ΤΑ ΝΕΑ: Όλο και πιο ασφυκτικές γίνονται οι πιέσεις από την τρόικα στην κυβέρνηση για να προχωρήσει στη λήψη διαρθρωτικών – τουλάχιστον – μέτρων, ενώ ενισχυμένη φαίνεται να είναι πλέον μεταξύ των δανειστών η άποψη υπέρ ενός νέου Μνημονίου που θα δεσμεύσει τις κινήσεις της κυβέρνησης εφεξής και θα διασφαλίσει τη δημοσιονομική πειθαρχία.
Η εμπιστοσύνη της τρόικας προς την Ελλάδα δείχνει να έχει χαθεί και πάλι, σύμφωνα με όσα μεταφέρουν πηγές από την κυβέρνηση και τον τραπεζικό χώρο που συνομιλούν με την τρόικα.
Κι αυτό γιατί ενώ η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να πάρει δημοσιονομικά μέτρα, δεν προωθεί ούτε τα διαρθρωτικά και εμφανίζεται «γενναιόδωρη» με το μοίρασμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, όπως λένε οι δανειστές.
Την ίδια ώρα – μεταφέρουν οι ίδιες πηγές – στην τρόικα είναι ενοχλημένοι με τον αντιμνημονιακό λόγο που έχει επικρατήσει και πάλι, όχι μόνο στην αντιπολίτευση, αλλά και στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ετσι, θέλουν ....
...σε κάθε περίπτωση να διατηρήσουν την κατάσταση υπό έλεγχο, κάτι που θα διασφάλιζε ένα νέο Μνημόνιο.
Ενδεικτικό του πρέσινγκ είναι ότι η τρόικα ζητά να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές που προτείνει ο ΟΟΣΑ – και ενδεχομένως άλλα μέτρα – ως προϋπόθεση, προτού εκταμιευθεί η επόμενη δόση.
Πρόκειται για έναν τεράστιο όγκο νομοθετικού έργου, ένα νομοσχέδιο-μαμούθ που η κυβέρνηση ετοιμάζει ήδη, αν και εξακολουθούν να είναι σε εκκρεμότητα κρίσιμα θέματα, όπως οι συνθήκες πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Θέματα στα οποία θα δοκιμαστεί ενδεχομένως και η κυβερνητική συνοχή.
Επίσης ενδεικτικό της δυσπιστίας της είναι ότι η τρόικα «τα θέλει όλα γραπτά», σε ό,τι αφορά το πώς θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2014 και του 2015 και όχι μόνο, προκειμένου να επιστρέψει, σύμφωνα με τα λόγια υψηλόβαθμου στελέχους του οικονομικού επιτελείου.
Την ίδια ώρα, η τρόικα κρατάει καθυστέρηση στον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, καθώς δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι τις βλέψεις της κυβέρνησης στα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να καλύψει μέρος του χρηματοδοτικού κενού.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), τουλάχιστον, δεν θέλει να αποδεσμεύσει ούτε ένα ευρώ από το ΤΧΣ, πριν προσδιοριστούν – το καλοκαίρι – οι κεφαλαιακές ανάγκες από τον νέο πανευρωπαϊκό έλεγχο της BlackRock, προκειμένου να αναλάβει την εποπτεία των συστημικών τραπεζών. ΕΚΤ και ΔΝΤ, υποστηρίζουν στο οικονομικό επιτελείο, προτιμούν να δουν την Ελλάδα με τα «δεσμά» ενός νέου Μνημονίου.
Το οικονομικό επιτελείο προσβλέπει στην υποστήριξη της ευρωζώνης, και δη της Γερμανίας και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για να το αποφύγει. Αυτό όμως μένει να φανεί.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επιμένει στη γραμμή «όχι νέο Μνημόνιο» και θυμίζει ότι η ευρωζώνη είχε υποσχεθεί την αναβολή των ομολόγων των κεντρικών τραπεζών (ANFAs), που αρνείται τώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Με τα ANFAs και την αναβολή των λεγόμενων ομολόγων Αλογοσκούφη (συνολικά 8,5 δισ. ευρώ) θεωρεί ότι μπορεί να λύσει το πρόβλημα του χρηματοδοτικού κενού 2014-15.
Σούπερ δόση
Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση περιμένει ότι έως το Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου θα υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία και τον Μάρτιο εκταμίευση πιθανότατα μιας διπλής σούπερ δόσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου