Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΛΥΣΗ;.

Διπλωμάτης: «Η Βρετανία θα μπορούσε να ενταχθεί στην EFTA και να έχει πλεόνασμα»

Η βρετανική οικονομία θα μπορούσε να αναπτυχθεί κατά 1.3 δις λίρες εάν εγκατέλειπε την ΕΕ εξαιτίας των λιγότερων κανονισμών και του μεγαλύτερου εμπορίου με τις αναδυόμενες οικονομίες, σύμφωνα με Βρετανό διπλωμάτη.

Το Ινστιτούτο Οικονομικών Υποθέσεων της Βρετανίας βράβευσε την Τρίτη με 100.000 ευρώ τον Iain Mansfield, Βρετανό διπλωμάτη στις Φιλιππίνες, επειδή προέβη στην καλύτερη πρόταση για τη βρετανική έξοδο από την ΕΕ...

..Εν μέσω αυξανόμενης δυσαρέσκειας στο Λονδίνο λόγω της ολοένα και μεγαλύτερης «εμπλοκής» των Βρυξελλών στην καθημερινή ζωή των πολιτών, ο Συντηρητικός Πρωθυπουργός David Cameron υποσχέθηκε να διεξάγει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ το 2017 σε περίπτωση που επανεκλεγεί στις γενικές εκλογές του χρόνου.

Πολλές δημοσκοπήσεις τονίζουν ότι μια μικρή πλειοψηφία των Βρετανών θέλουν η χώρα τους να εγκαταλείψει την ΕΕ και ότι το αντιευρωπαϊκό Κόμμα Ανεξαρτησίας βρίσκεται σε καλό δρόμο να βγει πρώτο ή δεύτερο στις Ευρωεκλογές του Μαΐου.


Ο Mansfield τόνισε ότι η Βρετανία θα μπορούσε να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών (EFTA) προκειμένου να αποφύγει τα γραφειοκρατικά εμπόδια για τις επιχειρήσεις της που συνδέονται με την συμμετοχή στην ΕΕ, λέγοντας ότι το Λονδίνο θα μπορούσε να έχει ένα status κάπου μεταξύ Ελβετίας και Τουρκίας, χώρες που δεν αποτελούν μέλη της ΕΕ.

Ο Mansfield, διευθυντής εμπορίου και επενδύσεων στη βρετανική πρεσβεία στη Μανίλα, ισχυρίζεται ότι λιγότεροι κανονισμοί σε συνδυασμό με μεγαλύτερο εμπόριο με τις αναδυόμενες οικονομίες, θα μπορούσαν να ενισχύσουν σημαντικά τη βρετανική οικονομία.

Εάν η Βρετανία, που συνεισφέρει σημαντικά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, εγκαταλείψει την ΕΕ, θα μπορούσε να κάνει εκ νέου αναδιανομή των χρημάτων που εξοικονομεί για την κάλυψη του ελλείμματός της και να έχει πλεόνασμα 10 δις λίρες, είπε.

«Δεν παίρνω καμία θέση σχετικά με το εάν είναι επιθυμητή μια βρετανική έξοδος, αλλά σε περίπτωση μιας τέτοιας απόφασης από το λαό της Βρετανίας, η έκθεσή μου καθορίζει ένα σχέδιο δράσης που θα μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες για μια ανοιχτή, ευημερούσα Βρετανία που θα δραστηριοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο».

Τα οικονομικά κίνητρα από μια βρετανική έξοδο θα περιλαμβάνουν μείωση του φόρου επιχειρήσεων, τη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών στις φτωχότερες περιφέρειες, και αύξηση στην έρευνα και στις πιστώσεις φόρου για τους νέους επενδυτές, συνέχισε.

EurActiv με Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου