Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Ανοιχτό το ενδεχόμενο τριπλών εκλογών..

Όσο και αν στη κυβέρνηση το αρνούνται και στην αντιπολίτευση δεν το «σηκώνουν», η περίπτωση τριπλών εκλογών τους προσεχείς μήνες είναι ένα ισχυρό ενδεχόμενο.

Η εμμονή της τρόικας να νομοθετήσει η δικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ζητήματα που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα, όπως η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η κατάργηση των τριετιών στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, αλλά και η συνέχιση των απολύσεων στο δημόσιο, μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στο....

.. λεγόμενο «ατύχημα» που θα μπορούσε να προκαλέσει εθνικές εκλογές.

Μάλιστα η περίπτωση του ατυχήματος ενισχύεται, καθώς η τρόικα δεν εμμένει μόνο στα προαναφερθέντα θέματα αλλά εξακολουθεί να πιέζει ασφυκτικά και για την νομοθέτηση μέτρων που θίγουν μεγάλες ομάδες όπως τους φαρμακοποιούς, τους κτηνοτρόφους, τους ελαιοπαραγωγούς και πολλούς άλλους, απαιτώντας να πωλούνται φάρμακα από τα σούπερ μάρκετ, να νοθεύεται το παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο με σπορέλαια, να πωλείται ως φρέσκο το γάλα μεγάλης διάρκειας, φυσικά εξυπηρετώντας ξένα συμφέροντα.

Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονη φημολογία ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να φέρει όλα τα προαναφερόμενα μέτρα προς ψήφιση στη Βουλή σε ένα και μόνο άρθρο, προκειμένου να περάσουν όλα μαζί χωρίς εξαιρέσεις, που ενδεχομένως θα προκαλούσαν ρήξεις με την τρόικα.

Και εδώ ακριβώς μπαίνει το ζήτημα του «ατυχήματος», αφού μεγάλος είναι ο αριθμός βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και σχεδόν στο σύνολο τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν στο ελληνικό κοινοβούλιο τέτοια μέτρα.

Σ΄ένα τέτοιο ενδεχόμενο λοιπόν, υπάρχει η πιθανότητα πτώσης της κυβέρνησης και προσφυγής στις εθνικές κάλπες.

Βεβαίως και στη κυβέρνηση το γνωρίζουν πολύ καλά, γι αυτό άλλωστε και τις τελευταίες ημέρες υπάρχει πυρετός διαβουλεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας, ώστε να αμβλυνθούν οι αντιθέσεις και να παρουσιαστεί ένα νομοθέτημα χωρίς «γωνίες» που και τους δανειστές δεν θα δυσαρεστεί και θα μπορεί να δώσει έστω και ψευτο-άλλοθι στους βουλευτές της συμπολίτευσης να το ψηφίσουν.

Ωστόσο σήμερα μέσα και στις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν βουλευτές που έχουν αρχίσει να δείχνουν τη δυσαρέσκεια τους για τις πολιτικές τους ηγεσίες και ενδεχομένως αυτή τη φορά δεν θα διστάσουν να καταψηφίσουν ένα νομοθέτημα, με το οποίο ακόμη και ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχουν δηλώσει ότι δεν συμφωνούν.

Ίσως λοιπόν αυτή τη φορά το «ατύχημα» που θα μπορούσε να ρίξει τη κυβέρνηση είναι πολύ κοντά, εάν επιχειρηθεί να περάσουν τα μέτρα, όπως ακριβώς τα θέλουν οι εταίροι και δανειστές μας.

Πάντως, υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο είτε να μετατεθεί για το μέλλον ένας συγκεκριμένος αριθμός μέτρων είτε αυτά να στρογγυλευθούν για να αποφευχθεί μια πολιτική τρικυμία.

Ακόμη , όμως, και αυτό να συμβεί και πάλι το ενδεχόμενο τριπλών εκλογών τους προσεχείς μήνες παραμένει ανοιχτό, στη περίπτωση που στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, τα αποτελέσματα είναι αρνητικά για τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Γιατί η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορεί να αποσυνδεθεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών από τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, από τη στιγμή μάλιστα που η αξιωματική αντιπολίτευση ήδη έχει δηλώσει ότι μια πρωτιά της στις ευρωεκλογές και μάλιστα με διαφορά θα αποτελέσει λαϊκή εντολή για εθνικές εκλογές, που βέβαια η δικομματική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αρνηθεί.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου