Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Γεωπολιτικό "θρίλερ" εξελίσσεται στην σκιά της Ουκρανίας, στην γείτονα Τουρκία.

Οι ΗΠΑ χρειάζονται μια "σταθερή" Τουρκία, σύμμαχο με το Ισραήλ για να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη ροή του φυσικού αερίου. Και το κάνουν αποδομώντας το μεγαλύτερο εμπόδιο στην 
επαναπροσέγγιση Ισραήλ-Τουρκίας, τον Ταγίπ Ερντογάν!

Υπενθυμίζουμε τα όσα έγραφε πρόσφατα ισραηλινή εφημερίδα: “Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια αδιεξόδου εξαιτίας του θανατηφόρου περιστατικού στο Mavi Marmara τον Μάιο του 2010, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoglu δήλωσε την Κυριακή [9 Φεβρουαρίου] ότι οι Τουρκο-Ισραηλινές σχέσεις είναι πιο κοντά από ποτέ στην εξομάλυνση.

Πολλά μεσολάβησαν όσο οι δύο πλευρές διατηρούσαν ισχυρούς τους εμπορικούς δεσμούς τους αλλά ....

...οι υδρογονάνθρακες αποτελούν βασικό παρονομαστή για την εθνική ασφάλεια και αυτές οι χώρες πρέπει να κοιτάξουν τα συμφέροντά τους. 

Εν κατακλείδι, θα ήταν συνετότερη η ξεχωριστή προσέγγιση αυτών των δύο θεμάτων ενώ εικάζουμε ότι το Ισραήλ θα περιμένει μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκλογές στην Τουρκία προτού πάρει την τελική απόφασή του για έναν αγωγό για τους υδρογονάνθρακές του. Ας αρχίσουν πρώτα με την αμοιβαία εκπροσώπησή τους σ' επίπεδο πρεσβευτών.”

Όπως προείπαμε όμως, το “μεγαλύτερο” εμπόδιοσ ε αυτή την επαναπροσέγγιση είναι ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αποτελεί “κόκκινο πανί” για τους Ισραηλινούς, όχι μόνον λόγω της στάσης του στο θέμα του Μαβί Μαρμαρά αλλά και επειδή ακολουθεί μια πολιτική που βρίσκεται σε αντίθεση με τα ευρύτερα συμφέροντα του Ισραήλ στην περιοχή. 


Όχι επειδή υποστηρίζει τους Άραβες, όπως αφελώς θα πίστευαν κάποιοι – κάτι που οι Άραβες σίγουρα δεν το πιστεύουν – έναντι του Ισραήλ, αλλά επειδή προσπαθεί να υφαρπάξει τον ρόλο της “Περιφερειακής Δύναμης” από το Ισραήλ, σε μια πολύ μικρή περιοχή όπου δεν μπορεί να υπάρχει παραπάνω της μίας τέτοιας δυνάμεως.

Οι καιροί όμως είναι “περίεργοι” και η παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν στο “θρόνο” της τουρκικής πολιτικής σκηνής, σίγουρα δεν έιναι καθόλου εξασφαλισμένη. 
Η πολιτική κόντρα μεταξύ Ερντογάν και του θρησκευτικού ηγέτη Γκιουλέν, φαίνεται ότι έχει δώσει σε όσους θέλουν – μεταξύ των οποίων φαίνεται ότι είναι και οι ΗΠΑ – να ξεφορτωθούν τον Ερντογάν μία σειρά από όπλα, συμπεριλαμβανομένων και των σκανδάλων που αποκαλύπτονται συνεχώς, που χρησιμοποιούνται εναντίον του.

Ο Ερντογάν, με την απαγόρευση των σχολείων/ ιδιωτικών φροντιστηρίων της οργάνωσης του Γκιουλέν και την δημόσια διασπορά φημών, περί “ανταλλαγής πληροφοριών” μεταξύ της CIA και του θρησκευτικού ηγέτη, αντεπιτίθεται. Και μάλιστα μια τηλεφωνική επαφή μεταξύ Ερντογάν και Ομπάμα, χρησιμοποιήθηκε ευρέως για να δείξει την στήριξη του δεύτερου στον πρώτο από πλευράς του κόμματος του Ερντογάν. 


Η συνέχεια όμως δεν ήταν η αναμενόμενη. Ο Λευκός Οίκος “άδειασε”τον Ερντογάν και με μια ασυνήθιστη ανακοίνωση διαψεύδει όσα υποστήριξε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ότι του είπε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική συνομιλία τους.

Ο Λευκός Οίκος κατηγορεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι διαστρέβλωσε το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας ανάμεσα στους δύο ηγέτες που έλαβε χώρα στις 19 Φεβρουαρίου και αφορούσε την έκδοση του ισλαμιστή κληρικού Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ.

Ο Γκιουλέν, που έχει πολλούς οπαδούς στην Τουρκία, ήταν μέχρι πρότινος σύμμαχος του Ερντογάν και στήριζε το Κόμμα Ευημερίας και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στις εκλογές, όμως, πρόσφατα τα έσπασε με τον τούρκο πρωθυπουργό.

Μιλώντας στο τουρκικό κανάλι ATV την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι στη διάρκεια του τηλεφωνήματός του με τον Ομπάμα ζήτησε να εκδοθεί ο Γκιουλέν στην Τουρκία, επειδή αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Ισχυρίστηκε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αντιμετώπισε «θετικά» το αίτημά του και απάντησε λέγοντας:«Ελαβα το μήνυμα».

«Η απάντηση που αποδίδεται στον πρόεδρο Ομπάμα σχετικά με τον κ. Γκιουλέν δεν είναι ακριβής» παρενέβη ο Λευκός Οίκος με γραπτή δήλωσή του. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Zaman», παρόμοιου ύφους ανακοίνωση που να διαψεύδει την εκδοχή Τούρκου πρωθυπουργού για γεγονότα, δεν έχει ξαναϋπάρξει στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

«Στο τηλεφώνημα της 19ης Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος τόνισε την σημασία φρόνιμων πολιτικών στα πλαίσια της έννομης τάξης καθώς και την σημασία της σχέσης αλληλοσεβασμού ανάμεσα στις δυο χώρες. Η δέσμευσή μας να συνεργαστούμε με την Τουρκία, ιδίως σε διάφορα περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, παραμένει» ανέφερε η δήλωση του Λευκού Οίκου.

Ο Τούρκος “Γρηγορόπουλος”

Τα οικονομικά σκάνδαλα όμως και το αμερικάνικο “άδειασμα” δεν είναι τα μόνα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν. Χτές το απόγευμα άφησε την τελευταία του πνοή ο τούρκος “Γρηγορόπουλος”, ο 15χρονος Μπερκίν Ελβάν, ο οποίος βρισκόταν σε κώμα από τον περσινό Ιούνιο, όταν σε διαδηλώσεις για το πάρκο Γκεζί τραυματίστηκε στο κεφάλι από ευθεία βολή δακρυγόνων, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του μέσω Twitter.

«Προς τους ανθρώπους μας: Χάσαμε τον γιο μας Μπερκίν Ελβάν στις 7 το πρωί. Συλλυπητήρια σε όλους μας», έγραψαν οι τραγικοί γονείς στο μήνυμά τους.


Ο έφηβος, που έγινε το όγδοο θύμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Γκεζί, έπεσε σε κώμα όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι την ώρα που πήγαινε να αγοράσει ψωμί στην συνοικία Οκμεϊντανί της Κωνσταντινούπολης.


Από τότε έγινε ένα από τα κύρια σύμβολα της βίας που δέχθηκαν οι διαδηλωτές από την τουρκική αστυνομία σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Ο Μπερκίν έκλεισε τα 15 του χρόνια τον Ιανουάριο και ενώ βρισκόταν σε κώμα.


Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το νοσοκομείο όπου για εννέα μήνες νοσηλευόταν ο νεαρός, σε ένδειξη συμπαράστασης προς την οικογένεια. 


Μάλιστα, τα πνεύματα οξύνθηκαν μεταξύ μίας ομάδας διαδηλωτών και της αστυνομίας, η οποία έκανε χρήση χημικών δίπλα στην είσοδο του νοσοκομείο.

Οι γονείς του νεαρού συγκινήθηκαν όταν ακολούθησαν ακτιβιστές που έκαναν ολονυχτία για τον Μπερκίν.


«Δεν πήρε ο Θεός το γιο μου μακριά, αλλά ο Ταγίπ Ερντογάν», είπε η μητέρα του, Γκιουλσούμ.


Ο τούρκος πρωθυπουργός είχε εξαίρει την αστυνομία για την «ηρωική δράση» της κατά τη διάρκεια των αναταραχών του περασμένου Ιουνίου με αφορμή το πάρκο Γκεζί, παρά τους θανάτους και τους σοβαρούς τραυματισμούς από την επαναλαμβανόμενη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.

Οι δικηγόροι της οικογένειας Ελβάν είχαν πει ότι η κατάσταση του 15χρονου είχε επιδεινωθεί την τελευταία εβδομάδα προσθέτοντας ότι ο νεαρός, που ζύγιζε 45 κιλά όταν πυροβολήθηκε, είχε φτάσει τα 16.


Ο Ελβάν έπαθε επιληπτική κρίση στις 6 Μαρτίου, η καρδιά του σταμάτησε μία ημέρα μετά και στις 9 Μαρτίου οι γιατροί διέγνωσαν πνευμονική εμβολή.

Τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα για τον Ταγίπ Ερντογάν. 


Αυτό όμως δεν θα πρέπει defacto να χαροποιεί τους Έλληνες, καθώς μια αντικαταστασή του στην Προεδρία – ακόμη και με το κόμμα του στην κυβέρνηση – πολύ πιθανόν να σημάνει όχι μόνον την άμεση αναθέρμανση της συμμαχίας Τουρκίας – Ισραήλ (που είναι defacto κατά της χώρας μας) αλλά και την “υιοθεσία” από πλευράς ΗΠΑ της διάδοχης κατάστασης. 

Μια “υιοθεσία” που θα σημάνει άμεσα όχι μόνον το τέλος των ελληνικών ονείρων για ΑΟΖ, αλλά και θα δώσει φόρα στην Τουρκία για να προχωρήσει μια σειρά από ζητήματα, που θα αποσπάσουν την προσοχή των Τούρκων από το εσωτερικό και θα την στρέψουν στο εξωτερικό. 

Είτε στην Κύπρο, είτε στην Θράκη, είτε στο Αιγαίο, τα πράγματα θα σφίξουν πολύ υπό συνθήκες αμερικάνικης αποδοχής των τουρκικών σχεδιασμών!

Δημήτρης Παπαγεωργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου