Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Στο πόδι η Κρήτη για την παραχώρηση του ψυχιατρείου στο ΤΑΙΠΕΔ....

Στο πόδι η Κρήτη για την παραχώρηση του ψυχιατρείου στο ΤΑΙΠΕΔ
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, έστειλε σήμερα, επιστολή στον Πρόεδρο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε.), κ. Κων/νο Μανιατόπουλο, με την οποία του μεταφέρει την έντονη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας στην εκχώρηση της έκτασης του Ψυχιατρείου Χανίων προς πώληση σε ιδιώτη επενδυτή.
«Εάν δεν ακυρωθεί ΑΜΕΣΑ η συγκεκριμένη απόφαση και δεν αφαιρεθεί με νέο ΦΕΚ η έκταση του πρώην ΘΨΠΧ από τα προς αξιοποίηση ακίνητα, είμαστε υποχρεωμένοι να .....
....κινηθούμε με κάθε νόμιμο μέσο για την ακύρωση μίας απόφασης καταφανώς παράνομης και αυθαίρετης για την προστασία της τοπικής κοινωνίας» τονίζει χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης.
Στην επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:
«Αξιότιμοι κύριοι,
Στο φύλλο 1387/τβ/30-5-2014 της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, δημοσιεύθηκε η υπ’ αριθ 250 απόφαση, με την οποία μεταβιβάστηκε στην εταιρία σας ακίνητο εμβαδού 119.607,00 τ.μ., το οποίο περιλαμβάνει εγκαταστάσεις του πρώην Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων,14.000 τ.μ.
Η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και το ΤΕΙ Κρήτης/ Σχολή Χανίων, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν απευθύνει αρμοδίως τεκμηριωμένα αιτήματα διεκδικώντας μέρος των κτιριακών εγκαταστάσεων του συγκεκριμένου ακινήτου, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την στέγαση των φοιτητών των ανωτέρω Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Περιφερειακής μας Ενότητας.
Με δεδομένο ότι το Πολυτεχνείο Κρήτης διαθέτει χώρους στέγασης για τους φοιτητές του, δυναμικότητας μόνο 75 ατόμων, όταν οι ενεργοί φοιτητές ανέρχονται στους 4.353, για δέ το ΤΕΙ Κρήτης υφίσταται πλήρη έλλειψη υποδομών στέγασης στα Χανιά, όταν οι φοιτητές του ανέρχονται σε 2.700, είναι αναμφισβήτητο ότι το αίτημά μας θα λύσει ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, με δεδομένο ότι ο συνολικός αριθμός των φοιτητών στα Χανιά ανέρχεται στα 7.000 άτομα.
Πέραν δε των προαναφερομένων, είναι σαφές ότι η απόφαση αξιοποίησης μέσω πώλησης του συγκεκριμένου ακινήτου είναι νομικά και πραγματικά αβάσιμη, ατεκμηρίωτη και ανυποστήρικτη για τους κατωτέρω λόγους:
1. Στις κτιριακές εγκαταστάσεις αυτές στεγαζόταν το Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Χανίων, το οποίο στην πορεία καταργήθηκε ως ΝΠΔΔ, πλην όμως ο Οργανισμός του ουδέποτε καταργήθηκε (απαιτείται ΚΥΑ και ΦΕΚ) και ως εκ τούτου η δεσμευμένη χρήση του χώρου δεν έχει αρθεί.
2. Στην προς αξιοποίηση έκταση συμπεριλαμβάνεται και ακίνητο (γήπεδο) που ανήκει κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή σε φυσικό πρόσωπο (ιδιώτη) δυνάμει αμετακλήτου αποφάσεως του Αρείου Πάγου του έτους 1992.
3. Στον χώρο αυτό λειτουργούν ακόμη πλήρως βοηθητικές υποδομές για την εξυπηρέτηση αναγκών εξωτερικών δομών ασθενών.
4. Σε κτίριο του μείζονος ακινήτου στεγάζεται και λειτουργεί το ΕΚΑΒ Π.Ε. Χανίων.
5. Σε κτίριο του μείζονος ακινήτου έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν οι Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.
6. Σε κτίριο του μείζονος ακινήτου έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί το παράρτημα Χανίων του ΟΚΑΝΑ.
7. Σε κτίριο του μείζονος ακινήτου έχει κατασκευασθεί αμφιθέατρο με κονδύλια από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, σε περίπτωση δε ματαίωσης του σκοπού του προγράμματος, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, θα αναζητηθούν εντόκως τα κονδύλια που εκταμιεύθηκαν για το έργο και επικρέμεται η απειλή προστίμου από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ.
8. Τέλος και προς αντίκρουση των ψευδών ισχυρισμών ότι ουδέποτε υπήρξε πρόταση από τους φορείς του τόπου για την αξιοποίηση προς όφελος της κοινωνίας των Χανίων του εν λόγω ακινήτου, σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα, τα οποία γνωρίζετε πολύ καλά, αλλά συνειδητά αποκρύπτετε:
Για τις εγκαταστάσεις του πρώην ΘΨΠΧ έχει ήδη εκπονηθεί εδώ και πολλά έτη μελέτη από την εταιρία Grant Thornton, η οποία έχει πληρωθεί με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων και η οποία είναι άμεσα υλοποιήσιμη, άνευ ανάγκης επικαιροποιήσεως, και εντάξιμη σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Επίσης, εδώ και τρία έτη περίπου τόσο η Περιφέρεια Κρήτης όσο και το Πολυτεχνείο Κρήτης (διά του Πρύτανη κ. Διγαλάκη) και το ΤΕΙ Κρήτης/ Σχολή Χανίων (διά του Κοσμήτορα κ. Ταταράκη) έχουμε αποστείλει πλήρως τεκμηριωμένες (πολιτικά και τεχνικά) αιτήσεις περί παραχώρησης τμήματος των κτιριακών εγκαταστάσεων για την στέγαση φοιτητών/σπουδαστών, αλλά και συναφών δράσεων (τουλάχιστον 20). Παρόμοια αιτήματα για άλλες δράσεις έχει αποστείλει και ο Δήμος Χανίων, με δεδομένο ότι το ακίνητο αυτό είναι το μοναδικό αστικό ακίνητο στην ευρύτερη πόλη και ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου.
Με τα δεδομένα αυτά, κυρίως όμως με τις κατά καιρούς επαναλαμβανόμενες δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και της Κυβέρνησης ότι το ακίνητο με τα κτίρια θα παραχωρηθούν στην τοπική κοινωνία μετά από δημόσια διαβούλευση (υπάρχουν και σχετικές απαντήσεις σε κοινοβουλευτικό έλεγχο από τέσσερεις βουλευτές καταχωρημένες στα επίσημα πρακτικά της Βουλής) και με το γεγονός ότι στην σπουδή και στην προχειρότητα με την οποία προχωράτε το όλο ζήτημα ερήμην των τοπικών φορέων (αφού «καταφέρατε» να συμπεριλάβετε και ιδιωτική έκταση, δίχως καμμία νόμιμη ενέργεια προς τούτο), καθίσταται σαφές ότι εάν δεν ακυρωθεί ΑΜΕΣΑ η συγκεκριμένη απόφαση και δεν αφαιρεθεί με νέο ΦΕΚ η έκταση του πρώην ΘΨΠΧ από τα προς αξιοποίηση ακίνητα, είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε με κάθε νόμιμο μέσο για την ακύρωση μίας απόφασης καταφανώς παράνομης και αυθαίρετης για την προστασία της τοπικής κοινωνίας.
Περιμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας στην παρούσα μας, άλλως θα προσφύγουμε σε όλα τα μέσα, βοηθήματα και δικαιώματα που μας χορηγεί η Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου