Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Το 1 τρισ ευρώ του Ντράγκι και η «απείθαρχη» Ελλάδα.

Το 1 τρισ ευρώ του Ντράγκι και η «απείθαρχη» ΕλλάδαΗ ΕΚΤ μοιράζει χρήμα και αγοράζει κρατικό χρέος, βοήθεια για να σηκωθεί η ΕΕ, ανησυχίες και προβληματισμοί
Υπερβαίνοντας τις σφοδρές αντιδράσεις της Γερμανίας και με την έγκριση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ο Μάριο Ντράγκι ξεκινά το πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης με στόχο να διαθέσει συνολικά 1 τρισ ευρώ για να βοηθηθεί η ασθμαίνουσα ευρωπαϊκή οικονομία. Ερωτηματικά προκαλεί το θέμα της προβληματικής Ελλάδας που δεν είναι σαφές αν θα ενταχθεί στο πρόγραμμα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές και η χώρα……
……αποδειχθεί ¨απείθαρχο¨ μέλος της ΕΕ.  Τα χρήματα θα διατεθούν σε 19 ευρωπαϊκές χώρες για την αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ χωρίς να είναι σαφές αν σ αυτές θα περιλαμβάνεται και η Ελλάδα κυρίως λόγω των αλλαγών που θα προκύψουν από τις εκλογές.
Του Βαγγέλη Νιάκα
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανακοινώνει την ερχόμενη Πέμπτη μαζικό πρόγραμμα αγοράς κρατικών χρεών που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Μάρτιο με στόχο την αντιμετώπιση της απειλής του αποπληθωρισμού και την αναθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η ΕΕ ανησυχεί για την συνεχή υποχώρηση των τιμών που μειώνουν την παραγωγή, αυξάνουν την ανεργία και προκαλούν μεγαλύτερα προβλήματα στην οικονομία.
Για να μπει σε εφαρμογή το πρόγραμμα χρειάστηκε να ξεπεραστούν οι ενστάσεις της Γερμανίας η οποία φοβάται ότι η προσφορά φρέσκου χτρήματος με την αγορά κρατικών τίτλων θα επιβραδύνει τις μεταρρυθμίσεις σε μια σειρά χώρες και πως ο γερμανός φορολογούμενος υπάρχει κίνδυνος, λόγω της αρχής αλλελλεγγύης, θα πρέπει να επωμιστεί ξένα χρέη.
Κίνδυνοι και σκιές
Ολα είναι έτοιμα να δρομολογηθούν αλλά η περίπτωση της Ελλάδας αφήνει σκιές για προβληματισμό και ίσως οδηγήσει σε καθυστέρηση εφαρμογής του προγράμματος.  Οι κίνδυνοι και οι εντάσεις έχουν επιστρέψει και η φοβία τους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει σε αναδιάρθρωση του χρέους, κατεβάζει την ταχύτητα των κινήσεων. 
Ο Ντράγκι θέλει να πάρει την πρωτοβουλία να βοηθήσει την ευρωζώνη και να κερδίσει τις εντυπώσεις, αλλά δεν θέλει σε καμία περίπτωση να σώσει την Ελλάδα δι αυτού του τρόπου που θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως μήνυμα επιβράβευσης κάθε απείθαρχου στην Ευρώπη
Από την άλλη, οι πιέσεις για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού είναι ισχυρές για να μην καθυστερήσει να εφαρμόσει επαναστατικές μεθόδους απέναντι στην αδράνεια και τη συρρίκνωση. 
Οι αγορές φοβούνται ότι για πολιτικούς λόγους και για να μην ωφεληθεί η Ελλάδα, θα μετατεθούν για τον Μάρτιο οι επείγουσες αποφάσεις.
Η Γερμανία είναι ανοικτή να συζητήσει την ελάφρυνση του χρέους με την επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα, δηλώνουν πλέον στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο αν και δεν αναφέρονται σε διαγραφή αλλά σε διευκολύνσεις των όρων αποπληρωμής, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα παραμένει σε πρόγραμμα λιτότητας.
sofokleousin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου