Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Χάρισαν πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ σε Βαρδινογιάννη και Λάτση για τριγωνικές συναλλαγές.

Βεβαιωμένα πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που είχαν
επιβληθεί σε εταιρείες πετρελαιοειδών, για πρακτικές φοροαποφυγής διαγράφει αναδρομικά, τροπολογία της κυβέρνησης.


Η τροπολογία, όπως αναφέρει το unfollow.com.gr, χαρίζει πρόστιμα σε μεγάλους πετρελαϊκούς ομίλους, εφοπλιστές και μεγαλοεπιχειρηματίες, ενώ παράλληλα, επιχειρεί να νομοθετήσει φορολογική ασυλία στο εξής, για τις συναλλαγές τους μέσω offshore εταιρειών.


Πρόκειται για τη δεύτερη απόπειρα των κυβερνώντων μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών να προωθήσουν την σκανδαλώδη τροπολογία, επιδιώκοντας να σβήσουν βεβαιωμένες οφειλές -από πρόστιμα- πετρελαϊκών εταιρειών, οι οποίες προχωρούσαν σε .....

....πωλήσεις καυσίμων μέσω τρίτων χωρών προκειμένου να απαλλάσσονται από φόρους και δασμούς.

Η τροπολογία με αρ. 1251/67 «κρύφτηκε » μέσα σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τίτλο: «Διοικητικές Απλουστεύσεις Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα – Τροποποίηση Διατάξεων Π. Δ 318/1992 και λοιπές ρυθμίσεις»
Με τη συγκεκριμένη τροπο

λογία ήρθαν να προωθήσουν αυτό που απέτυχαν να επιβάλλουν πριν τέσσερις μήνες, και συγκεκριμένα στις 6 Δεκεμβρίου 2013, όταν είχαν καταθέσει αντίστοιχο κατάπτυστο κείμενο τροπολογίας (με αριθμό 997/96/6/12/2013), με το οποίο και τότε επιδίωκαν να σβήσουν κυρίως το πρόστιμο που είχε επιβληθεί στην εταιρεία Motor Oil συμφερόντων Βαρδή Βαρδινογιάννη, αλλά και σε άλλες εταιρείες πετρελαιοειδών, οι οποίες προχωρούσαν σε πωλήσεις καυσίμων μέσω τρίτων χωρών προκειμένου να απαλλάσσονται από φόρους και δασμούς.

Όπως είχε αποκαλύψει το UNFOLLOW –και δεν διαψεύστηκε– «πρόκειται για πρόστιμα και βεβαιωμένες φορολογικές υποχρεώσεις που, μόνο για τη Motor Oil και μόνο για τα έτη 2010-2011, ανέρχονται ήδη στα 480 εκ. ευρώ (από 800 εκ. ευρώ που ήταν το αρχικό πρόστιμο, ενώ υπολογίζεται ότι, αν ελεγχθούν και οι άλλες χρονιές, το ποσό μπορεί να φτάσει το 1,2 δισ. ευρώ)».Όπως μάλιστα σημείωναν τότε στελέχη οικονομικών υπηρεσιών, «αν πραγματοποιηθούν διευρυμένοι έλεγχοι που θα αφορούν τις λεγόμενες "τριγωνικές πωλήσεις" σε όλες τις αντίστοιχες εταιρείες, μπορεί να υπάρξουν για το ελληνικό δημόσιο έσοδα που αγγίζουν αστρονομικά ποσά, από 12 έως 15 δισ. ευρώ».


Η τροπολογία έρχεται να εξυπηρετήσει «πλήθος εταιρειών και ιδίως εταιρειών πετρελαιοειδών». 


Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές -η πρώτη εταιρεία είναι η Μotor Oil του Βαρδή Βαρδινογιάννη και η δεύτερη τα ΕΛΠΕ του Σπύρου Λάτση όπου είναι συνέταιρος με το ελληνικό δημόσιο- «συγκεκριμένα σε αυτές, επιβλήθηκαν πρόστιμα, στη μία 660 εκατ. € και σε μία άλλη 220 εκατ. € για τη χρήση 2010, διότι μετά από έλεγχο βρέθηκε ότι οι εταιρείες αυτές καταχώρησαν στα έξοδά τους τιμολόγια και παραστατικά που εξέδωσαν offshore εταιρείες με έδρα τον Παναμά, κατόπιν τριγωνικών συναλλαγών, δηλαδή κατόπιν συναλλαγών που διενεργήθηκαν μεταξύ αυτής και του πραγματικού προμηθευτή της, που βρισκόταν στη Ρωσία, με έκδοση όμως τιμολογίων από offshore εταιρίες που εδρεύουν στον Παναμά και αλλού και όχι από τον πραγματικό προμηθευτή».

Τα μεγέθη των εταιρειών και τα ονομάτων των επιχειρηματιών Βαρδινογιάννη και Λάτση που βρίσκονται πίσω από αυτές, είναι ακριβώς το κίνητρο που έσπρωξε τους υπουργούς της κυβέρνησης σε αυτή την χαριστική πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου