Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Οργή Β.Πούτιν για ΗΠΑ & Σαουδική Αραβία: «Ρίχνουν τις τιμές στο πετρέλαιο για να μας διαλύσουν αλλά … έχασαν»

PutinOilFieldL
«ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ»
Η μείωση των τιμών του πετρελαίου είναι αποτέλεσμα συνωμοσίας της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας προκειμένου να την πιέσουν οικονομικά, οι μεν ΗΠΑ στο μέτωπο της Ουκρανίας, οι δε Σαουδάραβες στην Συρία, η οποία επιβιώνει ακόμα ως κοσμικό καθεστώς και δεν έχει πέσει ακόμα στα νύχια των ημίτρελων δολοφόνων είτε φονταμενταλιστών, είτε τζιχαντιστών λόγω της αμέριστης ρωσικής βοήθειας.
Σε συνέντευξη του στα κινεζικά ΜΜΕ ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν «μάσησ娻 τα λόγια του, αλλά ταυτοχρόνως τόνισε ότι «Η Ρωσία έχει τρόπους να...
... ισοσκελίσει τις απώλειες από την μείωση της τιμής του πετρελαίου που έχουν επιβάλλει ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία: Το φυσικό αέριο θα γνωρίσει νέα υψηλά στην τιμή του εφέτος, με δεδομένο ότι έχει αρχίσει βαρύς χειμώνας στην Ευρώπη».
«Φυσικά, η προφανής αιτία για την πτώση των τιμών του πετρελαίου παγκοσμίως είναι η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της (παγκόσμιας) οικονομίας, κάτι που σημαίνει πως η κατανάλωση ενέργειας μειώνεται σε ένα ολόκληρο φάσμα χωρών», ξεκίνησε την απάντησή του ο Πούτιν για να προσθέσει άμεσα ότι «Eπιπροσθέτως, υπάρχει πάντοτε μια πολιτική συνιστώσα στην διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου (…). 
Σε ορισμένες περιόδους κρίσης, αρχίζει να δημιουργείται η αίσθηση πως είναι οι πολιτικές σκοπιμότητες αυτές που πρυτανεύουν όσον αφορά την διαμόρφωση των τιμών των ενεργειακών πόρων. Είναι σαφές ότι κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να ασκήσουν πιέσεις πάνω μας. Κάνουν λάθος».
Η τιμή του ρωσικού αργού έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά το ένα τέταρτο από τα τέλη του Ιουνίου, γεγονός που αντανακλά την παγκόσμια τάση σε ό,τι αφορά τις τιμές του μαύρου χρυσού.
Καθώς τιμάται λίγο πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, είναι πολύ κάτω από την τιμή που επιθυμεί το Κρεμλίνο, τα 114 δολάρια δηλαδή, ώστε να ισοσκελίζεται ο ρωσικός προϋπολογισμός των 2 τρισ. δολ. και του μόλις 10% χρέους.
Αυτή η συγκυρία πλήττει τη ρωσική οικονομία, η οποία ήδη ασθμαίνει λόγω των κυρώσεων τις οποίες επέβαλε η Δύση εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία και της απώλειες κεφαλαίων ύψους 85 δισ. ευρώ που αποχώρησαν από την Ρωσία μετά την ουκρανική κρίση.
Η Ρωσία εφοδιάζει την Ευρώπη με περίπου το ένα τρίτο της ενέργειας που καταναλώνει. Ήδη όμως έχει αρχίσει να διαθέτει περισσότερο πετρέλαιο στην Κίνα, και σκοπεύει να διπλασιάσει την ποσότητα που της πωλεί εντός της δεκαετίας.
Η μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου της Ρωσίας, η Gazprom, έχει εξάλλου συμφωνήσει ήδη να αρχίσει να παραδίδει αέριο μέσω αγωγού στην Κίνα από το 2019 και σταδιακά να της διαθέτει 38 δισεκ. κυβικά μέτρα το χρόνο. Η ποσότητα αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που αγοράζει οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης από τη Ρωσία.
Η Ευρώπη, επιβάλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία πυροβολεί και τα δικά της πόδια, αφού η εξάρτηση της από το ρωσικό φυσικό αέριο φθάνει το 40%. Βεβαίως, όσο εξαρτημένη είναι η Ευρώπη από το ρωσικό αέριο, άλλο τόσο εξαρτημένη είναι η ρωσική οικονομία από τα Ευρώ που αποφέρουν οι εξαγωγές αερίου.
Αυτό τουλάχιστον ισχύει επί του παρόντος, αλλά ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάνει ότι είναι δυνατόν για να μην ισχύει μετά το 2018. Κατάφερε μετά από 10 χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων να υπογράψει συμφωνία με την Κίνα για την προμήθεια αερίου μέσω αγωγού και τώρα «κουνάει» επιδεικτικά τη συμφωνία αυτή στους Ευρωπαίους που τον απειλούν.
Η έναρξη κατασκευής του αγωγού «Siberian Force», στη Γιακουτία της Ανατολικής Σιβηρίας είναι το μεγαλύτερο παγκόσμιο ενεργειακό project. «Ξεκινάμε το μεγαλύτερο σχέδιο κατασκευής στον κόσμο. Δεν θα υπάρξει κάποιο πιο σημαντικό στο άμεσο μέλλον», υπογράμμισε ο Πούτιν και πρόσθεσε:
«Το πιο σημαντικό δεν είναι τα ρεκόρ, αλλά το ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για τη Ρωσική Ομοσπονδία, όπως και για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνα».
Ο αγωγός θα έχει συνολικό μήκος 4.000 χιλιόμετρα και χωρητικότητα 61 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, θα συνδέσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Σιβηρίας με το ήδη υπάρχον δίκτυο και θα το επεκτείνει προς την Άπω Ανατολή έως το Χαμπαρόφσκ και το Βλαδιβοστόκ.
Το κόστος της κατασκευής του, όπως και των άλλων υποδομών που συνδέονται με τον αγωγό, εκτιμάται σε 41,8 δισεκ. ευρώ και το συμβόλαιο με την Κίνα εκτιμάται ότι θα αποφέρει στη Ρωσία περίπου 300 δισεκ. ευρώ τα επόμενα 30 χρόνια. Ο «Siberian Force» λοιπόν, είναι μια ακόμη απόδειξη του ρωσικού Imperium, που ο Πούτιν επιδεικνύει απειλητικά στους Ευρωπαίους.
Ο Πούτιν έκανε τις δηλώσεις αυτές πριν μεταβεί στο Πεκίνο για τη σύνοδο κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) την επόμενη εβδομάδα και κατόπιν στο Μπρισμπέιν για τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου