Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Οι φίλοι μας οι Γερμανοί ... «Η λειτουργία της Τρόικας είναι νόμιμη και δημοκρατική»

Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα του Ευάγγελου Βενιζέλου για κοινοβουλευτικό έλεγχο της τρόικας και επιμένει στην ατζέντα που έχει συμφωνηθεί για το ελληνικό χρέος.

Ως «δοκιμασμένη πρακτική» χαρακτήρισε το σχήμα της τρόικας ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, και αυτό επειδή «εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή εμπειρογνωμοσύνη».


Μιλώντας στο καθιερωμένο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Δευτέρας ο κ. Ζάιμπερτ αλλά και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαουζ παρείχαν πλήρη στήριξη στην τρόικα, απορρίπτοντας κατά αυτόν τον τρόπο την κριτική που της άσκησε ο ....
....Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνέντευξη του στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Η λειτουργία της τρόικας δημοκρατικά νομιμοποιημένη.


Σε αυτή την συνέντευξη ο κ. Βενιζέλος παραδέχεται ότι η λειτουργία της τρόικας είναι μεν νόμιμη αλλά αμφιβάλλει κατά πόσο είναι και δημοκρατικά νομιμοποιημένη, καθώς δεν υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Γι' αυτό ο λόγο ο κ. Βενιζέλος ζητά να τεθεί η τρόικα υπό τον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τη λογική αυτή απορρίπτει ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ με την επιχειρηματολογία ότι δεν είναι η τρόικα αυτή που αποφασίζει αλλά οι υπουργοί Oικονομικών της ευρωζώνης στη βάση των εκθέσεων της τρόικας.

«Και νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλει για τη δημοκρατική νομιμοποίηση των υπουργών Οικονομικών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάιμπερτ. Και εκτός αυτού, υπενθύμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαουζ οι αποφάσεις τους είναι πάντα ομόφωνες.

Ένα άλλο δείγμα για τη νομιμoποίηση των αποφάσεων που σχετίζονται με την υπάρχουσα μορφή της δανειοδότησης είναι, κατά τον κ. Κότχαουζ, το γεγονός ότι στις αποφάσεις για τις δανειακές βοήθειες συμμετέχουν και εθνικά κοινοβούλια. Αυτό αφορά το ύψος της βοήθειας, τα μέτρα που αποτελούν μέρος του όλου πακέτου αλλά και την πορεία της υλοποίησής τους. Αυτές οι διαδικασίες καθώς και η «εκτενής» αρθρογραφία στα μέσα ενημέρωσης διασφαλίζουν δημοκρατική νομιμοποίηση όσο και διαφάνεια.

Ας σημειωθεί ότι στην συνέντευξη του ο κ. Βενιζέλος είχε υποστηρίξει ότι «δεν υπάρχουν ρυθμίσεις όσον αφορά την ευθύνη και τη διαφάνεια της τρόικας».

Η δανειακή ατζέντα παραμένει ως έχει.


Ο κ. Κότχαουζ συμφωνεί με την άποψη του κ. Βενιζέλου ότι η Ελλάδα έχει να επιδείξει «εντυπωσιακές επιτυχίες», αλλά όπως τονίζει, «ορισμένα πράγματα» θα πρέπει ακόμη να γίνουν. Σε αυτό το σημείο έκανε λόγο για «καθυστερήσεις».

Συγκεκριμένα ο Μάρτιν Κότχαουζ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το Δεκέμβριο εκταμιεύθηκε μόλις μέρος της δόσης, επειδή η Αθήνα δεν έχει εφαρμόσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις (Milestones).

Σε λίγο θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα για να εξετάσει κατά πόσο αυτές έχουν εφαρμοστεί, έτσι ώστε να είναι δυνατό να εκταμιευθούν και τα υπόλοιπα ποσά.

Όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα ο κ. Κότχαουζ τόνισε για ακόμη μια φορά ότι θα ακολουθηθεί η διαδικασία που έχει συμφωνηθεί για το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα: Στα μέσα του 2014 θα εξετασθεί κατά πόσο υπάρχει χρηματοληπτική ανάγκη της χώρας και κατά πόσο έχει εφαρμοστεί το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. 


Αν και οι δύο προϋποθέσεις απαντηθούν θετικά τότε θα δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα, η οποία θα είναι «πολύ μικρότερη» απ΄ ό,τι στο παρελθόν. 

Όπως τόνισε ακόμη ο Μάρτιν Κότχαουζ όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν με τη βοήθεια της τρόικας από το Eurogroup και όχι από τη Γερμανία.

Τέλος, σχετικά με το αίτημα του κ. Βενιζέλου να τεθεί υπό πολιτικό έλεγχο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η θέση της Γερμανίας είναι κατηγορηματικά αντίθετη: «Αποτελεί μακροχρόνια παράδοση η ΕΚΤ να είναι ανεξάρτητη», δήλωσε εμφατικά ο κύριος Κότχαουζ, όπως γράφει η DW.


newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου