Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Tέλος στις "ουρές" για την θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας .....

Την υπουργική απόφαση με την οποία καταργείται η υποχρέωση θεώρησης των βιβλιαρίων υγείας υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Η απόφαση, διέπει τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος «Ατλας». Πρόκειται για ένα σύστημα ψηφιακής καταγραφής του ιστορικού για το σύνολο των εργαζομένων της χώρας.
«Κάθε εργαζόμενος θα έχει τη ........δυνατότητα να δει από τον προσωπικό του υπολογιστή το σύνολο της ασφαλιστικής του διαδρομής, από τη στιγμή που ξεκίνησε μέχρι και τη συνταξιοδότησή του, δηλαδή το δικό του «ασφαλιστικό βιογραφικό».
Αυτό σημαίνει ότι η έκδοση και η απονομή σύνταξης θα είναι υπόθεση ημερών. Για όλους, ακόμη και στις πιο σύνθετες περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση
- Συγκροτείται το Εθνικό Μητρώο Ασφαλισμένων στο οποίο καταγράφονται, τόσο οι άμεσα, όσο και οι έμμεσα ασφαλισμένοι.
- Συγκεντρώνεται για πρώτη φορά η ασφαλιστική ιστορία ανά ασφαλισμένο.
- Συγκροτείται το Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων περίθαλψης και καταργείται η θεώρηση των βιβλιαρίων. Η ασφαλιστική ικανότητα όλου του πληθυσμού συγκεντρώνεται σε ένα κεντρικό σύστημα, το οποίο θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

- Η Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. παρέχει τη δυνατότητα διασύνδεσης σε πραγματικό χρόνο του Εθνικού Μητρώου Δικαιούχων Περίθαλψης με την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και, μέσω του ΕΟΠΥΥ, με τις εφαρμογές των Νοσοκομείων ή άλλων παρόχων υγείας, προκειμένου να ελέγχεται ηλεκτρονικά το δικαίωμα  των ασφαλισμένων στις  παροχές υγείας σε είδος.
- Η Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. αναστέλλει το δικαίωμα ασφαλιστικής ικανότητας όσων ασφαλισμένων παύουν να πληρούνται οι προϋποθέσεις λόγω ληξιαρχικών γεγονότων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κατόπιν διασύνδεσης  και διασταύρωσης  των στοιχείων με το  σύστημα ΑΡΙΑΔΝΗ ή, λόγω της απώλειας της ιδιότητας προστατευόμενου μέλους λόγω σπουδών, με το σύστημα της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Απόκτησης Aκαδημαϊκής Ταυτότητας που τηρείται στο Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ).
Ειδικά για τις περιπτώσεις θανάτου του άμεσα ασφαλισμένου, η ασφαλιστική ικανότητα εμμέσου μέλους δεν αναστέλλεται μέχρι την τελική κρίση του οικείου Φορέα (αναστολή, διαγραφή, μεταβίβαση, παράταση, κλπ.), ο οποίος υποχρεούται να ενημερώσει άμεσα την Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. σχετικά.
Σε κάθε περίπτωση, για τις ανωτέρω αναστολές,  η Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. ενημερώνει το φορέα του ασφαλισμένου.
- Οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης υποχρεούνται μέχρι την 28 Φεβρουαρίου  κάθε έτους να αποστέλλουν στην Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. ηλεκτρονικό αρχείο με το σύνολο των ασφαλισμένων - άμεσα και έμμεσα - δικαιούχων περίθαλψης, με την ένδειξη «ασφαλιστική ικανότητα και διάρκεια ισχύος αυτής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου