Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΑΤΙ ...ΚΑΙ ΜΕ ΕΜΑΣ ΤΟΤΕ...;;;;Σφοδρό «χτύπημα» της Fitch στο ουκρανικό banking – Yποβάθμισε σε «CCC» την αξιολόγηση 13 τραπεζών!

Εντείνονται οι πιέσεις προς το Κίεβο
Σφοδρό «χτύπημα» από τον οίκο αξιολόγησης Fitch δέχθηκε το τραπεζικό σύστημα της Ουκρανίας, καθώς μία εβδομάδα μετά την υποβάθμιση της ουκρανικής αξιολόγησης, ο αμερικανικός οίκος υποβάθμισε 13 ουκρανικές τράπεζες. 

Ειδικότερα, ο οίκος Fitch υποβάθμισε την αξιολόγηση 13(!) ουκρανικών τραπεζών σε «CCC» από «B-» προηγουμένως.

Αναλυτικότητα, ο αμερικανικός οίκος ......«έπληξε» τις εξής τράπεζες: JSC The State Export-Import Bank of Ukraine (Ukreximbank), JSC State Savings Bank of Ukraine (Oschadbank), PJSC CB PrivatBank (Privat), Joint Stock Commercial Industrial & Investment Bank (Prominvestbank), Public Joint Stock Company UkrSibbank, Ukrsotsbank (Ukrsots), PJSC VTB Bank (VTBU), ProCredit Bank (Ukraine) (PCBU), PJSCCB Pravex-Bank (Pravex), PJSC Credit Agricole Bank (CAB), PJSC Alfa-Bank (ABU), Pivdennyi Bank (PB) και Industrialbank (INB).

Η υποβάθμιση των ουκρανικών τραπεζών αντανακλά τόσο αυτή της Ουκρανίας όσο και τους σημαίνοντες κινδύνους για το ουκρανικό banking.
Με τις καταθέσεις να κάνουν «φτερά» από τις εγχώριες τράπεζες, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να περιοριστεί η ικανότητά τους να εξυπηρετούν το χρέος τους. 

Παράλληλα, η κυβέρνηση εμφανίζεται αδύναμη και ανίκανη να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα, γεγονός που εντείνει την αβεβαιότητα. 
Σημειώνεται πως την προηγούμενη εβδομάδα η αξιολόγηση της Ουκρανίας υποβαθμίστηκε σε επίσης «CCC».

Τι μετέδιδε στις 7 Φεβρουαρίου το bankingnews.gr:

Μετά την υποβάθμιση από τη Standard & Poor’s, η Ουκρανία δέχθηκε νέο χτύπημα, αυτή τη φορά από τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings.

Ο οίκος υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση σε ξένο νόμισμα στο CCC από Β- προηγουμένως, ενώ επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση σε τοπικό νόμισμα στο Β- με αρνητικό το outlook.

Η υποβάθμιση της Ουκρανίας οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου.

Η πολιτική αστάθεια έχει αυξηθεί σημαντικά από την τελευταία αναθεώρηση της Fitch στις 8 Νοεμβρίου 2013, εντείνοντας την πίεση στο πιστωτικό προφίλ.

Η πρόσβαση της Ουκρανίας σε εξωτερική χρηματοδότηση έχει επιδεινωθεί σημαντικά, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης.

Η Fitch έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η περαιτέρω υποστήριξη της Ρωσίας είναι βασική προϋπόθεση για να επιβιώσει πολιτικά ο Προέδρος Γιανουκόβιτς.

Ο οίκος προειδοποιεί ότι έχει αυξηθεί ο κίνδυνος ανόδου των αναγκών ρευστότητας λόγω της αυξημένης ζήτησης των εγχώριων καταναλωτών για ξένο νόμισμα εν μέσω της πολιτικής κρίσης και της αποδυνάμωσης του εγχώριου νομίσματος.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου