθελε να μετατραπεί ο βαρύς τραυματισμός μιας αφημένης να εξελιχθεί συμπλοκής σε έγκλημα. 
Δεν έχω πεισθεί ότι όλα έγιναν από πλευράς αστυνομίας και πολιτείας όπως έπρεπε.
Η κυβέρνηση που παρέδωσε την εθνική κυριαρχία ήθελε να δημιουργήσει μια αντιπαλότητα ανάμεσα στην Αριστερά και τη ΧΑ, ώστε οι πολίτες να ξαναψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές την “αναπτυξιακή” πολιτική της, αυτή της διαρκούς αύξησης του αέναου χρέους με στόχο την υφαρπαγή των πλουτοπαραγωγικών πρωτογενών πηγών της χώρας με μικρό κόστος. Και αυτό όμως δεν είναι σίγουρο.

Η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει απαντήσει για το σκάνδαλο της Στρογγύλης, την οποία μετέτρεψε σε  αρχαιολογικό χώρο και απο την οποία απέσυρε όλους τους κατοίκους εξαφανίζοντας την οικονομική της ζωή, με αποτέλεσμα τη μείωση της Ελληνικής ΑΟΖ και τη παράδοση εδάφους (βλέπετε σχετικά εδώ).
Η κυβέρνηση όμως έχει και άλλα προβλήματα στην πολτική της, που για μένα δείχνουν ότι στη χώρα το πολίτευμα δεν λειτουγεί δημοκρατικά και ότι αυτή βαίνει σε αδιέξοδο.
Πέραν της διαφαινόμενης συνεργασίας που επι χρόνια υπάρχει μεταξύ επιχειρηματιών και κυβερνήσεων (οι πρώτοι φαίνεται να κάνουν τη βρώμικη δουλειά, δηλαδή να μοιράζουν τα “κέρδη” των εκάστοτε επενδύσεων και συμβολαίων πάσης φύσης που προωθεί με νόμους η εξουσία στους εκάστοτε κυβερνώντες), των νέων επερχομένων μνημονίων, των ανεξήγητων παραχωρήσεων τεραστίων εκτάσεων σε ιδιώτες ή σε εταιρείες, όλα δείχνουν μια κυβέρνηση που θυμίζει κυβέρνηση της κατοχής, μιας κυβέρνησης που κατευθύνει τα πράγματα σε μια κατάσταση εκτός ελέγχου.
Oι πρόσφατες σημαντικότατες αποκαλύψεις μας για τα Ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων που υπάρχουν στο Ιόνιο, στο Βόρειο Αιγαίο και τη κεντρική Μακεδονία, στη Κρήτη και στο Καστελόριζο και τα οποία είναι γνωστά απο δεκαετίες είναι επίσης ένας λόγος, που θα μπορούσε να εξαναγκάσει τη κυβέρνηση να στρέψει αλλού την προσοχή των αμνών, βάζοντας ακόμη και σε κίνδυνο το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Ας δούμε το “πως”…

Συνταγματική εκτροπή 1η

Σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα (άρθρο 62) “όσο διαρκεί η βουλευτική περίοδος ο βουλευτής ούτε διώκεται ούτε φυλακίζεται ούτε μέ άλλο τρόπο περιορίζεται χωρίς άδεια του Σώματος”.
Η σύλληψη των βουλευτών της Χρυσής Αυγής κατά την έννοια αυτή είναι αντισυνταγματική αφού δεν έγινε με άδεια του Σώματος.

Πώς θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η σύλληψη ενός βουλευτή

Στο άρθρο 63 υπάρχει μια γραμμή στο τέλος που λέει, ότι “δεν απαιτείται άδεια για τη δίωξη και τη σύλληψη ενός βουλευτή για τα αυτόφωρα αδικήματα”.

Πώς δικαιολογήθηκε η αυτόφωρη σύλληψη των βουλευτών της ΧΑ

H σύλληψη των βουλευτών της Χρυσής Αυγής απο τη δικαιοσύνη στηρίχτηκε σε ένα σύνολο 32 κατηγοριών κατά μελών της ΧΑ, τις οποίες “έδεσε” μεταξύ τους κατηγορώντας τα μέλη της ΧΑ, σύμφωνα με το άρθρο 187 του ποινικού κώδικα, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, το οποίο όμως για να εφαρμοστεί  προαπαιτούνται ταυτοχρόνως τρείς προυποθέσεις που αφορούν την ίδια την εγκληματική οργάνωση.
Αυτές είναι:
  1. ΚΑΙ ότι είναι δομημένη εγκληματική οργάνωση
  2. ΚΑΙ ότι είναι εγκληματική οργάνωση σε διαρκή δράση
  3. ΚΑΙ ότι η εγκληματική οργάνωση επιδιώκει τη διάπραξη περισσοτέρων εγκλημάτων.
Αυτό το “KAI” είναι πολύ σημαντικό. Σημαίνει ότι κατά τη στιγμή της σύλληψης με τη διαδικασία του αυτόφωρου, πρέπει οι εισαγγελείς να έχουν στοιχειοθετήσει στο κατηγορητήριο KAI τις τρείς προυποθέσεις. Όχι μία ούτε μόνο δύο απο αυτές αλλά και τις τρείς.
Αυτό δεν το έχει επισημάνει κανείς συνταγματολόγος και νομικός μέχρι στιγμής. Τυχαίο;
Το “πως” τιμωρούνται οι πράξεις μιας εγκληματικής οργάνωσης που είναι ΚΑΙ δομημένη ΚΑΙ με διαρκή δράση ΚΑΙ επιδιώκει να διαπράξει νέα εγκλήματα, καθορίζεται απο το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα, που ακολουθεί.
Αυτό κατά τη γνώμη μου, είναι δύσκολο να στοιχειοθετηθεί για τη περίπτωση της σύλληψης των βουλευτών της ΧΑ για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση της σύλληψης των βουλευτών και μελών της ΧΑ,
α) δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με ένα νόμιμο κόμμα και όχι με μια τυχαία ομάδα του πληθυσμού, είναι δύσκολο να ταυτισθούν η ταυτότητα, η κομματική θέση  και οι κομματικές υποχρεώσεις των κατηγορουμένων (βάσει ενός νόμιμα εγκεκριμένου καταστατικού) με εκείνες μιας δομημένης εγκληματικής οργάνωσης. Η χρήση του όρου “δομημένη” στο κατηγορητήριο υπο την έννοια αυτή είναι νομικά διάτρητη.

β) το θέμα της διαρκούς εγκληματικής δράσης δεν είναι πάλι κάτι αυτονόητο και χρειάζεται διαρκή παρακολούθηση επί μήνες μεγάλου αριθμού υπόπτων για να αποδειχθεί.
Ποιός όμως έχει δώσει εντολή και για ποιό λόγο να παρακολουθείται ένα κόμμα;
Παρακολουθούνται και άλλα κόμματα της Βουλής και γιατί;
Ποιός δεν μας βάζει στον πειρασμό να σκεφτούμε ότι παρακολουθούνται όλοι και όλα όχι για λόγους Εθνικής Ασφαλείας αλλά για ένα μετέπειτα εκβιασμό;
Ποιός μας λέει ότι αυτό δεν αφορά και δημοσιογράφους, επιχειρηματίες ή εκκολαπτόμενους νέους πολιτικούς;
Ποιός μπορεί να μας επιβεβαιώσει ότι ακόμη και για όσα μπορούν να αποδειχτούν με οπτικοακουστικά μέσα δεν υπήρχε στήσιμο της υπόθεσης; Kανένας…

Βλέπουμε λοιπόν ότι η απόδειξη της “διαρκούς και μέχρι τη στιγμή της σύλληψης λειτουργίας” μιας εγκληματικής οργάνωσης δεν είναι ένα τόσο εύκολο θέμα. Άρα ΚΑΙ εδώ η χρήση του όρου “διαρκούς λειτουργίας” στο κατηγορητήριο υπο την έννοια αυτή είναι νομικά διάτρητη.

γ) το να αποδειχτεί ότι οι βουλευτές και τα μέλη της ΧΑ “επεδίωκαν εγκληματικές πράξεις” και να ανεφέρεται στο κατηγορητήριο εναντίον τους είναι αστείο.
Θα βγεί δηλαδή η ΕΥΠ και θα πεί ότι σε ένα τηλεφώνημα ακούγεται ο Κασιδιάρης ότι είπε στους απο κάτω του “καθαρείστε τους μαύρους” και αυτό θα σταθεί σαν κατηγορία;
Mια προσωπική συζήτηση στο τηλέφωνο στο μέλλον θα συνιστά εγκληματική πράξη ή όταν μαγνητοφωνείται θα αποτελεί στοιχείο εκβιασμού;
Άρα ΚΑΙ εδώ η χρήση του όρου “επεδίωκαν εγκληματικές πράξεις” στο κατηγορητήριο υπο την έννοια αυτή είναι νομικά διάτρητη.
Κατά τη γνώμη μου, αυτό που έγινε με τη Χρυσή Αυγή δείχνει το ότι η δικαιοσύνη χειραγωγείται και ότι δεν έπρεπε να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία. Έπρεπε να υπάρξει προηγουμένως απόφαση της Βουλής πρίν γίνουν οι συλλήψεις των βουλευτών της ΧΑ. Αυτό δεν έγινε. Και αυτό αποτελεί συνταγματική εκτροπή.  Έχει σημασία ότι δεν υπήρξε προηγουμένως απόφαση της Βουλής.

Συνταγματική εκτροπή 2η

Τα βουλευτικά καθήκοντα ενός βουλευτή δεν περιορίζονται μόνο μέσα στη Βουλή αλλά και εκτός αυτής.
Σύμφωνα με το άρθρο 61 του Ελληνικού Συντάγματος “ο βουλευτής δεν καταδιώκεται ούτε εξετάζεται με οποιονδήποτε τρόπο για γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκηση των βουλευτικών του καθηκόντων”. Αυτό σημαίνει πώς οποιαδήποτε “διαταγή” εδόθη απο οιοδήποτε στέλεχος της Χρυσής Αυγής μέσω τηλεφώνου προφορικώς ή γραπτώς και που έχει καταγραφεί με οιοδήποτε τρόπο μπορεί να ληφθεί σαν έκφραση “γνώμης” ή “ενδιαφέροντος” κατά τη διάρκεια άσκησης των βουλευτικών του καθηκόντων και όχι σαν “διαταγή” σε μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης. Μπορεί να υπάρξουν και αντιρρήσεις σε αυτό αλλά μόνο ένα δικαστήριο θα αποφασίσει.
Στη περίπτωση που η δικαιοσύνη “εξετάσει” ένα βουλευτή για το “πώς” ή “πότε” εξέφρασε τη “γνώμη” ή το ενδιαφέρον του, ο βουλευτής έχει συμπαραστάτη το σύνταγμα να μην απαντήσει.

Συνταγματική εκτροπή 3η

Σύμφωνα με το άρθρο 63 οι βουλευτές για την άσκηση του λειτουργήματος τους δικαιούνται μέσα απο το Δημόσιο αποζημίωσης και δαπάνες άσκησης του λειτουργήματος του.  Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το νέο Νόμο που προετοιμάζει η κυβέρνηση να περάσει τη Δευτέρα στη Βουλή, για περιορισμό της οικονομικής ενίσχυσης ενός κόμματος για οιουσδήποτε λόγους, αφού το Σύνταγμα υπερτερεί κάθε νόμου που ψηφίζεται στη Βουλή. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, αυτό θα αποτελεί συνταγματική εκτροπή.
Μου κάνει εντύπωση, πως κανένα μέλος της Χρυσής Αυγής δεν διεμαρτυρήθη για κανένα απο τα θέματα που προανέφερα.

Αριθμός Βουλευτών και Ανόθευτη Αντιπροσώπευση

Όσον αφορά τον αριθμό των βουλευτών της Ελληνικής Βουλής, που υποτίθεται ότι πρέπει να αντιπροσωπεύουν το έθνος… αυτός κυμαίνεται απο 200-300 (άρθρο 51). Ο αριθμός τους καθορίζεται με νόμο.
Στο άρθρο 52 αναφέρεται κάτι πολύ σημαντικό, το οποίο υπερισχύει φυσικά κάθε εκλογικού νόμου που μπορεί να έχει ψηφίσει η Ελληνική Βουλή. Το άρθρο 52 αναφέρει ότι “η ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαικής θέλησης ως έκφραση της λαικής κυριαρχίας τελεί υπο την εγγύηση όλων των λειτουργών της Πολιτείας που έχουν την υποχρέωση να τη διασφαλίζουν σε κάθε περίπτωση. Νόμος δε υπάρχει που ορίζει τις ποινικές κυρώσεις κατά των παραβατών της διάταξης αυτής.” ΄
Ο νόμος είναι μάλλον το άρθρο 134 παρ. 4 του ποινικού κώδικα.

Γιατί είναι αναγκαστικές οι εκλογές αν προφυλακιστούν οι βουλευτές της ΧΑ;

Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν είναι απαραίτητο να παραιτηθούν για να γίνουν εκλογές, όπως διαδίδουν τα ΜΜΕ της διαπλοκής. Αρκεί και μόνο να παραμείνουν στη φυλακή. Αν η κυβέρνηση δεν προκηρύξει εκλογές μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα τότε, υπάρχει πάλισυνταγματική εκτροπή και μάλιστα μέγιστη. Kαι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο η Χρυσή Αυγή θα έπρεπε να προβάλλει.
H δουλειά ενός βουλευτή δεν είναι μόνο να ψηφίζει με courier απο τη φυλακή αλλά και πρέπει να μπορεί να παρεμβαίνει στον πολιτικό διάλογο και τα τεκταινόμενα εντός και εκτός βουλής, πρέπει να έχει αυτονομία κινήσεων για να επικοινωνεί με αυτούς που τον εξέλεξαν, να πληροφορείται και να ενημερώνει τον τύπο, να διευθύνει το πολιτικό του γραφείο κλπ. Τα καθήκοντα του μέσα απο τη φυλακή ένας βουλευτής δεν μπορεί να τα κάνει και αν δεν μπορεί να τα κάνει τότε δεν μπορεί να υπάρξει σαν αποτέλεσμα ανόθευτη εκδήλωση της λαικής κυριαρχίας στη Βουλή (άρθρο 52 του Συντάγματος).

Είναι “συστημικό” κόμμα και η ΧΑ; Έρχονται χειρότερα;

Μου κάνει εντύπωση ότι η Χρυσή Αυγή δεν δημιούργησε θέμα για την υπόθεση της Στρογγύλης. Αυτό θα αναμενόταν απο ένα αυτοσυνεπές Εθνικιστικό κόμμα. Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός, ότι η Χρυσή Αυγή ετάχθη κατά της φορολόγησης των εφοπλιστών, που θα έπρεπε να πληρώνουν 15 δις ευρώ φόρους περίπου το χρόνο. Κανείς δεν μπόρεσε επίσης να αντιληφθεί τη σιωπή της Χρυσής Αυγής στη Βουλή για μια νομολογία της κυβέρνησης που τελικά δεν πέρασε και που έδινε δικαίωμα στον καθένα να αγοράζει μετοχές ναυτιλιακών εταιρειών χωρίς να εξηγεί που βρήκε τα λεφτά της αγοράς (ξέπλυμα χρήματος).
Όλα αυτά με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Χρυσή Αυγή είναι ένα συστημικό κόμμα που για τις ανάγκες όσων πρόκειται να γίνουν θα βρεθεί στη χειρότερη εκδοχή “εκτός νόμου” και ότι οι συλλήψεις των βουλευτών της ΧΑ κρύβουν κάτι χειρότερο που είναι εν εξελίξει και που θα αφορά όχι μόνο τα μνημόνια κλπ αλλά και περιορισμούς στην έκφραση και στο συνέρχεσθαι, όπως και μεγάλες ανακατατάξεις στη περιοχή.
Η πρόβλεψή μου ότι “έρχονται χειρότερα” μπορεί να θεωρηθεί αναμενόμενη,
  1. απο το γεγονός της “Θεωρίας των Δύο Άκρων” την οποία έφερε στα ΜΜΕ ο βουλευτής της ΝΔ Λαζαρίδης, προκειμένου να εμφανίσει το ΣΥΡΙΖΑ σαν ένα εξτρεμιστικό κόμμα εκτός “δημοκρατικού” τόξου
  2. απο τις πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ “που δεν είχε διαβάσει το μνημόνιο” Χρυσοχοίδη. στις οποίες αφήνεται να εννοηθεί εν είδει μελλοντικού εκβιασμού προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης,  ότι υπάρχει παρακολούθηση και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για αξιόποινες πράξεις που γίνονται για λόγους Εθνικής Ασφαλείας. 
  3. απο την έρευνα που διετάχθη απο τον Άρειο Πάγο για όσα ιστολόγια υιοθετούσαν τις θέσεις της Χρυσής Αυγής μετά τη δολοφονία του νεαρού μουσικού και τα οποία προέβαλαν γεγονότα που αφορούσαν δολοφονίες Ελλήνων απο αλλοδαπούς.
  4. απο την επιστροφή στη χρήση κοριών και άγνωστων διαδικτυακών μέσων χάρις της προστασίας της δήθεν Εθνικής Ασφάλειας
  5. απο τη προωθούμενη δημιουργία ΕΟΖ σε ολόκληρη τη Δυτική Θράκη
  6. από τη σύλληψη βουλευτών και μελών της ΧΑ. Η κυβέρνηση έγινε ξαφνικά δημοκρατική και η δικαιοσύνη λειτουργεί; Όχι βέβαια.

Να ετοιμάζεστε για τα χειρότερα π.χ. μείωση ελευθερίας έκφρασης, σιωπηλή απαγόρευση του συναθροίζεσθαι, διώξεις του εργατικού κινήματος και των δικαιωμάτων του μέσα απο τις ΕΟΖ που συνεχώς αυξάνουν.  Όλα αυτά για να στηθεί μια έκρηξη που θα οδηγήσει στη Συριοποίηση της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου