Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Ο συνήγορος της τρόικας Στουρνάρας ..

Απάντηση οκτώ σελίδων απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τον ρόλο της τρόικας στη χώρα μας και το πώς ο ίδιος κρίνει το έργο της.


Ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση του υπουργού σχετικά με την ποιότητα της συνεργασίας κυβέρνησης –Τρόικα. 
Ο υπουργός εκτιμά ως αποτελεσματική τη συνεργασία αυτή αναφέροντας χαρακτηριστικά: 
«H συνεργασία μπορεί να χαρακτηριστεί σε γενικές γραμμές αποτελεσματική, χωρίς να έχουν λείψει οι επιμέρους διαφωνίες και οι διαφορετικές προσεγγίσεις σε μια σειρά ζητημάτων που άπτονται του Προγράμματος, όπως είναι ....
...λογικό σε μία διαδικασία διαπραγμάτευσης».
Ο υπουργός Οικονομικών, παραδέχθηκε ότι η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδος, «δεδομένης της αδυναμίας πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίου, ήταν, εκ των πραγμάτων, δυσχερής. 
Η Κυβέρνηση προσπάθησε να συναινέσει σε μέτρα, στο πλαίσιο του εφικτού, με το μικρότερο δυνατό κοινωνικό αντίκτυπο».
Στην ίδια απαντητική επιστολή υποστηρίζει πως το τεράστιο έλλειμμα της Ελλάδας διαπιστώθηκε το 2009 και υπερασπιζόμενος τη στάση της τότε κυβέρνησης συμπληρώνει ότι «η Ελληνική Κυβέρνηση στα μέσα του 2009 πρότεινε μια σειρά από δημοσιονομικά μέτρα μείωσης του ελλείμματος. Όμως οι πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο του 2009 διέκοψαν την εφαρμογή των μέτρων εκείνων».
Ο Γιάννης Στουρνάρας, παραδέχεται ότι ο αντίκτυπος των διαρθρωτικών μέτρων «σίγουρα δεν ήταν ομοιόμορφος ούτε εξίσου επώδυνος. Οι μισθωτοί του δημοσίου τομέα και οι συνταξιούχοι επηρεάστηκαν κυρίως από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής με τη μείωση μισθών και συντάξεων».
Αναφορικά με το διαθέσιμο εισόδημα που έχασε ένα μέσο νοικοκυριό είπε ότι «μειώθηκε κατά περισσότερο από 35% σε πραγματικούς όρους κατά τη διάρκεια των προγράμματος. Ωστόσο η Κυβέρνηση επιδιώκει, στο μέτρο του δυνατού, την προστασία των πλέον ευάλωτων κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού με στοχευμένα μέτρα».
Τέλος υποστηρίζει «η παγκόσμια οικονομική κρίση συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην αποκάλυψη των χρόνιων διαρθρωτικών αδυναμιών της Ελληνικής οικονομίας. Σήμερα, έπειτα από 4 χρόνια μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής εξυγίανσης, η προσαρμογή της Ελληνικής οικονομίας είναι εντυπωσιακή, οποιοδήποτε κριτήριο και αν χρησιμοποιηθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου