Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2015

Μαφιόζικες πρακτικές από την ΕΚΤ! Η ΕΚΤ θα εξαιρέσει την Ελλάδα από τις αγορές ομολόγων.

Εφιαλτική προειδοποίηση: Η ΕΚΤ θα εξαιρέσει την Ελλάδα από τις αγορές ομολόγων για να μην κάνει δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ – Κίνδυνος οι μαζικές αναλήψεις

Όμως το χειρότερο είναι η πρόβλεψη του πως η ΕΚΤ θα κρατήσει σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα εξαιρώντας την από το σωτήριο, όπως χαρακτηρίζεται, πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Αν περιλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα αυτό θα...
..... ιδωθεί ως δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Kirkegaard, στο ίδιο ουσιαστικά μήκος κύματος με το Spiegel, εξηγεί πως τα κίνητρα του Ντράγκι θα είναι πολιτικά.

»Αν περιλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα, αυτό θα ιδωθεί ως δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ζητήσει φυσικά αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, κάτι το οποίο η ΕΚΤ δεν θέλει να εμφανισθεί να δίνει».

Ο ίδιος εμφανίζεται δυσοίωνος για τις ελληνικές τράπεζες.

»Όσο θα καθυστερεί η συμφωνία, τόσο θα πλήττονται οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες είναι ευάλωτες σε μια επιδείνωση της οικονομίας και, πιο άμεσα, στο στέγνωμα της ρευστότητας, καθώς χωρίς πρόγραμμα τα ελληνικά ομόλογα δεν θα γίνονται αποδεκτά ως ενέχυρα από την ΕΚΤ.

Ακόμη και η πιο ακριβή βοήθεια του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας (ELA) απαιτεί την έγκριση των δύο τρίτων του Συμβουλίου της».

SPIEGEL: Εκτός προγράμματος ΕΚΤ τα ελληνικά ομολόγα
Η Ελλάδα εξαιρείται από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, γράφει το περιοδικό Der Spiegel σε άρθρο για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή η Φρανκφούρτη.

Σάρκα και οστά παίρνει το πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, λίγες μέρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΣ την ερχόμενη Πέμπτη στις 22/1 στην Φρανκφούρτη.

Σύμφωνα με εκτενές άρθρο του περιοδικού Der Spiegel, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι συζήτησε τα σχέδια αγοράς ομολόγων με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την περασμένη Τετάρτη στο Βερολίνο σε καθιερωμένη τους συνάντηση.

Μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, γράφει το γερμανικό περιοδικό, ότι μια χώρα της ευρωζώνης δεν θα επωφεληθεί από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων: Η Ελλάδα. Η ΕΚΤ θεωρεί ότι τα ελληνικά ομολόγα, που βρίσκονται κοντά στο επίπεδο “junk“ δεν πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια.

Για να εξευμενίσει τους επικριτές του προγράμματος μαζικής αγοράς ομολόγων ο Μάριο Ντράγκι δείχνει έτοιμος να κάνει υποχωρήσεις. Έτσι πχ. θα περιορίσει το ποσό που προορίζεται για το πρόγραμμα QE από το αρχικό 1 τρισεκατομμύριο στα 500 – 750 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Παράλληλα η ΕΚΤ σχεδιάζει να αγοράσει ομόλογα ανάλογα με το μερίδιο συμμετοχής της κάθε χώρας στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΚΤ. Με τον τρόπο αυτό ο Μάριο Ντράγκι θέλει να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ωφεληθούν μονομερώς, είτε οι πιστώτριες χώρες, είτε οι δανειζόμενες.

Για να αποδυναμώσουν την κατηγορία της κρατικής χρηματοδότησης, ο Μάριο Ντράγκι και οι συνεργάτες του θέτουν πλαφόν στις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ στο 20 με 25% του ωφελούμενου χρέους μιας χώρας.

Τέλος για να αποκλείσει ότι μια χώρα θα επωμιστεί τους κινδύνους μη εξόφλησης επισφαλών ομολόγων μιας άλλης, το πρόγραμμα QE προβλέπει ότι κάθε χώρα-μέλος μπορεί να αγοράσει μόνο δικά της ομολόγα. 

Ήδη πάντως ένας από τους επικριτές του Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας Κλάας Κνοτ άφησε να εννοηθεί σε συνέντευξή του στο Spiegel ότι προτίθεται να συμφωνήσει στην πρόταση αυτή.

ereportaz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου