Η χτεσινή… κατρακύλα της τιμής του πετρελαίου (κατά 6.7%) συνεχίζεται και σήμερα, έπειτα από την απόφαση του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) να μην μειώσει την παραγωγή του πετρελαίου για να βάλει ένα φρένο στην πτώση των τιμών.
Η αντίδραση της αγοράς ήταν άμεση και οι τιμές του “μαύρου” χρυσού κατρακύλησαν σε ιστορικά χαμηλά.
Πιο αναλυτικά, η τιμή του αργού West Texas Intermediate έχασε και το επίπεδο των …
…70 δολ. και βρίσκεται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2010, ενώ το Brent διαπραγματεύεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2010.
Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιανουαρίου χάνει 5,37 δολ. ή 7,2% στα 68,38 δολ. στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Το Brent Ιανουαρίου υποχωρεί 1,3% στα 71,62 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν χάσει σχεδόν το 35% της αξίας τους από τον Ιούνιο, λόγω των ανησυχιών για την υπερπροσφορά στην παγκόσμια αγορά, λόγω της έκρηξης της παραγωγής του σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ και της μείωσης της παγκόσμιας ζήτησης.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η απόφαση του OPEC να διατηρήσει το ανώτατο όριο στην παραγωγή του στα 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα δεν συμβάλει στην προσπάθεια αντιμετώπισης της υπερπροσφοράς, ενώ υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να αφαιρέσει από την αγορά 1 εκατ. με 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα για να μπει ένα φρένο στην πτώση.
Γιατί ο OPEC δεν μείωσε την παραγωγή;
Ορισμένοι αναλυτές δεν αιφνιδιάστηκαν καθόλου από αυτήν την απόφαση, καθώς θεωρούν ότι ο Οργανισμός προσπαθεί να περιθωριοποιήσει ορισμένους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, οι οποίοι χρειάζονται υψηλότερες τιμές για να συνεχίσουν. Ωστόσο, σύμφωνα με την ΒΝΡ Paribas, μία τέτοια στρατηγική θα σήμαινε τη διατήρηση της τιμής του Brent γύρω στα 70 δολάρια το βαρέλι για παρατεταμένη περίοδο, δηλαδή ένα επίπεδο που είναι ασύμφορο για πολλά μέλη του Οργανισμού. Άλλωστε, όπως επισημαίνει η Saxo Bank, οι Αμερικανοί αυτοί παραγωγοί θα μπορούσαν να αντιδράσουν, βρίσκοντας φθηνότερους τρόπους για τον εντοπισμό και την παραγωγή πετρελαίου.
Πρέπει να θυμηθούμε ότι η Σαουδική Αραβία είναι ο παραγωγός που μπορεί να αντέξει τιςχαμηλότερες τιμές, καθώς και ότι τα πλουσιότερα μέλη του Οργανισμού είναι η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι παραγωγοί αυτοί έχουν συμφέρον να έχουν μία σταθερή παραγωγή, κρατώντας χαμηλά τις τιμές. Από την άλλη, χώρες όπως η Βενεζουέλα, η Νιγηρία, το Ιράν, το Ιράκ και το Εκουαδόρ πλήττονται ιδιαίτερα από την πτώση των τιμών και γι” αυτό ζητούν μείωση της παγκόσμιας παραγωγής.
Βέβαια, είναι γεγονός ότι το μεγαλύτερο χτύπημα το δέχεται η Ρωσία, καθώς μια τιμή του πετρελαίου κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι προκαλεί στη χώρα ετήσιες ζημιές 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ενδεικτικό είναι ότι το ρωσικό ρούβλι σημείωσε σήμερα νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου (το δολάριο ενισχύθηκε 0,8% στα 49,5 ρούβλια).
«Το 2016, όταν ο OPEC θα έχει ολοκληρώσει την αποστολή να καθαρίσει την αμερικανική περιθωριακή αγορά, οι τιμές του πετρελαίου θα αρχίσουν πάλι να ενισχύονται», εκτιμά ο αντιπρόεδρος της ρωσικής OAO Lukoil, Leonid Fedun, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg και πρόσθεσε: «Η έκρηξη του σχιστολιθικού είναι κάτι σαν την έκρηξη των εταιρειών dot-com. Οι ισχυροί παίκτες θα παραμείνουν, οι αδύναμοι θα εξαφανιστούν».
reporter.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου