Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Έρχεται σεισμός στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Τεράστιες αλλαγές στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου προοιωνίζεται η προοπτική της αύξησης των εξαγωγών αμερικανικού πετρελαίου, ως αποτέλεσμα της κατακόρυφης αύξησης της αμερικάνικης παραγωγής που έφερε η αξιοποίηση των κοιτασμάτων σχιστολιθικού πετρελαίου.

Η άντληση σχιστολιθικού πετρελαίου από τα πετρώματα στο Τέξας και στη Βόρεια Ντακότα είναι καταλυτική για τις ΗΠΑ, καθώς η παραγωγή πετρελαίου έχει σημειώσει αύξηση 18% μέσα στους τελευταίους 12 μήνες σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ). 


Βρίσκεται, έτσι, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 25 ετών και σήμερα οι ΗΠΑ καλύπτουν πλέον από την εγχώρια παραγωγή τους το 86% των ενεργειακών τους αναγκών που.....
... φθάνουν στα 15,6 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. 

Σύμφωνα με την ΙΕΑ, οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν τόσο τη Ρωσία όσο και τη Σαουδική Αραβία σε παραγωγή πετρελαίου ήδη από το 2015, ενώ η αμερικάνικη Υπηρεσία Ενημέρωσης για την Ενέργεια προβλέπει πως το 2016 η παραγωγή αμερικανικού πετρελαίου θα φθάσει στο επίπεδο ρεκόρ των 9,5 εκατ. βαρελιών την ημέρα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα τόσο η πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ όσο και μερίδα του πολιτικού κόσμου της χώρας υποστηρίζουν πως πρέπει πλέον να αρθούν οι περιορισμοί στις εξαγωγές πετρελαίου που ισχύουν από την πετρελαϊκή κρίση του 1975 και έχουν στόχο να διασφαλίζουν την επάρκεια στην κάλυψη των αναγκών της χώρας.

Εφόσον οι περιορισμοί αρθούν και οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε αύξηση των εξαγωγών τους είναι λογικό να αναμένονται κατακλυσμιαίες αλλαγές στην παγκόσμια ισορροπία των τιμών πετρελαίου, γεγονός που οδηγεί έγκυρους αναλυτές να προβλέπουν επερχόμενο «σεισμό»!

rizopoulospost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου