Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης.

Μπροστά στο μεγαλύτερο, ίσως σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης, μεγαλύτερο κι από αυτό των μιζών στα εξοπλιστικά προγράμματα, βρίσκεται το πολιτικό σύστημα και φυσικά η δικαιοσύνη. 
Ο λόγος για τα επισφαλή δάνεια που έχουν δοθεί σε μεγαλόσχημους και τα οποία ποτέ δεν εξυπηρετήθηκαν ενώ τα περισσότερα χάθηκαν σε φορολογικούς «παραδείσους» ή σε αγορές στο εξωτερικό.
Δεν μιλάμε μόνο για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Η ζημιά από αυτά, σύμφωνα με το πόρισμα των εισαγγελέων μπορεί να είναι γύρω στα 500 εκατ. ευρώ. 
Σταγόνα στον ωκεανό, λένε κάποιοι που ξέρουν....
... τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια στις τράπεζες. 
Ας σκεφτούμε μόνο τα εξής: Πόσα είναι τα επισφαλή δάνεια όλου του ελληνικού τραπεζικού συστήματος; Γύρω στα 65 δισ. Ευρώ.
Την υψηλότερη αξία έχουν τα επιχειρηματικά “κόκκινα” δάνεια που ανέρχονται σε 30,6 δισ., έναντι 16,8 δισ. των στεγαστικών και 12,5 δισ. των καταναλωτικών. Αν βγάλουμε δηλαδή τις δύο τελευταίες κατηγορίες μένουν πάνω από 30 δισ. Ευρώ που έχουν δοθεί σε επιχειρηματίες και δεν εξυπηρετούνται.
Πόσα είναι, λοιπόν, τα δάνεια που δεν πληρώνονται για λόγους οικονομικής κρίσης (π.χ. ξέπεσαν οι επιχειρήσεις και δεν έχουν να πληρώσουν) και πόσα είναι αυτά που δόθηκαν χωρίς καμιά εγγύηση και πήγαν για σκοπούς άσχετους με το λόγο που εκταμιεύτηκαν;
Αν από τη μικρή τράπεζα όπως είναι το ΤΤ τα «αμαρτωλά» δάνεια είναι 500 εκατ. ευρώ τότε από τις άλλες 20 τράπεζες τα προηγούμενα χρόνια πόσα είναι;
Γι’ αυτό λέμε ότι πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο, διότι μπορεί να είναι τεράστια και τα ποσά που δόθηκαν σε επιχειρηματίες.
Και το ερώτημα είναι ένα και μοναδικό: Ποιοι έκαναν πάρτι με τα λεφτά των τραπεζών;
Απ’ όσα αποκαλύπτονται για το ΤΤ φαίνεται ότι υπάρχει πολύ μεγάλη «βρομιά» η οποία αν βγει στον αέρα θα πνίξει πολύ κόσμο. Θα πνίξει διοικήσεις τραπεζών, επιχειρηματίες που τα πήραν και πιθανότατα πολιτικούς που ευνόησαν να στηθεί το πάρτι με τα εκατομμύρια.
Ας σκεφτούμε μερικά πράγματα:
  1. Ποιες κρατικές κυρίως τράπεζες έδιναν θαλασσοδάνεια σε επιχειρηματίες τα τελευταία 25 χρόνια;
  2. Υπάρχουν μέσα στους μπαταχτσήδες που δεν πλήρωσαν ούτε μία δόση και οι γνωστοί μικροί και μεγάλοι νταβατζήδες. Όλοι όσοι εμπλέκονται τα τελευταία χρόνια με κυβερνήσεις; Όλοι όσοι ρήμαξαν τη χώρα και τώρα έρχονται να το παίξουν τιμητές των πάντων;
  3. Υπάρχουν μήπως δάνεια και άλλες κρυφές χορηγίες που δόθηκαν σε επιχειρήσεις του χώρου των μέσων ενημέρωσης τα οποία και εκμαυλίζουν καθημερινά συνειδήσεις; Πώς στήθηκαν κανάλια, ραδιόφωνα και εφημερίδες; Με τίνος τα χρήματα; Διότι σίγουρα οι επιχειρηματίες που τα έχουν δεν έβαλαν παρά λίγα από την τσέπη τους; Ας κάνει έναν έλεγχο η δικαιοσύνη στο πόσα δάνεια έχουν οι μεγάλοι βαρόνοι των media και θα καταλάβουμε όλοι τι συμβαίνει.
Υπάρχει ένα βασανιστικό ερώτημα. Το Κουτί της Πανδώρας που άνοιξε με το ΤΤ, για πόσο θα παραμείνει ανοικτό; Αντέχει το πολιτικό σύστημα μια γενική κάθαρση την οποία άλλωστε απαιτεί και ο ελληνικός λαός;
Ή μήπως θα αρχίσουν να «πέφτουν» τα τηλέφωνα για «κουκούλωμα» της υπόθεσης; Διότι μαθαίνουμε ότι κάτι τέτοιο ήδη γίνεται από χθες το βράδυ. Να πληρώσουμε μερικοί, να μείνει το σκάνδαλο στο ΤΤ και να την γλιτώσουν τα μεγάλα «ψάρια» των άλλων τραπεζών.
Χρειάζεται πολύ γερό στομάχι να έχει ο Σαμαράς και οι δικαστές για να ανοίξουν μια πληγή που δεν θα κλείνει με τίποτε. Και που μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση της χώρας. Σε μια χρονική στιγμή που η οικονομία βρίσκεται σε οριακό σημείο.
«Να γίνουν όλα ρημαδιό», λένε οι περισσότεροι. «Να καούν τα πάντα», λένε άλλοι. Για να δούμε που θα σταματήσει όλο αυτό και ποιοι έχουν τα κότσια για να το αντέξουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου