Ενώ το ΤΑΙΠΕΔ χαμηλώνει κατά πολύ τον στόχο για έσοδα 3,5 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις, η Κομισιόν πιέζει για ταχύτερη υλοποίηση του προγράμματος, ώστε να εξασφαλισθούν τουλάχιστον 1,5 δισ. εντός του τρέχοντος έτους.
Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι πολλά projects ιδιωτικοποιήσεων σκοντάφτουν στις αντιδράσεις κατεστημένων επιχειρηματικών συμφερόντων, τα οποία διαδραματίζουν πλέον τον ανασταλτικό ρόλο που είχαν παλιότερα συντεχνίες και εργατικά συνδικάτα.
Πιέσεις ασκούνται και .......από την πλευρά της τρόικας, η οποία επισημαίνει ότι τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις είναι απαραίτητα για να μην υπάρξει δημοσιονομικ´ο-χρηματοδοτικό κενό, ή τουλάχιστον να περιορισθεί.
Στην έκθεσή της για την Ελλάδα η Κομισιόν καταγράφει τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί και αναθεωρεί τις προβλέψεις για τα συνολικά έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις: Ενώ την αξιολόγηση του Ιουλίου 2013 προέβλεπε ότι θα εισπραχθούν 24,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, χαμηλώνει τώρα τον πήχυ στα 22,3 δισ. ευρώ.
Φέτος προβλέπεται ότι δεν θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ, ι το 2015 τα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ το 2016 αναμένεται να φθάσουν τα 3,4 εκατ. ευρώ.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης των κρατικών λαχείων (133 εκατ. ευρώ) και του ΟΠΑΠ (622 εκατ. ευρώ), σειρά έχει η ΔΕΣΦΑ, που αναμένεται να φέρει έσοδα ύψους 187 εκατ. ευρώ.
Σε πρώτη φάση βρίσκεται η διαδικασία αποκρατικοποίησης των ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Rosco (εταιρία τροχαίου υλικού του πρώην ΟΣΕ) και περιφερειακών αεροδρομίων. Η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών προγραμματίζεται να γίνει το τρίτο τρίμηνο.
Στα έσοδα της φετινής δημοσιονομικής χρήσης αναμένεται ότι θα εγγραφεί σημαντικό ποσό από το τίμημα παραχώρησης της έκτασης του Ελληνικού (915 εκατ. ευρώ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου